Respectând această rețetă de pandișpan cu fructe congelate, veți obține cel mai reușit blat pe care l-ați încercat până acum. Pandișpanul se poate face cu vișine, căpșuni, caise sau fructe de pădure, proaspete sau congelate. Puteți să adăugați mai multe fructe pentru un plus de aromă și o textură mai bogată.
Cum să faci pandișpan cu fructe congelate
Ingredientele și cantitățile pentru aceasta rețetă sunt 6 ouă de țară, 200 gr zahăr, 200 gr făină, 3-4 gr praf de copt, 75 gr unt gras de 80 la sută, 30 gr apa (3 linguri), 300 gr fructe de pădure congelate, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță coajă de portocale, 1 linguriță coajă de lămâie.
Începem prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade și să topim cele 75 de grame de unt în cuptorul cu microunde. Apoi, amestecăm praful de copt în făină, iar apoi purcedem la separarea gălbenușurilor de albușuri. Într-un castron mai încăpător, începem să batem albușurile până obținem o spumă densă, acest proces ar trebui să dureze aproximativ 1 minut. După aceasta, adăugăm treptat jumătate din cantitatea de zahăr și continuăm să batem până acesta se dizolvă, aproximativ 2 minute.
În alt castron, combinăm gălbenușurile cu cele 3 linguri de apă și restul de 100 de grame de zahăr. Batem gălbenușurile cu energie până obținem o spumă, proces care durează aproximativ 4 minute. Apoi, încorporăm treptat amestecul de gălbenușuri în albușurile bătute, amestecând ușor de jos în sus, dar evitând amestecarea prea intensă pentru a nu elimina aerul din compoziție. Continuăm prin adăugarea treptată a făinei cernute și amestecăm doar până la omogenizare, fără a amesteca în exces. Ulterior, adăugăm untul topit în aluat, deși acest pas poate fi omis dacă doriți, însă el va contribui la un gust mai bogat al prăjiturii. Înainte de a le pune în aluat, fructele ar trebui scoase din congelator, și lăsate să se dezghețe doar parțial, până când dispare albeața de pe ele. Nu este recomandat să le puneți în aluat nici complet congelate, nici complet dezghețate, deoarece acest lucru poate afecta textura finală a prăjiturii.
Cum coacem pandișpanul pentru un blat cât mai crescut
Acum ar fi momentul să adăugăm jumătate din aluat într-o tavă tapetată, iar apoi să adăugăm jumătate din fructe. Continuăm cu restul de aluat și apoi cu fructele rămase. Prăjitura se coace la 180 de grade în cuptorul electric, timp de 40-45 de minute. Nu ar trebui să o țineți mai mult daca vă doriți o prăjitură cu o consistență crescută și pufoasă, și să evitați uscarea și fărâmițarea blatului. Este important să lăsați prăjitura în cuptor fără a deschide ușa în primele 35 de minute. Ne putem asigura dacă este gata înțepând cu o scobitoare în centrul pandișpanului.
Dacă doriți, puteți adăuga coajă de citrice și coniac peste fructe. Respectați cu atenție ingredientele și pașii descriși mai sus pentru a obține rezultatul dorit. Pandișpanul este mai gustos în prima zi, dar dacă rămâne, o puteți depozita pe un platou neacoperit, iar dacă este cazul, la frigider. A doua zi va fi bună, dar totuși incomparabil cu cel proaspăt, făcut în prima zi. Dacă doriți, puteți presăra zahăr pudră deasupra prăjiturii, dar acest pas este opțional. De asemenea, puteți adăuga 50 de grame suplimentare de fructe pentru un gust mai intens, sau puteți experimenta cu diverse combinații de fructe, însă este posibil ca astfel pandișpanul cu fructe congelate să nu crească la fel de mult.