Prima pagină » Culinar » Cum să faci o pizza perfectă la cuptor? La câte grade se face aceasta?

Cum să faci o pizza perfectă la cuptor? La câte grade se face aceasta?

28 oct. 2024, 14:38,
Redacția BZI în Culinar

Un preparat foarte popular, pizza la cuptor vine în mărimi, stiluri și gusturi diferite, și poate fi pregătită foarte ușor și acasă cu un echipament de bucătărie potrivit. Pentru rețeta de gătit, nu ai nevoie decât de câteva ingrediente de bază pentru aluat și topping, sau o poți face doar cu ce găsești prin frigider.

A face o pizza nu este o știință exactă, însă trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte să te apuci de gătit pentru a te asigura că vei obține o pizza perfectă ca la restaurantul tău preferat. Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont în prepararea acesteia este bineînțeles echipamentul de bucătărie, adică tipul de cuptor de care dispui.

Cum să faci o pizza perfectă la cuptor

Pe lângă echipamentul de bucătărie de care dispui, trebuie să fii atent și la temperatura de coacere în funcție de cuptorul pe care-l folosești, precum și funcțiile cuptorului care au fost special concepute pentru prepararea acestui preparat arhicunoscut.

Pizza originală napoletană se coace în cuptor pe lemne la temperaturi foarte ridicate, de până la 500°C pentru o pizza perfect rumenită în stil napoletan, gata în doar 5 minute.

Pentru iubitorii de pizza, o alternativă la cuptorul tradițional pe lemne sunt cuptoarele electrice concepute special pentru uz casnic normal, sau profesionale pentru restaurante și pizzerii. Cuptorul este bun și pentru pregătirea unor rețete dintr-un meniu pentru post intermitent.

Fie că folosești un cuptor electric mic, încorporabil, sau unul pe gaz, regulile pentru temperatura de coacere sunt aceleași, cuptorul se preîncălzește, se setează o temperatură de 200°C – 220°C și se lasă pentru aproximativ 25 de minute la preîncălzit. În funcție de grosimea blatului, timpul de coacere variază între 15 minute pentru un blat subțire și crocant la o temperatură de 220°C – 250°C și 25 – 30 de minute dacă blatul este mai pufos, însă nu mai mult de atât.

Cum să faci aluat acasă

Primul și cel mai important pas pentru ca rețeta de pizza să fie delicioasă este să pregătești corect blatul. Pentru asta ai nevoie de câteva ingrediente. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a face blat de pizza acasă. Ai nevoie doar de 350 gr făină, un plic de drojdie uscată, 240 ml apă călduță, 2 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe ulei de măsline și o lingură de sare.

Ca mod de preparare se amestecă drojdia cu apa caldă și zahărul, apoi se lasă împreună timp de 10 minute să se odihnească. Drojdia se activează atunci când apar bule la suprafața apei. Amestec-o ulterior cu făina, sarea și uleiul de măsline. Poți amesteca cu mâna ori poți pune toate ingredientele în robotul de bucătărie.

Compoziția trebuie amestecată până când aluatul de pizza este elastic, omogen și ușor lipicios. Mută aluatul într-un bol pe care l-ai uns cu ulei de măsline și lasă-l să se dospească până când își dublează volumul, într-un loc cald.

Când s-a dospit, împarte aluatul în două părți egale și modelează-le. Secretul este ca marginile să fie puțin mai groase decât centrul blatului de pizza. Aluatul poate rezista aproximativ 3 – 4 zile la frigider, fiind perfect pentru o pizza la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`