Prima pagină » Culinar » Cum să faci bulz ciobănesc. Rețeta tradițională a copilăriei

Cum să faci bulz ciobănesc. Rețeta tradițională a copilăriei

11 nov. 2024, 12:19,
în Culinar

Una dintre mâncărurile copilăriei, bulzul ciobănesc, este foarte simplu de preparat, astfel că nu necesită mult timp și îndemânare. Cu doar câteva ingrediente, poți face o masă tradițională cu care să le trezești amintiri celor dragi.

Bulzul sau „ursul” de mămăligă este un preparat tradițional românesc, specific zonelor montane. Deși simplu, este un fel de mâncare sățios, care se face din mămăligă și brânză, de obicei de burduf. Datorită aromei sale intense, acest produs lactat este unul dintre cele mai apreciate tipuri de brânză de la noi.

Cum să faci bulz ciobănesc

Pentru un bulz ciobănesc autentic ai nevoie de 500 de grame de mălai, 1,5 litri de apă, o lingură unt, 200 de grame de brânză de burduf, 150 de grame de telemea și 3 linguri ulei. Opțional, în funcție de preferințele fiecăruia, se pot folosi și 200 de grame de costiță tocată mărunt și rumenită ușor.

Înainte de toate, pregătește 4 farfurii adânci și pune câteva bucăți generoase de folie alimentară, astfel încât să depășească marginile farfuriilor. În acestea se va face bulzul. Dacă alegi să folosești costiță, trebuie să o toci și o rumenești ușor.

Mai departe, pune la fiert apa cu o linguriță de sare și unt. Când dă în clocot, adaugă mălaiul și amestecă până se îngroașă. Trebuie să iasă o mămăligă moale, dar care nu curge. Fierbe timp de 10-15 minute, amestecând din când în când. Dacă se prinde, nu îți face griji, un gust de mălai rumenit contribuie la nota autentică a preparatului rustic.

După ce mămăliga este pregătită, pune deasupra jumătate din brânzeturile rase și amestecă bine. Unge cu o pensulă cu foarte puțin ulei interiorul fiecărei farfurii tapetate. Ulterior, adaugă un strat potrivit de mămăligă în fiecare farfurie și întinde ca o clătită groasă. Pe mijloc, pune bucăți de brânză și costiță. Cu ajutorul foliei, răsucește marginile mămăligii din fiecare farfurie peste umplutură și presează ușor. După ce se răcește, adună marginile foliei și formează o bilă, apoi pune-o la frigider pentru o oră, cel puțin. În acest timp, bulzul ciobănesc se va întări. De asemenea, pentru a scădea timpul de așteptare, poți să îl pui la congelator.

Ulterior, pune o tigaie la încins și scoate folia de pe fiecare bilă. Unge cu pensula bulzul cu unt topit și pune bilele să se rumenească. După câteva minute, întoarce-le ca să se rumenească uniform. Dacă vrei să le gătești la cuptor, pune bilele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt timp de 15 minute.

La final, preparatul este rumen, crocant la exterior și moale în interior, iar brânza din mijloc este topită. Cât e foarte fierbinte, poți presăra brânză rasă deasupra. Poți servi preparatul alături de un pahar cu vin pelin.

Rețete tradiționale cu mămăligă și brânză

O altă rețetă tradițională inspirată după bulzul ciobănesc este mămăliga cu brânză la cuptor. Acest preparat se gratinează la cuptor pentru a se forma o crustă crocantă.

Pentru acest fel de mâncare ai nevoie de 250 de grame de mălai, 1,2 litri de apă, 20 de grame de unt, 80 de grame de smântână, 200 de grame de brânză, mozzarella sau cașcaval, piper. Opțional, poți pregăti și 20 de grame de parmezan.

Înainte de toate, trebuie să urmezi aceiași pași pentru a pregăti mămăliga. După ce a fiert și a dobândit consistența dorită, se ia de pe foc și se lasă la răcit, amestecându-se din când în când. Ulterior, adaugă untul, smântâna, piperul și parmezanul ras și încorporează ingredientele.

Pentru următorul pas ai nevoie de un vas termorezistent pe care trebuie să îl ungi cu unt. Așează jumătate din mămăliga pregătită și întinde cu o lingura, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de brânză dorită. Pune deasupra încă un strat de mămăligă și presară restul de mozzarella. Introdu tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și gătește timp de 20-25 de minute, până se formează o crustă.

Indiferent de modul de preparare, servește bulzul ciobănesc fierbinte alături de ouă făcute ochiuri moi, cu ceapă și sare grunjoasă alături.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prognoza meteo, 14 mai. Un front atmosferic lovește România, sudul încă se răsfață la soare
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`