Prima pagină » Culinar » Cum să gătești obrăjori de vită cu vin roșu. O delicatesă culinară ce îți va încânta simțurile

Cum să gătești obrăjori de vită cu vin roșu. O delicatesă culinară ce îți va încânta simțurile

29 ian. 2025, 13:33,
în Culinar

Obrăjorii de vită sunt una dintre cele mai savuroase și mai delicate părți ale cărnii de vită pentru că sunt extrem de fragezi și au un gust bogat. Cu o textură marmorată și un conținut ridicat de colagen, această carne se transformă într-un preparat deosebit atunci când este gătită la foc mic, timp îndelungat. De asemenea, sunt ideali pentru preparatele cu gătire lentă, în care carnea devine extrem de fragedă și suculentă. În multe culturi, aceștia sunt considerați o delicatesă, mai ales atunci când sunt acompaniați de sosuri bogate și arome fine.

Rețeta de obrăjori de vită la cuptor cu vin roșu

Pentru a pregăti obrăjori de vită ai nevoie de 4 obrăjori de vită de aproximativ 1 kilogram, 2 cepe mari, tăiate julienne, 3 căței de usturoi, zdrobiți, 2 morcovi, tăiați rondele, rozmarin, cimbru, foi de dafin și 500 de mililitri de vin roșu sec. De asemenea, îți mai trebuie 500 de mililitri de supă de vită sau apă, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de pastă de tomate, sare și piper, după gust, 1 linguriță de zahăr pentru a contrabalansa aciditatea vinului și 1 linguriță de unt.

Începe prin a curăța și a spăla bine obrăjorii de vită. Îi poți lăsa întregi sau îi poți tăia în jumătate, în funcție de preferințe. Uscă-i bine cu un prosop de hârtie pentru a ajuta la prăjirea lor uniformă. Între timp, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, iar când este fierbinte, adaugă carnea și rumenește-o pe toate laturile până când capătă o crustă aurie. După ce este gata, scoate-o din tigaie și pune-o deoparte. În aceeași tigaie, adaugă ceapa și morcovii și călește legumele la foc mediu până devin ușor caramelizate, aproximativ 5-7 minute. Ulterior, adaugă usturoiul zdrobit și pasta de tomate și mai lasă 1-2 minute pentru a se rumeni ușor, apoi pune vinul roșu sec în tigaie, lăsându-l să fiarbă timp de 2-3 minute pentru a se evaporare alcoolul. Mai departe, adaugă supa de vită, buchetul de ierburi și asezonează cu sare, piper și zahăr, pentru a reduce aciditatea vinului. Pune obrăjorii de vită într-un vas termorezistent și toarnă sosul preparat deasupra lor, apoi acoperă vasul cu folie de aluminiu sau cu un capac și pune-l în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius. Lasă-i să se gătească timp de 2-3 ore, până când carnea devine extrem de fragedă și se desprinde ușor de pe os. După ce obrăjorii sunt gata, scoate-i din cuptor și îndepărtează-i din vas. Îndepărtează buchetul de ierburi și fierbe sosul pe foc până când se reduce la jumătate și devine mai concentrat. La final, adaugă un cub de unt pentru a îmbogăți gustul. Așază carnea pe farfurii, acoper-o cu sosul gros și aromat și servește-o cu garnitura preferată. Această rețetă de obrăjori de vită la cuptor este perfectă pentru o masă deosebită. Un alt fel de mâncare este ideal pentru a fi servit la o ocazie specială este ciolanul crocant, pregătit după rețeta tradițională.

Garnitură de piure de cartofi cu trufe

Pentru a acompania obrăjorii de vită la cuptor, o garnitură fină și rafinată, precum piureul de cartofi cu trufe, va completa perfect acest preparat. Aroma intensă a trufelor se potrivește de minune cu textura fragedă a cărnii de vită și va adăuga un plus de lux mesei tale. Pentru această rețetă ai nevoie de 1 kilogram de cartofi, 200 de mililitri de smântână pentru gătit și 50 de grame de unt. În plus, pentru a adăuga un plus de aromă și o textură cremoasă, mai sunt necesare 1 lingură ulei de trufe sau ulei de măsline aromatizat cu trufe, 1-2 linguri de parmezan ras, sare și piper, după gust.

Pentru început, curăță cartofii și taie-i în cuburi de aproximativ 3 centimetri, apoi pune-i într-o oală cu apă rece și sare și fierbe-i până devin moi, aproximativ 20-25 de minute. După ce sunt gata, scurge-i bine și pune-i într-un bol mare, apoi pasează-i cu ajutorul unui instrument sau a unui blender de mână până obții un piure fin. Încălzește smântâna într-o crăticioară mică și adaugă untul, iar atunci când se topește complet, toarnă amestecul peste piureul de cartofi și amestecă bine pentru a obține o consistență cremoasă. Ulterior, pune uleiul de trufe și amestecă bine, iar dacă dorești un gust mai intens, poți adăuga câteva picături suplimentare. Gustă și asezonează cu sare și piper, după preferință, după care transferă piureul într-un bol de servire și, dacă dorești, presară deasupra parmezan ras pentru un plus de savoare. Această garnitură fină completează perfect preparatele pe bază de carne, adăugând un contrast cremos și rafinat, cum ar fi ceafa de porc gătită după rețeta clasică. Fie că alegi să-i gătești la cuptor cu vin roșu sau să-i servești cu o garnitură rafinată precum piureul de cartofi cu trufe, rețeta de obrăjori de vită va aduce o savoare deosebită oricărei mese.

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Perneș. Nașul fostului concurent de la Mireasa a mărturisit toate detaliile
Playtech.ro
Poprirea pe cont, reguli clare. Ce se întâmplă dacă datornicul își schimbă locul de muncă sau iese la pensie
observatornews.ro
"Nu pot să cred că America ne cere să-i alegem pe oamenii ruşilor". Iulian Fota, despre atacurile din SUA la adresa României
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai așteptat drum din România ia avânt. Șoferii scapă de un coșmar
realitatea.net
Cum fac bucătăresele din Ardeal plăcintă de mere cu aluat turnat. Rețeta din străbuni
SportpeSurse
Transformare incredibilă pentru Corina Ungureanu, campioana care a cutremurat România cu un clip nud realizat în Japonia. Ce lecție a învățat femeia de 44 de ani
Playtech.ro
Taxa care trebuie plătită în 15 zile de la primirea actului. Românii vor semna pentru confirmare
Dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Ce meserie are fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria seamănă leit cu fosta soție a președintelui interimar
redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`