Prima pagină » Informații utile » Cum să faci macerat de găinaț. Un îngrășământ natural de top
Cum să faci macerat de găinaț. Un îngrășământ natural de top

Cum să faci macerat de găinaț. Un îngrășământ natural de top

27 dec. 2023, 16:06,
în Informații utile

Procesul de macerare reprezintă o opțiune valoroasă pentru fertilizarea grădinii, în special în cazul legumelor. Acest procedeu se dovedește util și în îngrijirea pomilor fructiferi sau a viței de vie, având în vedere conținutul bogat în substanțe benefice. Conform specialiștilor, maceratul de găinaț are de până la patru ori mai mulți nutrienți în comparație cu cel obținut de la animalele de grajd.

Efectele miraculoase ale maceratului de găinaț

Este important de menționat că pentru ca plantele și pomii fructiferi să beneficieze în mod optim de aceste substanțe hrănitoare, este esențial ca excrementele să provină de la păsări hrănite în mod natural, sănătoase și care nu au fost supuse unui tratament medical. Astfel, nu orice tip de excrement de pasăre este potrivit pentru prepararea acestui macerat.

Îngrășământul derivat din excrementele de pasăre furnizează azot, fosfor și potasiu, dar, în același timp, poate crește aciditatea solului. Din acest motiv, fertilizarea cu macerat de găinaț trebuie oprită cu aproximativ 30 de zile înainte de recoltarea fructelor.

Pentru a pregăti maceratul din găinaț de pasăre, este necesar să utilizezi un kilogram de excremente la 10 litri de apă. Nu se recomandă creșterea cantității de excremente, deoarece maceratul ar putea deveni acid ceea ce dăunează plantelor.
După amestecarea excrementelor de pasăre cu apă, recipientul trebuie acoperit și plasat într-un loc umbros pentru o perioadă de 2-3 săptămâni. Mirosul neplăcut este normal, dar se recomandă a nu păstra recipientul în apropierea casei. Este esențial să amesteci soluția zilnic, deoarece amestecul începe să fermenteze. Când procesul de fermentare s-a încheiat, înseamnă că maceratul este pregătit.

Cu toate acestea, soluția nu trebuie aplicată direct. Amestecă un litru de macerat din excremente de pasăre la 5 litri de apă și aplică-l la baza plantelor, a pomilor fructiferi sau a viței de vie folosind o stropitoare. Evită pulverizarea, deoarece aciditatea poate afecta frunzele. De asemenea, administrarea nu trebuie să fie frecventă – o dată la 2 săptămâni este suficient pentru a furniza plantelor nutrienții necesari.

Prepararea și utilizarea corespunzătoare a soluției

Terenul sărac în nutrienți nu va oferi o recoltă satisfăcătoare, de aceea este esențial să-l hrăniți. Printre cele mai eficiente și sănătoase îngrășăminte pentru sol se află, fără îndoială, cele naturale, maceratul din găinat de pasăre fiind recomandat în mod deosebit. Acesta crește nivelul de nutrienți din sol și îmbunătățește capacitatea solului de a reține apa.

Pentru a obține cel mai sănătos macerat pentru sol, este important să hrăniți păsările în mod sănătos, astfel încât fecalele lor să se transforme într-un îngrășământ de calitate. Evitați fertilizarea cu găinaț proaspăt, deoarece acesta este acid și poate distruge sau arde tulpinile și rădăcinile plantelor. Lăsați găinațul să putrezească (să se descompună) înainte de a-l utiliza în grădină.

Combinați găinațul cu rumeguș/paie și bălegar de vacă. Compostul va avea o proporție de unul la patru sau cinci între găinaț și rumeguș, paie sau bălegar de vacă. Mențineți compostul umed pentru a facilita descompunerea, evitând însă excesul de apă pentru a preveni mirosul neplăcut.

Pentru a obține un macerat din găinaț de pasăre introduceți găinațul într-un butoi și amestecați-l cu apă până obțineți o soluție consistență asemănătoare cu laptele bătut. Lăsați amestecul la macerat timp de o lună, amestecându-l la fiecare trei zile. După macerare, înainte de aplicare, diluați soluția cu apă, amestecând o cană de macerat cu 20 de căni de apă. Aplicați acest amestec pe plante (aproximativ 200 ml soluție pentru fiecare plantă), prima dată la 10 zile de la plantarea răsadurilor, apoi continuați tratamentul o dată pe săptămână. La temperatura de peste 25 de grade Celsius, evitați utilizarea soluției, deoarece aceasta poate arde plantele.

Cu o lună înainte ca fructele să se coacă, trebuie să opriți fertilizarea cu macera de găinaț. Acest îngrășământ obținut din excremente de pasăre este excelent pentru legume și pomi fructiferi, având un conținut bogat în azot, fosfor și potasiu, dar este important să nu exagerați pentru că poate acidifia solul mai mult decât este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`