Amestecul de condimente cajun este o combinație aromată de ingrediente, ce reflectă tradițiile culinare ale comunităților din sudul Statelor Unite.
Acest amestec a devenit foarte iubit, potrivit pentru carnea la grătar și legume, unde oferă un gust ușor picant și dulceag.
Cum poți pregăti amestecul de condimente cajun la tine acasă
Pentru a prepara acest amestec vei avea nevoie de 1 linguriță de sare, de 1 linguriță de cayenne, de 1 linguriță de oregano, de 1 linguriță de piper negru, de 1 linguriță de cimbru, de 1 lingură de pudră de ceapă, de 1 lingură de usturoi pudră și de 1 lingură jumătate de paprika.
După ce ai măsurat toate ingredientele, pune-le într-un recipient mic și folosește o lingură sau o spatulă pentru a le amesteca până când devin omogene. Transferă amestecul într-un recipient de sticlă etanș ca să îi păstrezi aroma și păstrează-l într-un loc uscat și răcoros, departe de razele directe ale soarelui.
Se poate folosi în numeroase feluri de mâncare, pentru a marina peștele sau carnea, pentru a intensifica aroma supelor, pentru a prepara legume la grătar sau prăjite, sau pentru a face diverse snacks-uri picante, precum popcornul.
Toată combinația de mirodenii oferă o experientă gustativă complexă, ce este plăcut chiar și pentru cele mai exigente persoane. Este cunoscut pentru aroma sa intensă ce transformă orice preparat simplu într-unul complex.
Datorită versatilității sale, amestecul se poate adapta la foarte multe rețete, din diferite culturi, nu doar la cele tradiționale. Beneficiul acestui condiment făcut acasă este că se poate personaliza după bunul plac, astfel încât iuțeala poate fi ajustată prin cantitatea folosită, iar alte ingrediente pot fi eliminate sau adăugate, în funcție de preferințe.
Iată o rețetă tradițională foarte cunoscută ce conține acest amestec
Una dintre cele mai cunoscute rețete ce folosește acest condiment se numește Jambalaya și constă într-un amestec de orez, legume, carne, roșii și ceapă.
Pentru 4 porții vei avea nevoie de 500-600 grame de pulpe de pui dezosate tăiate în cuburi mai mari, de 150 grame apio, de 150 grame ardei gras tricolor, de 100 grame ceapă roșie, de 150 grame roșii proaspete, de 100 grame fasole roșie, de 150 grame orez cu bob lung, de 50 grame unt, de 100 grame chorizo, de 2 căni supă de pui și de amestecul de condimente făcut. Opțional, poți pune la final 1 legătură de pătrunjel.
După ce ai tăiat toate legumele în cuburi, sotează în unt ceapa și apio, iar apoi adaugă și ardeiul gras. Prăjește în altă tigaie pe fiecare parte bucățile de pui asezonate cu condimentul cajun, apoi adaugă peste legumele sotate puiul, roșiile, chorizo, condimentul cajun după gust, 1 cană din supa de pui și se lasă totul la fiert pentru aproximativ 15-20 de minute.
Într-un alt recipient se fierbe orezul în supa de pui rămasă până se ajunge la consistența dorită, sau chiar împreună cu puiul, ca în reteța tradițională. La final, se pune legătura de pătrunjel și se servește imediat.
Datorită versatilității sale, amestecul de condimente cajun se poate adapta la foarte multe rețete, unde aduce o notă specială preparatelor.