Primăvara a sosit, așa că este timpul să introduci în meniul tău o rețetă de salată de leurdă, care să fie în ton cu anotimpul. Verdețurile sunt la mare căutare în această perioadă, piețele abundă de produse eco. Printre cele mai aromate verdețuri se numără leurda, o plantă care are, pe lângă un gust deosebit și multe beneficii pentru organism.
Leurda, supranumită și „usturoiul sălbatic”, datorită mirosului pe care îl emană, este unul dintre primii vestitori ai primăverii și este o plantă extraordinar de sănătoasă, având efecte miraculoase asupra organismului. Aceasta este o plantă bogată în vitaminele A și C, complexul de vitamina B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, ulei etiric și alicina, conținând totodată multe substanțe cu proprietăți vindecătoare.
Cum să faci cea mai delicioasă salată de leurdă
Leurda este una dintre plantele vedetă ale primăverii, în special fiindcă se folosește proaspătă, în plin sezon. Pe teritoriul României, leurda este considerată o plantă comestibilă și medicinală, fiind folosită ca atare în salate, dar si pentru aromarea preparatelor, ca un condiment verde, dar și în diverse remedii naturiste.
În Germania, leurda a fost numită „Planta mileniului trei”, tocmai datorită efectelor sale benefice asupra inimii şi a vaselor de sânge, dar și asupra digestiei, sistemului imunitar şi a celui endocrin.
Aceasta are un gust și un miros asemănătoare cu ale usturoiului, însă nu la fel de intens și fără iuțeala specifică usturoiului. Frunzele sunt plate, ovale, de un verde intens, iar planta poate fi recunoscută cu ajutorul unor flori mici, albe.
Leurda se recomandă a se consuma crudă în salate sau preparată în diverse feluri de mâncare. Sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Macerarea pentru a obține sucul de leurdă durează 4 ore. Se filtrează și se bea imediat.
Ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti această rețetă delicioasă sunt următoarele: 9 frunze de leurdă; o jumătate de legătură de mărar, două linguri de oțet de mere; două linguri de ulei de măsline și sare după gust.
Spală frunzele de leurdă foarte bine, usucă-le și taie-le fâșii. Adaugă mărarul tocat, uleiul de măsline, oțetul d emere și sărează după gust. Servește salata ca atare, cu două felii de pâine integrală sau include-o într-un mediu mai complex.
Beneficiile acestei plante
Consumul frecvent de leurdă poate să scadă nivelul colesterolului, să reducă insuficiența biliară. Poate fi eficientă în ameliorarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, în insomnie, amețeală și chiar depresie. Este benefică și în vazul unor boli gastrointestinale, dizenterie, paraziți intestinali.
Tototdată, leurda este utilă și pentru sănătatea rinichilor. Printr-un consum regulat de leurdă se poate elimina excesul de acid uric și se poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare.
În caz de infecție urinară sau exces de acid uric, este important mai întâi să te consulți cu un medic specialist și să urmezi tratamentul indicat de acesta. De asemenea, este recomandat să îi comunici dacă urmezi un regim cu leurdă sau consumi un remediu pe bază de leurdă, în paralel cu tratamentul medicamentos.
Printre beneficiile asupra sistemului cardiovascular se numără și scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.
Nu în ultimul rând, leurda îmbunătățește memoria și atenția, tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative. Leurda este benefică și în cazul fumatului deoarece poate înlătura efectele nocive ale nicotinei din organism. De asemenea, salata de leurdă este considerată și o minune a naturii.