Sună ciudat, nu-i aşa, să prepari omletă fără ouă? În definitiv, omletă înseamnă un preparat obţinut prin amestecarea ouălor sau baterea lor cu ţelul ori mixerul. Dacă însă eşti vegetarian, să ştii că poţi să o găteşti altel, astfel încât să fie bună, dar şi să respecte regulă regimului alimentar ales. De aceea înlocuieşti ouăle cu tofu. Mai jos găseşti reţeta de omletă fără ouă!
Poţi face acest preparat şi chiar dacă ai regim variat. Te salvează mai ales atunci când ai uitat să cumperi ouă ori nu ai ouă proaspete în frigider. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- tofu simplu sau afumat
- o ceapă mică, tăiată mărunt
- 2 linguri cu ulei de măsline
- o jumătate de ardei roşu, feliat subţire
- sare şi piper după gust
- 2 ciuperci, feliate subţire (opţional)
Mod de preparare pentru reţetă de omletă fără ouă:
Mai întâi curăță ceapa, ardeii şi ciupercile. Taie mărunt ceapa şi pune-o la călit în puţin ulei. Taie mărunt ardeii şi ciupercile şi pune-le peste ceapă. Adaugă tofu, mărunţit cu mâna. Potriveşte de piper şi sare. Lasă omleta la foc mic, până în momentul în care capătă o culoare aurie. Aceasta omletă fără ouă se poate servi cu pătrunjel verde, proaspăt tocat, sau cu rucola.
Tofu – Beneficii pentru sănătate
Iată de ce este bine să includem tofu în dieta săptămânală:
- ameliorează unele simptome ale menopauzei. Conform unor studii, şi alimentele pe bază de soia, întrucât conţin mult estrogen, ameliorează stările prin care trece o femeie aflată în pragul menopauzei;
- diminuează riscul apariţiei osteoporozei. Totul datorită izoflavonilor din brânză tofu. Aceştia împiedica pierderea densităţii osoase;
- nu conţin foarte multe proteine, din fericire pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau care au un indice glicemic mare. Studiile arată ca proteinele din soia nu sunt eliberate în cantitate atât de mare în urină, în comparaţie cu proteinele de origine animală;
- diminuează riscul apariţiei şi dezvoltării cancerului mamar. Datorită izoflavonilor, se reglează menstruaţia, dar şi nivelul de estrogen din organism;
- stimulează buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Tot izoflavonii reduc nivelul colesterolului rău, diminuând riscul apariţiei aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale;
- peptidele pot contribui la combaterea obezității, dar și a diabetului de tip 2. Așadar, nu e bine să apelezi la diverse diete, mai ales regimuri hipocalorice, ca să slăbești. Mai bine ajustezi alimentația.
Cum se consumă brânza tofu
Brânză tofu o găsim în comerţ cu consistente diferite şi în forme diferite. Poate fi mâncată ca atare sau gătit în prealabil. Este excelenta pentru făcut la tigaie, la cuptor sau la grătar. De asemenea, crema din brânză tofu este ideală pentru smoothie-uri şi diverse sosuri.
Cine nu are voie să mănânce tofu
Dacă ai una din problemele de sănătate menţionate în lista de mai jos, ar fi mult mai bine să eviţi brânză tofu:
- afecţiuni tiroidiene, cu precădere hipotiroidism. Tofu e făcut din soia şi cum soia conţine foarte mulţi goitrogeni, pacienţii suferinzi au deficit de hormoni tiroidieni;
- tumori mamare. Soia e bogată în estrogen, iar acesta duce la creşterea masei tumorale;
- copiii mici pot suferi din cauza izoflavonilor din tofu. Cum? Ei bine, ei pot avea efect negativ în ceea ce priveşte dezvoltarea organelor genitale la copiii mici.