Marmelada de prune este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Comparativ cu gemul sau dulceața care pot fi ușor cursive, aceasta are o textură de jeleu. Chiar dacă nu este sezonul lor, va ieși un preparat delicios și cu fructele luate din market.
Pectina este cea care oferă marmeladei textură densă și consistența cremoasă. Nu lipsește nici zahărul, care are un rol important în procesul de gelificare a marmeladei. Dar, dacă nu dorești acel aspect lucios ca de jeleu, poți prepara marmelada și fără adaos de zahăr.
Cum să faci o marmeladă de prune delicioasă
În compoziția marmeladei se adaugă extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină. Aceasta ajută, după cum am zis, la texutra densă a marmeladei. Zahărul are și el un rol important în procesul de gelifiere a marmeladei.
Dacă la gemul de prune și la magiun poți folosi prunele jumătăți sau tocate mai mărunt, pentru marmeladă este necesar să le pasezi cu un blender. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 3 kg prune, 3 mere dulci și 750 kg de zahăr.
Pregătește pentru prepararea marmeladei o cratiță de inox cu baza în mai multe straturi. Este importantă o astfel de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii. Mai pregătește și o spatulă sau o lingură de lemn cu care vei amesteca prunele periodic. Când ai ustensilele la îndemână, poți pregăti prunele.
Spală bine prunele și lasă-le la scurs, sau șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Desfă prunele în jumătăți cu un cuțit, apoi taie-le în bucăți mai mici. Pune prunele în cratiță și adaugă zahărul peste ele. Se spală apoi și merele și se taie în bucăți mai mici.
Nu este necesar să le cureți e joacă sau în depărtezi cotoarele. Ai nevoie de toată pectina din ele pentru textura finală a marmeladei. Nu te speria că vei găsi semințe sau coji de mere prin marmeladă. Vei trece compoziția prin sită, la un moment dat.
Amestecă merele tocate cu prunele și zahărul. Lasă amestecul de ingrediente la odihnit pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp se va forma sirop în cratiță și vei putea fierbe în voie ingredientele.
Mod de preparare
Când ai suficient sirop în cratiță, așaz-o pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă prunele și merele să fiarbă în siropul format până când se formează spumă la suprafața acestora. Înlătură spuma, apoi redu intensitatea flăcării la minim.
Fierbe ingredientele pentru marmeladă până când siropul se reduce la jumătate. Acum este momentul să pasezi fructele cu ajutorul unui blender și să treci totul prin sită. Comparativ cu rețeta de gem, pentru marmeladă este important acest pas.
După ce ai obținut o pastă densă și fină, pune-o din nou la fiert în aceeași cratiță. Din acest moment va trebui să stai mai mult pe lângă aragaz și să amesteci constant marmelada. Insistă cu amestecatul atât la bază, cât și pe lateralele cratiței. Este important să nu se lipească marmelada de pereții cratiței pentru a nu influența gustul final. Fierbe marmelada până când devine foarte consistentă și are textura unui jeleu.
Pune delicioasa marmeladă de prune în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capace. Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le să se răcească lent. După răcire vei constata că textura marmeladei de prune va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.