Prima pagină » Radio » Actualitate » Cum să faci săpun de casă. Sfaturi utile pentru a obține o mulțime de varietăți și arome
Cum să faci săpun de casă. Sfaturi utile pentru a obține o mulțime de varietăți și arome

Cum să faci săpun de casă. Sfaturi utile pentru a obține o mulțime de varietăți și arome

05 aug. 2020, 13:33,
în Radio

Cum să faci săpun de casă. Acest produs este foarte căutat, în ultima perioada, deoarece este făcut din ingrediente de încredere. Așadar, nu conține chimicale care ne-ar putea pune sănătatea în pericol. Din fericire, este foarte ușor de preparat așa că nu trebuie decât să încerci.

Astăzi, săpunul se găsește la tot pasul, în diverse varietăți de forme, culori și arome. Însă, la fel de adevărat este faptul că ți l-ai putea prepara singur, fără prea mare bătaie de cap. Unde mai pui că există o mulțime de rețete pentru săpun, care mai de care mai simple.

Astfel, e de preferat să-l prepari singur, decât să-l cumperi din comerț. Doar așa vei avea garanția unui produs făcut din ingrediente de încredere. Mai mult, tu decizi asupra culorii, parfumului și chiar a formei. În cele ce urmează vă vom prezenta cum se prepară săpunul de casă. De asemenea, vă oferim și câteva sfaturi astfel încât să obțineți un produs de calitate.

Cum să faci săpun de casă

Atunci când vrei să faci săpun de casă, ingredientul de bază este soda caustică. Fără această substanță, de-altfel periculoasă, nu se poate face niciun săpun. Atunci când combinăm grăsime cu sodă caustică se produce saponificarea. Așadar, ai nevoie de trei elemente de bază: apă, sodă caustică și grăsime. Aceasta din urmă poate fi slănină, untură, margarină ori diverse uleiuri (de măsline, palmier, cocos etc.). Pe lângă acestea, mai poți folosi uleiuri esențiale, plante aromatice, sucuri de fructe și coloranți alimentari.

De asemenea, în timpul preparării trebuie să porți ochelari de protecție, mască și mănuși. Iată care sunt pașii obținerii celei mai simple rețete de săpun de casă. Întâi punem grăsimile pe care le avem într-o oală mare, să zicem 2 kg. Combinăm apoi grăsimea cu sodă caustică și apă. Pentru fiecare kilogram de grăsime punem 200 g de sodă caustică și 1 litru de apă. După ce s-a dizolvat complet soda caustică punem oală cu amestecul pe foc și amestecăm continuu.

Acest amestec trebuie fiert aproximativ 3 ore, până când începe să miroase a săpun. Este momentul în care se produce procesul de saponificare. Se ia oala de pe foc și se lasă săpunul să se liniștească puțin. Apoi se toarnă în cutii de lemn căptușite cu hârtie sau în forme de silicon. Pentru parfum, se adaugă la fiert uleiurile esențiale dorite, plante aromatice sau chiar flori.

Sfaturi utile pentru prepararea săpunului de casă

Săpunul nu trebuie lăsat în forme mai mult de trei zile, deoarece se va întări foarte tare. Astfel, îți va fi greu să-l scoți ori să-l tai. Apoi, săpunul se lasă o perioadă la uscat (maturare), într-un loc ferit de lumina soarelui și de umezeală. Un săpun de casă este cu atât mai bun, cu cât stă mai mult la maturare.

De asemenea, trebuie să respecți proporțiile între cantitatea de grăsimi folosită și cea de sodă caustică. Altfel, vei obține un săpun prea dur pentru pielea ta. Pentru o aromă mai pregnantă, săpunul trebuie ținut câteva zile la frigider. Astfel, aromele folosite vor infuza mai bine în săpun.

Nu în ultimul rând, puteți adăugă fulgi de ovăz sau vafea măcinată în compoziția de săpun topită. Astfel, veți obține un săpun cu efect exfoliant și antiinflamator.

Acum, după ce ai aflat cum să faci săpun de casă, poți fi cât de creativ vrei. Astfel, vei transforma întregul proces într-o activitate foarte plăcută și totodată utilă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Interviu din aeroport cu Isabel și Claudiu de la Insula Iubirii sezonul 9. Ce ziceau despre relația lor înainte de aventura vieții
Playtech.ro
Ce ştie fetiţa Elenei Udrea despre absenţa ei. Eva Maria nu are habar despre motivul real pentru care mama sa a fost la închisoare mai bine de 3 ani
observatornews.ro
Mașină Audi vândută cu doar 350 de euro în Marea Britanie. Ce au descoperit cumpărătorii în interior
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Evz.ro
Tupeu de bugetar. Un polițist și-a dus nevasta la lucru cu girofar
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Dragostea secretă trăită de Elena Udrea și desfășurată într-un apartament din Drumul Taberei. Ce spune fostul partener
Playtech.ro
Ce durere! Udrea, eliberată din închisoare, dar nu îşi poate vedea fetiţa. Adrian Alexandrov a luat decizia, unde este Eva Maria?
Dailybusiness.ro
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
RomaniaTV
EXCLUSIV Laurenţiu Reghecampf, o nouă tentativă eşuată de a lua barca de la Anamaria Prodan. SCANDAL uriaş, declaraţii incendiare
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025