Prima pagină » Culinar » Cum să prăjești cafea acasă. Cum influențează ea gustul final din ceașcă

Cum să prăjești cafea acasă. Cum influențează ea gustul final din ceașcă

26 iul. 2024, 09:30,
BZI.ro, în Culinar

Prăjirea cafelei o face să elimine o savoare și o aromă care sunt ascunse în boabele verzi. Boabele de cafea sunt păstrate într-o stare verde, deoarece, în această stare, nu pot pierde gustul sau calitatea.

Prăjirea cafelei implică modificări chimice, deoarece boabele de cafea sunt aduse la temperaturi extrem de ridicate si odată ce cafeaua se prăjește, acestea trebuie utilizate imediat înainte ca aroma proaspătă de prăjire să înceapă să dispară.

Cum să prăjești cafea acasă

Atunci când vine vorba de prăjirea cafelei, trebuie să ai în vedere câteva aspecte care te vor ajuta ca în final să te bucuri de toți compușii aromatici ai boabelor de cafea. Trebuie să pregătești aproximativ 30-50g de cafea verde.

Pentru a reuși să prăjești cafeaua se recomandă utilizarea unui prăjitor de cafea pentru a-ți face munca mai ușoară.
Primul pas este să încălzești prăjitorul pe foc pentru aproximativ 1-2 minute. Apoi se toarnă boabele de cafea verde și se înconjoară prăjitorul. După aproximativ 2 minute, boabele vor începe să își schimbe culoarea iar după aproximativ 8 minute, acestea se vor îngălbeni și vei auzi o ușoară pocnitură.

Procesul de prăjire durează în mod normal aproximativ 13 minute. Ai grijă să nu arzi boabele cu o prăjire lungă. În general, cu cât culoarea mai închisă a boabelor este mai închisă, cu atât mai mult este suprimată aciditatea naturală și iese în evidență amărăciunea și viceversa. Cafeaua verde prăjită poate fi apoi golită prin deschiderea din suport a aparatului.

Există mai multe metode de prăjire a cafelei și ele diferă în ceea ce privește calitatea cafelei prăjite, costurile de muncă și de achiziție, iar cu cât metoda este mai ieftină, cu atât prăjirea este mai dificilă și nu este ușor să obțineți rezultate perfecte, de aceea este recomandat să utilizați un prăjitor de cafea.

Metoda originală de prăjire pe foc și în tigaie

Focul poate fi înlocuit foarte ușor cu orice plită, vei avea o sursă de căldură mai stabilă, adică va fi din nou un pic mai ușor. Așadar, nu este nevoie de metode complicate și trebuie doar să te întorci la elementele de bază ale prăjiturii, unde inițial cafeaua era prăjită la foc.

În forma sa modernă, tot ce trebuie să faci este să arunci boabele într-o cratiță, să dai focul la maxim și să o grăbești cu mijlocuire constantă, chiar nu vrei să o subestimezi pentru că atunci se va arde pe o parte și se va prăji insuficient pe cealaltă. Puteți picura câteva picături de apă pentru un rezultat mai bun.

Când se prăjesc, boabele de cafea mai eliberează o parte din coaja superioară, care poate fi îndepărtată prin suflare, dacă ești în bucătărie, îți recomand să ieși pe balcon sau afară ca să nu ai coji peste tot în bucătărie.

După primul pocnet boabele se pot considera prăjite light, apoi, în funcție de gradul de pătrundere la care sunt expuse boabele pot fi prăjite light-medium, medium, medium-dark și odată cu al doilea pocnet încep nuanțele dark spre cele neplăcute.
Așadar, pentru a avea o cafea de calitate și aromată făcută chiar în casa, se recomandă să acorzi o atenție deosebită la prăjirea cafelei și la etapele acesteia de prăjire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *