Prima pagină » Actualitate » Cum să îți dai seama dacă o mască e bună sau e neconformă

Cum să îți dai seama dacă o mască e bună sau e neconformă

30 nov. 2020, 13:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) explicaă modul în care îți dai seama dacă o mască e bună sau e neconformă.

În prezent, măștile de protecție pot fi achiziționa de aproape oriunde, iar oamenii sunt tentați să cumpere o mască ieftină sau dintr-un loc ce îi inspiră încredere. Însă, chiar și sin caste locuri există riscul să cumpărați o mască ce nu vă poate proteja împotriva COVID-19.

Reprezentanții ANPC susțin că e dificil pentru clientul obișnuit să-și dea seama care măști sunt neconforme și că acest lucru intră în responsabilitatea agenților economici care le vând.

Care mască e bună sau e neconformă

Pentru a verifica dacă măștile FFP1, FFP2 și FFP3 sunt de bună calitate pe ambalajul măștii trebuie să fie întotdeauna scris:

– numele mărcii, producătorului sau furnizorului

– numărul de referință al produsului

– o secvență formată din literele CE sau NF, EN 149: 2009 sau EN 149: 2001 + A1: 2009, clasa de mască (FFP1, 2 sau 3) separată printr-un spațiu de literele R sau NR

– anul sfârșitului perioadei de depozitare

– expresia „A se vedea prospectul producătorului”.

– condițiile de depozitare recomandate de producător (cel puțin temperatura și umiditatea) sau o pictogramă echivalentă.

Cum testați o mască de protecție

De asemenea, ambalajul trebuie să conțină un prospect informativ care să documenteze condițiile de utilizare, întreținere și depozitare.

„Dintre cele trei straturi, stratul de mijloc – alb și opac v- al măștii este „filtrul”. Pentru a testa proprietățile sale de electret (adică de material care își păstrează polarizarea electrică după ce a fost supus unui câmp electric puternic), apropiați-l de particule de praf sau de bucăți de hârtie foarte mici. Dacă electricitatea statică le atrage, masca este de bună calitate. Dacă nu, este un fake“, spun experții din grupul Adios Corona.

Cât de important este stratul de mijloc

Stratul de mijloc ar trebui să fie realizat dintr-un material plastic, cum ar fi polietilena sau polipropilena, în timp ce o mască contrafăcută va folosi adesea materiale mai ieftine amestecate cu hârtie.

Ca să testați dacă o mască este falsă sau conformă, încercați să ardeți stratul de mijloc cu flacăra de la o brichetă. Dacă arde cu flacără, masca este FALSĂ! Dacă se topește și se curbează, masca este de bună calitate (adică din polipropilenă). În niciun caz acest strat nu trebuie să ardă mai mult de 5 secunde după îndepărtarea flăcării. Mai mult, falsurile pot produce și scântei.

Avertizări privind patru tipuri de măști neconforme

Periodic apar noi avertizări privind tipuri de măști neconforme în România au fost preluate de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX.

„Prin alertele pe care ANPC le emite în numele țării noastre, România contribuie la protejarea consumatorilor europeni, în fața produselor periculoase care pot intra pe piața UE”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

ANPC îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.

Măști neconforme aduse din China

Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a declarat că măștile sunt din China și au fost importate în România.

„Este vorba despre produse aduse din China. În acest moment, noi urmărim cu mare atenţie, monitorizăm piaţa pentru a indentifica astfel de produse neconforme. În ultima perioadă, cel puţin România a transmis nu mai puţin de nouă notificări către sistemul RAPEX, şi alte opt notificări sunt în aşteptare deja la Comisariatul Regional Bucureşti-Ilfov.

Sunt în continuare astfel de produse. Noi după ce primim astfel de notificări, imediat anunţăm şi Poliţiile Vamale şi toate comisariatele din ţară pentru a urmări dacă mai există astfel de produse. În urma identificării unui astfel de produs, noi transmitem o reacţie către în Uniunea Europeană în momentul în care identificăm un astfel de produs”, a spus preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`