Prima pagină » Culinar » Cum să pregăteşti aluat fraged pentru pască
Cum să pregăteşti aluat fraged pentru pască

Cum să pregăteşti aluat fraged pentru pască

07 apr. 2020, 13:22,
în Culinar

Pasca este nelipsită de pe masa românilor în perioada Sărbătorii Învierii. Există foarte multe reţete, în funcţie de zonă, dar specialiştii spun că nu putem da greş cu o pască tradiţională clasică, mai ales atunci când suntem începători.

Bucătarii recomandă pasca cu aluat de cozonac. „Pentru o pască de dimensiuni medii aveţi nevoie de 500 de grame de făină. Dacă aveţi posibilitatea să o luaţi de la moară, să fie naturală cu atât mai bine. Se mai adaugă 200 grame de zahăr, un pahar de 250 de ml de lapte, 2 ouă, 100 de ml de ulei, un pliculeţ de drojdie, un vârf de lunguriţă de sare şi esenţe după gust.

Ca să iasă aluatul mai pufos drojdia se înmoaie cu lapte călduţ şi puţin zahăr. Aşa îşi va face efectul mai bine, iar aluatul va creşte. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul până îşi măresc volumul. Se adaugă apoi uleiul şi drojdia înmuiată şi se amentecă continuu. Apoi, încet, încet se toarnă făina şi se frământă aluatul până când nu se mai lipeşte de mâini. Apoi se lasă la dospit, o oră, o oră şi jumătate până îşi dublează volului. Ideal este să încălziţi puţin cuptorul, apoi stingeţi focul şi băgaţi aluatul în interior acoperit cu un prosop. Aşa va fi ferit de curent şi va creşte mai repede“, spune Marian Codrin, bucătar.

Trucuri pentru umplutură

Umplutura de pască este şi ea la fel de importantă. „Pentru umplutură aveţi nevoie de 500 de grame de brânză de vaci, 100 de grame de zahăr, preferabil pudră, 50 de grame de unt, zahăr vanilat după gust, 2 ouă, 2-3 linguri de smântână şi stafide. Este obligatoriu ca bânza de vaci să fie bine scursă pentru nu lăsa zer. Aceasta se amestecă cu zahărul, untul, smântâna şi vanilia şi două gălbenuşuri de ou.

La final se bun albuşurile bătute de foarte bine şi apoi stafidele. Eu prefer să las stafidele să se înmoaie în coniac sau rom pentru că arată mai bine şi gustul este mai bun. Am dat în reţetă doar două ouă deoarece eu prefer să nu fie foarte mult pentru că îngreunează compoziţia. Dacă vi se pare că umplutura este prea moale puteţi pune 1-2 linguri de griş“, mai spune bucătarul,

O oră la cuptor

Odată aluatul şi umplura pregătite se pregăteşte pasca. „O foaie de aluat se întinde bine şi se aşează în tavă. Va acoperi şi marginile laterale. Apoi se adaugă compoziţia. Păstraţi aluat pentru a face împletiturile care se aşează deasupra sau alte modele după cum doriţi.

Ungeţi cu puţin găşbenuş de ou pentru a avea o culoare mai frumoasă. Totul se bagă la cuptor după ce aceasta a fost încălzit. Pasca se face într-o oră la o temperatură de 180 de grade. O testaţi după metoda clasică a scobitorii. O înfingeţi în pască, iar dacă aceasta iese uscată este gata“, mai spune specialistul.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Ce a păţit Alin Borcan după ce a ieşit cu arma la poartă şi i-a ironizat pe mascaţi: "Hoţi cu cagule"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodia care va avea probleme în relație la începutul lunii aprilie. Astrele o pun la încercare
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`