Prima pagină » Informații utile » Cum să folosești turba pentru răsaduri? Iată de ce este utilă!

Cum să folosești turba pentru răsaduri? Iată de ce este utilă!

15 apr. 2025, 08:55,
Redacția BZI în Informații utile

Turba pentru răsaduri este un material natural format din descompunerea lentă a plantelor în condiții de umiditate ridicată. Este preferată în grădinărit datorită capacității sale excelente de reținere a apei și de asigurare a unei aerări optime.

Pentru răsaduri, turba oferă un mediu steril, care reduce riscul de boli, asigurând în același timp condiții ideale pentru germinare și dezvoltarea inițială a rădăcinlor. Este foarte importantă folosirea unui substrat curat, sterilizat, fără boli, dăunători și fără semințe de buruieni.

Cum să folosești turba pentru răsaduri

Legumicultorii, în special cei începători, trebuie să cunoască anumite reguli pentru obținerea unui amestec de substrat benefic pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Solul are nevoie de mai multe componente pentru a proteja răsadurile, iar acestea diferă în funcție de tipurile de plantare.

Un amestec de substrat în care plantele se dezvoltă în condiții optime trebuie să le ofere acestora atât un mediu hrănitor, cât și unul care să le protejeze de diverse pericole ce pot fi întâmpinate în timpul procesului de creștere. De asemenea, legumicultorii care nu cunosc ce să evite în amestecul de sol se pot trezi cu surprize, fără să își explice unde greșesc.

Pentru a folosi turba în mod corect pentru răsaduri, primul pas va fi să o uzi foarte bine până la omogenizare. Atunci când strângi puțină turba în mână trebuie să curgă câteva picături de apă.

De aceea, turba se va pune în tăvițele alveolare și următorul pas va fi să pui semințele, însă la o distanță de cel puțin un cm pentru a permite viitoarelor plante să se dezvolte și să aibă acces la lumină.

Stratul de turba cu care acoperi apoi semințele nu trebuie să fie foarte mare, așa că nu ar trebui să depășească 0,5 cm. Cu cât pui semințele mai adânc, cu atât va întârzia și apariția plantelor.

După ce ai pus semințele, tăvițele alveolare trebuie acoperite cu o folie alimentară pentru a menține umiditatea optimă, dar în același timp și căldură. Totuși, nu uita să scoți acea folie timp de câteva ore pe zi pentru a evita apariția mucegaiului.

Cum să ajuți plantele să devină mai rezistente

După cum bine se știe, răsadurile cresc într-un mediu controlat, așa că plantele trebuie să devină mai rezistente pentru diferențele de temperatură, umiditate scăzută, vânturi puternice sau soare puternic.

Tocmai de aceea, călirea răsadurilor este absolut necesară pentru a întări plantele vulnerabile și pentru a le ajuta să se adapteze la noul mediu. Nu de alta, dar dacă o să plantezi răsadurile direct în câmp, există riscul ca plantele să moară înainte de a prinde rădăcini. Trebuie să știi că plantele au nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a fi călite, așa că este indicat să faci călirea cu aproximativ 2 săptămâni înainte de plantare.

Primul pas va fi ca plantele să ia contact cu aerul de afară, așa că le poți pune în dreptul unui geam întredeschis timp de 1-2 ore, în jurul prânzului, atunci când temperaturile sunt mai ridicate.

Cel de-al doilea pas va fi să scoți plantele la aer, însă mare atenție la temperaturile exterioare. Răsadurile de roșii, castraveți, ardei, vinete sau pepeni au nevoie de temperaturi cuprinse între 12 și 15 grade Celsius.

În cazul în care ai răsaduri de salată, varză sau țelină, acestea pot fi scoase afară și dacă temperaturile sunt cuprinse între 6 și 8 grade Celsius. Călirea răsadurile trebuie făcută doar de la aceste temperaturi în sus.

Răsadurile trebuie să stea în aer liber în jur de 2-3 ore, iar timpul trebuie să crească în fiecare zi cu 1-2 ore. Așadar, înainte de plantare, răsadurile trebuie să stea afară pentru cel puțin 6-8 ore. De asemenea, este foarte important și cum alegi turba pentru răsaduri, trebuie să fii atent la pH și la adaosurile de fertilizanți sau granulometrie.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
Paul Surugiu este un „nou Fuego”! Detaliile ascunse din imagine nu au trecut neobservate
observatornews.ro
A fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și a petrecut 38 de ani după gratii. Cum au descoperit procurorii adevărul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Proiectul refuzat de Ceaușescu care va salva agricultura din România. A fost reluat după decenii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul care schimbă polii de putere între George Simion și Nicușor Dan. BREAKING NEWS
Playtech.ro
Oraşul din România cu cele mai ieftine apartamente. Iei o maşină second-hand cu banii pe care îi dai pe locuinţă
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`