Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre spovedanie. Îndrăgitul duhovnic ne-a oferit câteva sfaturi despre cum trebuie să ne spovedim.
Spovedania, cunoscută și sub denumirea de Mărturisirea păcatelor, este una dintre cele șapte Sfinte Taine din Biserica Ortodoxă. Această taină este esențială pentru orice creștin, botezat în numele Preasfintei Treimi.
Spovedania este indispensabilă pentru creșterea noastră în Hristos, asemenea curățeniei casei sau spălării trupului. Mai mult, spovedania constituie curățirea sufletului de păcate în fața lui Dumnezeu care iartă și în prezența unui duhovnic, care oferă, prin intermediului Duhului Sfânt, sfaturile și tratamentul duhovnicesc, care trebuie urmat în fiecare caz în parte.
Cum să ne spovedim? Părintele Calistrat Chifan: „Omul când vine la duhovnic să simtă bucuria că și-a întâlnit duhovnicul”
Părintele Calistrat Chifan a precizat că atunci când omul vine la spovedit, duhovnicul trebuie să simtă bucuria că l-a întâlnit, iar omul să simtă bucuria că și-a întâlnit duhovnicul, pentru ca mărturisirea păcatelor să nu fie o corvoadă pentru niciunul dintre ei. Mai mult, atunci când omul vine la duhovnic trebuie să plece folosit, iar duhovnicul să rămână odihnit. Potrivit părintelui, spovedania nu trebuie să dureze mult, pentru că un duhovnic bun rezolvă problemele „și repede și la obiect”, iar omul intră imediat în acțiune.
„Când omul vine la spovedit, tu trebuie să simți bucuria că l-ai întâlnit, omul când vine la duhovnic să simtă bucuria că și-a întâlnit duhovnicul, omul când vine la duhovnic să plece folosit și duhovnicul să rămână odihnit. De exemplu, în momentul când te-ai dus la duhovnic și stai șase ore și uiți că trebuie să mai pleci sau mi s-a întâmplat și mie de multe ori să-mi spună: „Părinte, vreau să rămân la urmă, că vreau să vorbim mai multe” – „S-ar putea să rămâi de tot la urmă, pentru că eu am și alte treburi. Scrie pe o hârtie ce probleme importante ai, ne dăm cinci minute deoparte, le-am discutat, îți dau soluția și mergi liniștit, pentru că povești din alea de taifas nu cred că avem timp.” În primul rând, nu-mi permite timpul, nu permite slujba, nu permit orele care-s puține, nu permit credincioșii care-s mulți și atunci sigur că e pentru fiecare acolo acordat 2, 3, 4, 5 minute pentru o idee sau pentru ce sfat îi dai. Câteodată chiar în fugă spun, ca să nu plece omul, nici să stea la cozi din alea infernale. Duhovnicul bun rezolvă problemele și repede și la obiect și omul nu pierde vremea, omul intră în acțiune, pentru că Hristos ne cere să facem.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Primul scop pentru care un om se îndreaptă către duhovnic este creșterea duhovnicească”
Părintele Calistrat Chifan a asemănat duhovnicul cu o lumină, cu un indicator al unei poteci duhovnicești, care duce la cărările mântuirii. Mântuirea este una singură, iar ea se referă la calea, adevărul și viața.
„Primul scop pentru care un om se îndreaptă către duhovnic este creșterea duhovnicească. Duhovnicul este o lumină. Dacă mergi noaptea pe un drum și nu este bec, poți să calci într-o baltă și să te înglozi, te uzi, murdărești pantoful, poți pica într-o groapă și să te lovești, dar când ai lumină, tu vezi exact pe unde e cărărușa dreaptă. Deci duhovnicul este un indicator al unei poteci duhovnicești, care ea de fapt duce, noi avem în Postul Mare o cântare, Cărările Mântuirii. De ce le spune Cărările Mântuirii? Mântuirea e una singură, calea, adevărul și viața.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.