Prima pagină » Culinar »  Cum să faci cel mai delicios gulaș de vită cu cartofi. Rețeta originală care îți va lăsa gura apă

 Cum să faci cel mai delicios gulaș de vită cu cartofi. Rețeta originală care îți va lăsa gura apă

25 iun. 2024, 16:03,
BZI.ro, în Culinar

 

Gulașul de vită cu cartofi este un preparat tradițional din bucătăria maghiară, apreciat și în alte regiuni ale Europei Centrale și de Est, mai ales în România. Este un fel de mâncare consistent, ideal pentru zilele reci de iarnă, care combină bucăți fragede de carne de vită cu legume și condimente aromate.

Gulașul de vită cu cartofi este un preparat tradițional din bucătăria maghiară, dar apreciat și în alte regiuni ale Europei Centrale și de Est, mai ales în România. Este un fel de mâncare consistent, ideal pentru zilele reci de iarnă, care combină bucăți fragede de carne de vită cu legume și condimente aromate.

 Ce ingrediente ai nevoie pentru gulaș de vită cu cartofi

Gulașul își are originea în Ungaria, unde a fost inițial o mâncare a păstorilor nomazi. Cuvântul „gulyás” în maghiară înseamnă „păstor de vite”, reflectând astfel rădăcinile rustice ale acestui fel de mâncare. În timp, gulașul a evoluat și a devenit o mâncare populară în gospodăriile maghiare și ulterior în întreaga regiune.

Pentru început ai nevoie de următoarele ingrediente pentru a prepara o mâncare gustoasă, autentică și puțin picantă. În jur de 800-900 de grame de carne de vită, nu contează neapărat ce parte a vitei este, dar în special mușchiul este de preferat (pulpa, rasol sau chiar coaste). În jur de 250 de grame de bacon, aici desigur puteți folosi și kaizer, costiță sau chiar slănină afumată. De asemenea, mai aveți nevoie de un kilogram de ceapă, o căpățână de usturoi, o lingură de untură de porc sau, dacă nu aveți, atunci 100 ml de ulei de floarea-soarelui, în jur de 6 ardei kapia sau ardei grași, 2 ardei iuți, 5 roșii, 4 țeline verzi cu tot cu frunze, o lingură de chimen, 5 linguri de boia, 4 linguri de sare și piper, două foi de dafin și desigur în jur de 2,5 kg de cartofi.

Pentru început, conform rețetei ardelenești, am ales bucăți de carne de vită mai accesibile ca preț. Este important ca aceste bucăți să conțină și puțină grăsime, precum și țesut conjunctiv, deoarece acestea adaugă un gust deosebit preparatului final. Am folosit aproximativ 2,5 kg de carne, dintre care 1 kg a fost rasol de vită cu os și măduvă. Restul a fost „riblap” (așa era etichetat) și, din ce am dedus de pe o diagramă, provine din zona gâtului vacii. Aceasta este o alegere bună! De asemenea, puteți utiliza pulpă de vită sau alte bucăți de carne considerate mai puțin nobile. În plus, am achiziționat și cubulețe de bacon afumat (de porc) pentru a îmbogăți gustul. Se pregătesc legumele: ceapa, ardeii grași, roșiile, usturoiul și tijele de țelină (apio). Țelina se potrivește bine cu carnea de vită, iar ceapa multă îndulcește mâncarea și îngroașă sosul. Condimentele folosite includ chimenul, piperul și paprika dulce.

 Mod de preparare

Ceapa, tijele de țelină, ardeii, roșiile și usturoiul se toacă, iar un ardei iute mic se adaugă amestecului. Carnea se taie în cuburi mari, păstrând și oasele cu măduvă. Cartofii se curăță, se taie în cuburi potrivite și se lasă în apă rece până la momentul adăugării. Toate ingredientele se pun în castroane separate pentru a fi adăugate pe rând în ceaun.

Ceaunul folosit are o capacitate de 11 litri și este echipat cu un stativ cu lanț și manivelă pentru reglarea înălțimii deasupra flăcării. Deși nu sunt disponibile lemne pentru foc, cărbunii se folosesc pentru a întreține căldura necesară. Ceaunul se încinge, apoi se adaugă untura (sau uleiul) și cubulețele de bacon, care sfârâie puțin înainte de a adăuga ceapa și chimenul. Amestecul se călește timp de 8-10 minute, fiind amestecat ocazional pentru a prăji chimenul. Usturoiul mărunțit se adaugă fără a se arde, pentru a evita schimbarea gustului.

Carnea se sotează timp de 10 minute și se asezonează cu sare, piper măcinat și boia. Ardeii grași, ardeiul iute și tijele de țelină se adaugă, fiind călite timp de 5 minute. Urmează pasta concentrată de roșii și cuburile de roșii proaspete. Aproximativ 3 litri de apă caldă se toarnă peste carne și legume, amestecul fiind lăsat să fiarbă la foc mic timp de 3 ore.

După 3 ore, când gulașul a scăzut, se adaugă cartofii bine scurși, care fierb timp de 30-40 de minute, îngroșând sosul. La final, se ajustează gustul cu sare și piper, obținându-se un gulaș cremos, plin de bucăți fragede de carne și cartofi. Înainte de servire, gulașul se presară cu pătrunjel verde tocat.

Gulașul de vită cu cartofi este o rețetă tradițională din zona Ardealului. Aceasta se face în general la ceaun sub foc deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
04 iulie 2024
04 iulie 2024