Prima pagină » Sanatate » Remedii naturiste » Cum să faci sirop de pătlagină. Rețetă veche pentru tratarea tusei
Cum să faci sirop de pătlagină. Rețetă veche pentru tratarea tusei

Cum să faci sirop de pătlagină. Rețetă veche pentru tratarea tusei

20 sept. 2023, 12:15,
în Sanatate

Siropul de pătlagină, cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare în cazul tusei și a infecțiilor respiratorii, poate fi pregătit cu ușurință la domiciliu de orice gospodină sau persoană interesată. Pătlagina este o plantă cu aplicare în tratarea tusei, bronșitei și laringitei, datorită capacității sale antitusive, expectorante și antibiotice. Frunzele acestei plante sunt o sursă bogată de nutrienți, vitamine și minerale esențiale pentru recuperarea organismului. Acestea conțin substanțe precum aucubină și flavonoide, uleiuri volatile și compuși antibacterieni, contribuind la vindecarea rănilor, expectorație, și oferind proprietăți astringente și antibacteriene.

Siropul de pătlagină este o rețetă veche pentru diverse afecțiuni precum tusea, hemoroizii, cistita, astmul, infecțiile, hipertensiunea arterială, abcesele și furunculele. Pătlagina se poate administra sub diverse forme, inclusiv sub formă de pulbere, infuzii, comprese, gargară, cataplasme, tincturi și sirop.
Siropul de pătlagină este adesea preferat în cazul tusei productive sau uscate, având capacitatea de a calma crizele de astm, conform studiilor efectuate. Acest sirop poate fi procurat din farmacii sau magazine naturiste, sau poate fi preparat chiar în confortul propriei case, printr-o procedură simplă.

Rețetă veche de sirop de pătlagină. Modalități de preparare

Pentru a pregăti siropul de pătlagină, veți avea nevoie de 50 de grame de frunze de pătlagină peste care veți turna jumătate de litru de apă clocotită. Lăsați amestecul să stea timp de 10 minute pentru infuzare, apoi strecurați-l. La lichidul obținut adăugați aceeași cantitate de miere polifloră, amestecați bine, și stocați în sticle închise la culoare. Se recomandă consumul a 2-3 lingurițe pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Pentru a doua modalitate de preparare aveți nevoie de un bol plin cu frunze proaspete de pătlagină, 400 grame zahăr brun, 400 grame miere de albine polifloră sau de tei, jumătate de lămâie, 150 ml vodcă sau altă băutură spirtoasă cu concentrație mare (peste 40 grade) sau 2 pastile clasice de aspirină netamponată. Spălați și scurgeți frunzele, fără a le șterge de apă, tocați-le fin și puneți-le într-o cratiță împreună cu zahărul, zeama de lămâie și un pahar mediu de apă. Aduceți amestecul la punctul de fierbere, fără a-l lăsa să dea în clocot. Reduceți focul la minim, amestecați constant și lăsați să fiarbă lent timp de 10 minute, până când zahărul se topește complet. Dacă nu a devenit o pastă fină, filtrați-o printr-un tifon storcând cât mai bine. Adăugați mierea și alcoolul sau aspirina sub formă de pulbere. Siropul brun obținut poate fi îmbuteliat și păstrat în locuri întunecate și răcoroase.

Varianta de preparare prin macerare la rece

O altă metodă eficientă de a pregăti o rețetă veche de sirop de pătlagină este să luați un borcan cu gura mai largă și să așezați în el, în straturi alternative, frunze de pătlagină și zahăr brun. Repetați acest proces până când borcanul este plin. Sapați o groapă într-un loc umbros și introduceți borcanul în ea, învelindu-l în câteva straturi de hârtie pergament. Așezați o bucată de lemn și o piatră mai mare deasupra, apoi acoperiți groapa. Lăsați bucata de lemn și piatra vizibile.

Borcanul trebuie să rămână în pământ timp de 3 luni, după care îl scoateți și strecurați sucul cu o presă pentru sucuri. Fiți atenți să filtrați și să îmbuteliați siropul. Doza recomandată este de două-trei lingurițe pe zi pentru adulți și copii, cu 30 de minute înainte de masă. Singura contraindicație a acestui sirop este intoleranța la pătlagină.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Apartamentele vechi, tot mai scumpe. Unde găsești sub 100.000 euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`