Cum să faci economii. Atunci când eşti tânăr, poţi face o mulţime de bani din economii, fără să te privezi de prea multe lucruri.
Aşa cum facem curăţenie în casa cu regularitate, aşa ar trebui să facem curat şi în finanţele personale. De multe ori, câteva schimbări mici pot genera economii mari pe termen lung, atât de timp, cât şi de bani.
Cum să faci economii
Ideea de bază este că trebuie să fii echilibrat şi să aplici câteva metode care dau rezultate în întreaga lume. Vă prezentăm în cele ce urmează 9 metode care te ajută să strângi bani.
1. Stai cu părinţii
Tot mai mulţi oameni prefera să trăiască cu părinţii, chiar şi după vârsta de 30 ani. Vorbim de o tendinţă la nivel mondial. Aşadar, dacă te înţelegi cu ai tăi şi îţi oferă suficientă intimitate nu are rost să dai bani grei pe chirii! În Romania, mai ales în oraşele mari, chiria şi utilităţile pot mânca peste 50-60% din venituri! Dacă părinţii sunt, în schimb, dificili, cauta să te muţi cu chirie, alături de colegi. Vei împărţi, astfel, cheltuielile şi vei putea pune şi ceva deoparte.
2. Transfer automat din salariu într-un cont de economii
Centrul de cercetare Superjob a realizat un sondaj care releva faptul că 40% dintre oamenii care muncesc nu fac deloc economii. Asta în ciuda faptului că nu e chiar aşa de dificil. Pune 5-10% în contul de economii, în mod automat, chiar în ziua de salariu!
3. Cum să faci economii. Nu te grăbi să-ţi cumperi maşina
Majoritatea oamenilor nu au nevoie decât de transportul public şi/sau de o bicicletă. Autoturismul personal este doar un simbol al succesului. Dacă remuneraţia nu e chiar de invidiat, nu cumpăra o maşină. O să faci un leasing care te va îndatora multă vreme. În plus, nu o să mai poţi face nicio economie. Pentru a te încuraja, îţi spunem că, spre exemplu, în Olanda, 36% din populaţie prefera mersul pe bicicletă.
4. Nu cumpăra lucruri de firmă
Cum să faci economii. În lumea modernă, se cauta brandurile. Conform statisticilor, numărul de persoane care împrumuta bani de la bănci este în continuă creştere. Mulţi dintre aceşti oameni cumpăra, cu banii împrumutaţi, gadget-uri şi maşini la modă, dar rămân fără bani pentru hrana cotidiană, d-apai să mai pună deoparte! Aşadar, nu cheltui pe lucruri care nu-ţi trebuie cu adevărat.
5. Nu folosiţi expresia „îmi permit acest lucru”
Consumul excesiv reprezintă un mare viciu ale societăţii moderne. Chiar dacă o persoană câştiga suficienţi bani, obiceiul de a cumpăra mereu ce este şi ce nu este cazul, face imposibile economiile. Gândeşte-te bine înainte de a cumpăra un lucru. Întreabă-te: chiar am nevoie de asta?! Exista chiar şi persoane care cumpără lucruri deloc necesare, dar unice. Acesta se numeşte snobism şi îţi va măcina bugetul, dacă nu te echilibrezi!
6. Cum să faci economii. Cumpără o proprietate
Dacă nu stai cu părinţii, evita chiria. În Romania, chiria lunară are cam aceeaşi valoare cu o rata lunară a unui credit imobiliar. Nu e mai bine să plăteşti pentru casa ta, decât să arunci banii în bugetul unui proprietar?!
7. Schimbă-ţi specialitatea sau locul de muncă
Nu-ţi fie teamă să încerci ceva nou când eşti încă tânăr. Există şansa să descoperi noi abilitaţi, talente, care ţi-ar putea aduce mai multă plăcere la locul de muncă, dar şi bani mai mulţi. Nu rămâne prins într-un job care nu-ţi oferă satisfacţie şi nici evoluţie profesională!
8. Învaţă să găteşti
Cum să faci economii. Ieşitul la restaurant e comod, dar costisitor şi cel mai probabil nesănătos. Aşa că învaţă să găteşti!
9. Nu cauta să câştigi bani uşor
Nu exista un mod de a face bani uşor. Nu pică în patima jocurilor de noroc şi nici în cea a jocului pe bursă! În al doilea caz, poţi încerca doar dacă te pricepi (după ce faci cercetări în domeniu). Nu uita, însă: în această zonă de activitate, câştigurile nu sunt niciodată sigure. Pierderile, în schimb, sunt garantate, deoarece vei înveşti!