Prima pagină » Magazin » Cum să folosești corect aparatul de aer condiționat pentru a-i asigura durabilitatea și pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol
Cum să folosești corect aparatul de aer condiționat pentru a-i asigura durabilitatea și pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

Cum să folosești corect aparatul de aer condiționat pentru a-i asigura durabilitatea și pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

07 apr. 2022, 10:45,
în Magazin

Pentru cele mai multe persoane alegerea aparatului de aer condiționat pare partea cea mai dificilă. După aceea cred că se pot bucura în voie de aparat pentru o perioadă lungă de timp.

Însă lucrurile nu stau chiar așa. După achiziționarea și montarea acestuia este important să știi cum să-l folosești în mod corect pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol, dar și pentru a crește performanța și durabilitatea aparatului. Tocmai de aceea Climatico îți pune la dispoziție câteva sfaturi simple, ușor de pus în practică. Urmează-le pentru a proteja atât aparatul cât și sănătatea ta.

  1. Curățarea periodică a filtrelor

Filtrele aparatului de aer condiționat trebui curățate lunar în timpul folosirii acestuia. Pe filtre se depun o mulțime de impurități. De la praf, la polen, mucegai și până la viruși și bacterii care, în combinație cu praful și umezeala se înmulțesc rapid și îți vor afecta starea de sănătate. În plus, în momentul în care filtrul se umple de praf este afectată funcționarea aparatului de aer condiționat.

Filtrul aparatului de aer condiționat poate fi curățat foarte ușor, de către oricine. Verifică în manualul de utilizare unde este poziționat și cum se scoate (acest procedeu fiind diferit de la un model la altul).

Apoi, cu ajutorul unei soluții speciale din comerț, sau cu detergent dezinfectant ori detergent lichid de spălat vase, curăță bine filtrele. Mai întâi pune filtrele sub jet de apă pentru a elimina cea mai mare parte a prafului. Apoi, cu un burete neabraziv, spală bine filtrele, cu grijă, pentru a nu le deteriora. La final clătește-le foarte bine și lasă-le să se usuce complet înainte de a le pune la loc.

  1. Igienizarea întregului aparat de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat are nevoie de o igienizare totală o dată, sau de două ori pe an, astfel:

  • dacă este folosit doar pentru răcire igienizare trebuie făcută primăvara
  • dacă este folosit pentru răcire și încălzire, igienizarea trebuie făcută primăvara și toamna.

O igienizare corectă a aparatului de aer condiționat presupune atât curățarea unității interne a aparatului, cât și a unității externe. În timpul acestui procedeu trebuie curățate filtrul de aer, vaporizatorul, turbina, tăvița de condens și condensatorul. Această curățare se face de persoanele specializate.

Lipsa acestei igienizări complete duce la scăderea performanței aparatului, dar și la apariția unui miros neplăcut în timpul funcționării, a senzației de umezeală și a alergiilor.

  1. Setarea temperaturii optime

Vara, când temperaturile sunt extrem de crescute, avem tendința de a seta aparatul de aer condiționat la o temperatură la care să ne simțim bine în interior fără să ținem cont de temperatura exterioară.

În momentul în care se întâmplă acest lucru, poate apărea șocul termic. Acesta este produs când se fac schimbări bruște în organism prin trecerea de la o temperatură foarte mare (35-39 de grade Celsius) la una mică (22-24 grade Celsius), sau invers. Aceasta trecere bruscă de la o temperatură la alta poate produce probleme respiratorii, probleme ale pielii, dar și dezechilibre în interiorul organismului.

Tocmai de aceea, experții recomandă ca aparatul de aer condiționat să fie setat la o temperatură cu 5 grade mai mică decât cea din exterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *