Daca nu esti medic, este foarte greu sa descifrezi valorile care sunt trecute intr-un buletin de analize medicale. Nu este in atributiile pacientului sa isi citeasca singur analizele, dar este bine sa avem o idee cam ce inseamna. Analizele de azi sunt mai inteligibile, in sensul ca valorile care nu corespund baremelor sunt incercuite sau subliniate.
Medicul specialist vi le va interpreta, dar ce trebuie sa stiti pentru a va face o idee cum stati cu sanatatea. Avem nevoie sa cunoastem, macar la nivel de baza, ce se ascunde in spatele unor litere de tipar care reflecta starea noastra de sanatate. Stim deja ca anumite analize trebuie facute anual. Dar ce-nseamna exact VSH, TGO, TGP, MRF, HCT si o multime de alte asemenea prescurtari, potrivit Ghidului explicativ al principalelor analize medicale, de Iulian Neagu.
HGB – HEMOGLOBINA – Substanta care da culoarea rosie sangelui, fiind cea care fixeaza oxigenul.
Valori normale: Barbati – 13,5%-17,5%; Femei – 12%-16%
Scade: in anemii severe, pierderi mari de sange, subnutritie
HCT – HEMATOCRITUL – Volumul ocupat de globulele rosii intr-un volum dat de sange.
Valori normale: Barbati – 39%-49%; Femei – 35%-45%
Creste: din cauza deshidratarii (febra, varsaturi, etc)
Scade: anemii, pierderi de sange, boli infectioase, lipsa de fier si vitamine, intoxicatii.
RBC – HEMATII SAU ERITROCITE – Numarul de globule rosii din sange
Valori normale: Barbati – 4.300.000 – 5.700.000/1 mm³ sange; Femei – 3.800.000 – 5.100.000/1 mm³ sange
Creste: daca suferiti o deshidratare
Scade: in cazuri de anemii
WBC – LEUCOCITE – Globule albe, create de maduva spinarii, lupta impotriva infectiilor
Valori normale: 4.500 – 11.000/1 mm³ sange
Creste nivelul: cand avem de-a face cu stari febrile
Scade nivelul: in anemii, cand se pierde sange etc.
Granulocite neutrofile – reprezinta procentul cel mai mare de globule albe; cresc in boli infectioase acute, scad in boli infectioase cronice; valori normale: 60%-70%
Granulocite eozinofile – cresc in boli alergice si in boli produse de paraziti; valori normale: 1%-4%.
Monocite – cresc in boli produse de virusi si boli de sange; valori normale: 25%-30%.
Limfocite – cresc in boli virale, in boli cronice si boli de sange; valori normale: 4%-8%.
TROMBOCITE – responsabile cu coagularea sangelui si oprirea hemoragiilor
Valori normale: 150.000-450.000/ 1 mm³ de sange
Cresterea trombocitelor produce cheaguri, impiedica circulatia sangelui, provoaca infarctul miocardic
Scaderea trombocitelor provoaca hemoragia vaselor de sange chiar si la leziuni minore.
VSH (VSE) Viteza de sedimentare a hematiilor
Cresterea peste 40-50 mm/ora constituie un semnal de alarma chiar in lipsa altor simptome de boala. Un VSH marit arata ca undeva in organism exista o infectie.
Valori normale: Barbati – 3-10 mm/1 h; 5-15mm/2 h, Femei – 6-13mm/1 h; 10-20mm/2 h
Creste in foarte multe boli: infectii, tumori, cancer, tuberculoza, anemie, boli ale ficatului, reumatism, etc. La batrani si la femeile insarcinate.
GLICEMIA (Zaharul din sange)
Glucoza este combustibilul pentru obtinerea energiei organismului. Se obtine din alimente bogate in zahar sau in amidon (cereale, cartofi). Daca glicemia creste peste 200-300 mg (hiperglicemia) se ajunge la coma diabetica. Simptome: gura uscata, sete, respiratie cu miros de acetona, oboseala, ameteala. Daca glicemia scade se ajunge la coma hipoglicemica. Simptome: tremuraturi, transpiratii, pierderea cunostintei.
Valori normale: 70-11 mg la 100 ml de sange
Creste: in diabetul zaharat datorita secretiei mici sau de loc a insulinei. Din acest motiv, glucoza nu se consuma suficient si se acumuleaza in sange. In cazul problemelor endocrine: tiroida, hipofiza, suprarenale. La varstnici. In urma unui consum exagerat de dulciuri. Dupa un tratament cu anumite medicamente. Dupa un soc puternic.
Scade: in cazuri de infometare se consuma rezervele de glucide din ficat; in cazul unui efort fizic extenuant; dupa o doza prea mare de insulina.
TRIGLICERIDELE (TG)
Lipidele simple din grasimi – Sunt grasimi care se depun pe vasele de sange si in ficat. Cresterea lor duce la sclerozarea arterelor.
Valori normale: 50-150 ml/ la 100 ml
Creste nivelul: in boli ereditare, in boli de ficat, de rinichi, in alimentatie cu multe grasimi, in diabet, in disfunctionalitati ale glandei tiroide, in alcoolemie, stres.
Scade nivelul: in infometare si efort fizic crescut.
COLESTEROLUL
Exista colesterol rau (LDL) si colesterol bun (HDL). Colesterolul rau se depune pe peretii arterelor, iar cel bun este scos din artere si alte tesuturi si eliminat din corp. In organism, colesterolul rau este de trei ori mai mult decat cel bun. Se gaseste in alimentele de origine animala, in maioneza, galbenusul de ou, untura, slanina, smantana. Legumele si fructele nu contin colesterol. Sportul si alimentatia echilibrata ajuta la scaderea colesterolului rau.
Valori normale: sub 200 mg la 100 ml de sange.
Creste: in boli cardiovasculare, in diabet, in boli hepatice, renale, boli ale glandei tiroide.