Prima pagină » Culinar » Cum să faci acasă fidea pentru cataif? Iată care e rețeta originală din Turcia!

Cum să faci acasă fidea pentru cataif? Iată care e rețeta originală din Turcia!

06 mart. 2025, 10:03,
Redacția BZI în Culinar

Trebuie să știi cum să faci fidea pentru cataif, dat fiind faptul că acesta este un ingredient emblematic al bucătăriei orientale, care a câștigat inimile pasionaților de dulciuri din întreaga lume, mai ales după ce a apărut în celebra ciocolată Dubai. Desertul a devenit viral și a căștigat rapid popularitate și în România.

O rețetă de desert originară din Turcia, cataiful este un produs de patiserie care are la bază multe arome, tăieței subțiri și un sirop dulce din zahăr. Iată cum poți să faci și tu acasă cea mai bună rețetă de fidea pentru cataif.

Cum să faci acasă fidea pentru cataif

Când ne referim la cataif ne gândim fie la rețeta tradițională turcească, care poate fi umplută cu brânză, nuci sau cremă de fistic, fie la firele subțiri de fidea care pot fi folosite în diverse deserturi, cum este populara ciocolată Dubai.

Cataif este un desert delicios care, la fel ca baklava, este foarte popular în Orientul Mijlociu. Conține o umplutură de nuci mărunțite amestecate cu scorțișoară și cuișoare măcinate, învelită în aluat de kataif uns cu unt și însiropat. Deși rețeta clasică ce cataif conține puține ingrediente, aceasta este incredibil de gustoasă. Acest desert se servește în special în bucătăria grecească și turcească.

Cataiful are origini străvechi, fiind popular în bucătăria din Orientul Mijlociu, dar și în alte culturi mediteraneene. Este folosit în special în deserturile din Turcia, Grecia și țările arabe. Când spunem cataif ne putem referi și la fidea, având în vedere că aspectul său este similar cu cel al firelor subțiri de aluat.

Totuși, este important să menționăm că fideaua cataif este făcută dintr-un aluat special care este turnat în fire subțiri, apoi gătit până devine crocant, spre deosebire de fideaua clasică, care este adesea preparată din făină și apă și poate avea o consistență diferită. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 cană de făină, ½ cană de amidon, ½ linguri de ulei și apă, cât este necesar pentru a obține consistența potrivită.

Indicații de preparare

Într-un bol, combină făina, amidonul și uleiul. Amestecă bine ingredientele. Adaugă apă treptat, până când obții o compoziție fluidă, dar consistentă. Este important să nu fie nici prea subțire, nici prea groasă. Ajustează cantitatea de apă după necesitate. Dacă ai un cilindru special pentru fidea de kataif, este perfect. Dacă nu, poți improviza.

Umple o sticlă cu aluatul obținut și taie capacul pentru a crea o gaură mică. Încălzește o tavă antiaderentă sau o tigaie la foc mediu. Folosind sticla cu aluat, trasează fire subțiri de aluat pe suprafața tăvii, formând spirale sau linii. Lasă fiecare fir câteva secunde, până când devine opac.

Folosește o spatulă pentru a strânge ușor fidea pe care ai trasat-o. Continuă acest proces până când ai terminat tot aluatul. Poate dura ceva timp, dar poți să te uiți la serialul tău preferat pentru a face timpul să treacă mai repede.

După ce ai terminat, păstrează fidea într-o pungă cu fermoar sau într-un recipient etanș. Dacă vrei să o depozitezi la congelator, aplatizează punga pentru a economisi spațiu. Adaugă puțin amidon pentru a absorbi umiditatea excesivă și a preveni lipirea fidelei. Când vrei să o folosești, las-o la temperatura camerei pentru câteva ore.

Dacă dorești să obții o textură crocantă, topește puțin unt într-o tigaie și adaugă fidea tăiată. Rumenește-o până devine aurie și crocantă, similară cu cea din comerț. Fideaua se poate folosi imediat în preparatele tale preferate, dar și se păstrează bine, fiind foarte versatilă.

Depozitarea cataifului prăjit corect este esențială pentru a-i menține textura crocantă și pentru a preveni umiditatea. După prăjire, lasă-l să se răcească complet pe un suport de răcire sau pe un prosop curat. Acest lucru ajută la prevenirea condensului și a umezelii. Astfel, ai obținut fidea pentru cataif care va fi foarte ușor de folosit în deserturi.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai fragile zodii. Sunt extrem de sensibile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025