Dacă plănuiești să iei un pui de pisică, atunci este important să știi cum să-l îngrijești. Animalele de companie au nevoie de atenție, dar și de cunoștinte în ceea ce privește regimul de alimentație sau alte lucruri despre care vom discuta în rândurile care urmează.
Dacă nu știi ce fel de pisică să iei, atunci îți recomandăm un articol despre pisici de rasă, despre animalele de companie care sunt cele mai potrivite situației în care te regăsești.
Cum să îngrijești corect un pui de pisică
Înainte ca noul pui de pisică să devină parte din casa ta, dedică puțin timp pentru pregătirea unui spațiu sigur și liniștit, unde să înceapă să exploreze treptat restul casei. Acest loc ar trebui să fie situat departe de agitația specifică zilei.
Deschide ușa coșului de transport, plasat anterior pe podea, și lasă-l să iasă în momentul în care dorește. Este posibil să înceapă să miroşi în jur înainte de a-și alege un loc pentru odihnă. După ce a inspectat atent fiecare colț al spațiului, mângâie-l ușor și observă dacă manifestă semne de oboseală.
Puilor de pisică le place să doarmă și au nevoie de perioade ample de odihnă. D pă călătoria cu mașina și explorarea noii locuințe, este important să le oferi posibilitatea de a se odihni. În ciuda dorinței de a juca imediat cu noul membru al familiei, acordă-i momentul să exploreze și să se odihnească fără întreruperi.
Dacă este momentul mesei, oferă-i puțină hrană, dar nu te alarmă dacă nu o consumă imediat. Este destul de obișnuit ca pisicile să refuze hrana pentru o perioadă atunci când se simt stresate. Acordă-i timp să se adapteze la noul mediu, iar pofta de mâncare se va îmbunătăți în curând. Important este să ții cont că puii de pisică pot avea preferințe în ceea ce privește textura hranei (umedă sau uscată), dar trebuie hrăniți cu sortimente special create pentru ei până la vârsta de 1 an. Ca o paranteză, îți putem recomanda pisica British, un animal de companie docil și foarte prietenos cu copiii.
Întâlnirea puiului de pisică cu copiii
Dacă te simți încântat de prezența noului pisoi, gândește-te cât de încântați vor fi și copiii! Pentru a începe relația cu blânda felină într-un mod potrivit, învață-i pe cei mici cum să ridice și să susțină corect greutatea pisoiului și cum să mângâie delicat. Este comun ca cei mici să lovească în loc să mângâie, ceea ce nu este doar inconfortabil, ci poate fi și dureros pentru pui. Instruiește-i să mângâie pisoii de la vârful capului și de-a lungul spatelui. Deși burticile lor par adorabile când se rostogolesc și se joacă, această zonă este adesea sensibilă, așa că le explici copiilor să o evite. Îndeamnă-i, de asemenea, să nu tragă niciodată de coada pisoiului.
Chiar dacă e tentant să privești un pisoi dormind, este important să îi oferi intimitate. Asigură-te că îl lași singur atunci când mănâncă, face nevoile sau doarme, iar litiera să nu fie accesibilă copiilor mici. Sigur nu vrei ca aceștia să se joace cu ea!
Un aspect crucial este să vă spălați pe mâini după ce v-ați jucat cu pisoiul și, mai ales, după ce ați curățat litiera. Încurajează-i și pe cei mici să facă același lucru pentru menținerea igienei. În concluzie, a avea pui de pisică este frumos dacă vei respecta igiena și vei fi atent la hrana micilor animale de companie.