Ai intrat în posesia unor bani și ți se par a fi falși? Află în continuare cum poți verifica autenticitatea bancnotelor din circuitul economic și ce trebuie să faci dacă ai depistat o bancnotă falsă.
Cum să identifici elementele de securitate la bani falși
Bancnotele românești au mai multe elemente de securitate ce pot fi verificate cu ușurință, de oricine. De la gravură în relief la fanta transparentă de securitate.
Oamenii legii spun că dacă nu ești sigur de veridicitatea lor, compară-le cu bancnotele pe care le ai în portofel. Bancnota falsă este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastra transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau plastic; firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă, însă, calitatea e slabă.
Bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi pe măsură ce sunt manevrate crapă vopseaua de pe ele (nu rămân la fel de netede); este o diferenţa şi la desenul din pătratul din partea stânga sus şi pe bancnotele adevărate trebuie să fie văzut numărul 10 (lei) de şapte ori. Spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false. Bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale.
Există elemente care te ajută să distingi și bancnotele adevărate. Tot specialișii explică ce trebuie să găsim pe bani. Filigranul este constituit din doua componente poziționate în stânga aversului, pe zona neimprimata: portretul personalității și emblema BNR. Filigranul este vizibil cand bancnota este luminată din partea opusa privitorului. Toate bancnotele românești au în zona centrală un fir ce devine vizibil când sunt luminată din partea opusă privitorului.
Bancnotele au pe revers imprimat un patrulater
Au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în același loc pe ambele fețe, astfel că atunci cand sunt privite prin transparență și luminate din partea opusa privitorului, elementul să fie văzut în întregime. Acesta se află pe avers, sub denumirea băncii centrale de emisiune. Pe revers, în partea dreaptă, este o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de șapte ori, valoarea nominală. Banii au și microtext pe avers si pe revers. Niște zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălțime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.
Bancnotele au, pe revers, imprimat cu cerneală vizibilă numai în lumină ultravioletă, un patrulater ce conține valoarea nominală: „1”, „5”, „10”, „50”, „100”, „200”, „500. Seria bancnotelor este formată din trei cifre și o literă, iar numărul din șapte cifre. Numarul fiecarei bancnote daca nu este falsă este unic. Seria și numărul tiparite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria și numărul imprimate cu cerneală roșie, cu caractere de înalțime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se vad de culoare portocalie în lumina ultravioletă. Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie. Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele fețe.