Prima pagină » Culinar » Cum să faci borş de casă fără drojdie, după reţeta bunicii
Cum să faci borş de casă fără drojdie, după reţeta bunicii

Cum să faci borş de casă fără drojdie, după reţeta bunicii

10 dec. 2019, 11:41,
în Culinar

Dacă borşul din magazine nu este pe gustul tău, poţi încerca să prepari singură acasă cel mai gustos borş de casă cu drojdie sau maia pentru borş. Reţele făcute în casa după sfaturile bunicii şi nu numai sunt de departe cele mai sănătoase şi delicioase, aşa că dacă vrei citeşte aici şi alte reţete preferate de gospodinele harnice: Reţetă de şocată de casă fără drojdie după reţeta bunicii.

Iată cum să prepari borş de casă pas cu pas:

Umplererea borşului cu huşte presupune mai întâi pregătirea unui vas de pământ sau de lemn (puţină sau borcan). La nevoie se pregăteşte un borcan de sticlă. Vasul se spala bine, se limpezeşte, se opăreşte cu apă clocotită, se scurge bine şi se usucă. După ce s-a pregătit vasul, se umple borşul astfel. La 10 litri de apă se pune 1 1/2 kg târâte de grâu, 1/2 kg mălai şi o farfurie de huşti rămase de la alt borş. Între timp se prepară o plămădeala din tarâte de grâu şi faină de porumb (mălai) amestecate cu apă rece. Se lasa să stea aceasta plămădeala cel puţin 30 de minute. Peste plămădeala se toarnă apă clocotită, amestecându-se mereu cu făcăleţul. După ce s-a mai răcit puţin, se adauga huştile, amestecându-se din nou şi 2-3 cărbuni stinşi. Ei ajuta la limpezirea borşului şi la îndepărtarea oricărui miros.

Pentru că fermentaţia borşului să se facă mai repede, se aşază putina la loc călduţ, de preferat în bucătărie, în apropierea aragazului. După 12-14 ore, borşul s-a acrit. Se toarnă puţină apă rece şi se păstrează la loc răcoros.

În cazul când se prepară borş de casă pentru prima dată şi lipsesc huştile, iată reţetă de maia pentru borş din 250 g mălai amestecat cu apă fiartă. După ce se răceşte puţin, se adauga doua linguri de făină de grâu. Se amesteca şi se lasa să dospesca timp de 12 ore. Acesta maia se adăugă în locul huştilor la umplerea borşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *