Trebuie să știi cum să faci fidea pentru cataif, dat fiind faptul că acesta este un ingredient emblematic al bucătăriei orientale, care a câștigat inimile pasionaților de dulciuri din întreaga lume, mai ales după ce a apărut în celebra ciocolată Dubai. Desertul a devenit viral și a căștigat rapid popularitate și în România.
O rețetă de desert originară din Turcia, cataiful este un produs de patiserie care are la bază multe arome, tăieței subțiri și un sirop dulce din zahăr. Iată cum poți să faci și tu acasă cea mai bună rețetă de fidea pentru cataif.
Cum să faci acasă fidea pentru cataif
Când ne referim la cataif ne gândim fie la rețeta tradițională turcească, care poate fi umplută cu brânză, nuci sau cremă de fistic, fie la firele subțiri de fidea care pot fi folosite în diverse deserturi, cum este populara ciocolată Dubai.
Cataif este un desert delicios care, la fel ca baklava, este foarte popular în Orientul Mijlociu. Conține o umplutură de nuci mărunțite amestecate cu scorțișoară și cuișoare măcinate, învelită în aluat de kataif uns cu unt și însiropat. Deși rețeta clasică ce cataif conține puține ingrediente, aceasta este incredibil de gustoasă. Acest desert se servește în special în bucătăria grecească și turcească.
Cataiful are origini străvechi, fiind popular în bucătăria din Orientul Mijlociu, dar și în alte culturi mediteraneene. Este folosit în special în deserturile din Turcia, Grecia și țările arabe. Când spunem cataif ne putem referi și la fidea, având în vedere că aspectul său este similar cu cel al firelor subțiri de aluat.
Totuși, este important să menționăm că fideaua cataif este făcută dintr-un aluat special care este turnat în fire subțiri, apoi gătit până devine crocant, spre deosebire de fideaua clasică, care este adesea preparată din făină și apă și poate avea o consistență diferită. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 cană de făină, ½ cană de amidon, ½ linguri de ulei și apă, cât este necesar pentru a obține consistența potrivită.
Indicații de preparare
Într-un bol, combină făina, amidonul și uleiul. Amestecă bine ingredientele. Adaugă apă treptat, până când obții o compoziție fluidă, dar consistentă. Este important să nu fie nici prea subțire, nici prea groasă. Ajustează cantitatea de apă după necesitate. Dacă ai un cilindru special pentru fidea de kataif, este perfect. Dacă nu, poți improviza.
Umple o sticlă cu aluatul obținut și taie capacul pentru a crea o gaură mică. Încălzește o tavă antiaderentă sau o tigaie la foc mediu. Folosind sticla cu aluat, trasează fire subțiri de aluat pe suprafața tăvii, formând spirale sau linii. Lasă fiecare fir câteva secunde, până când devine opac.
Folosește o spatulă pentru a strânge ușor fidea pe care ai trasat-o. Continuă acest proces până când ai terminat tot aluatul. Poate dura ceva timp, dar poți să te uiți la serialul tău preferat pentru a face timpul să treacă mai repede.
După ce ai terminat, păstrează fidea într-o pungă cu fermoar sau într-un recipient etanș. Dacă vrei să o depozitezi la congelator, aplatizează punga pentru a economisi spațiu. Adaugă puțin amidon pentru a absorbi umiditatea excesivă și a preveni lipirea fidelei. Când vrei să o folosești, las-o la temperatura camerei pentru câteva ore.
Dacă dorești să obții o textură crocantă, topește puțin unt într-o tigaie și adaugă fidea tăiată. Rumenește-o până devine aurie și crocantă, similară cu cea din comerț. Fideaua se poate folosi imediat în preparatele tale preferate, dar și se păstrează bine, fiind foarte versatilă.
Depozitarea cataifului prăjit corect este esențială pentru a-i menține textura crocantă și pentru a preveni umiditatea. După prăjire, lasă-l să se răcească complet pe un suport de răcire sau pe un prosop curat. Acest lucru ajută la prevenirea condensului și a umezelii. Astfel, ai obținut fidea pentru cataif care va fi foarte ușor de folosit în deserturi.