Ardeii capia murați sunt vedetele cămărilor tradiționale, aducând pe masa de toamnă și iarnă savoarea dulce-acrișoară perfectă pentru a acompania fripturi, tocănițe sau pur și simplu o masă rece. Ușor de preparat și plini de vitamine, aceștia sunt un deliciu care completează orice masă cu aromă și prospețime.
Ardeii capia murați sunt unul dintre cele mai îndrăgite preparate de sezon, fiind o alegere ideală pentru a păstra gustul legumelor de toamnă peste iarnă. Datorită texturii lor crocante și a aromei intense, acești ardei reprezintă o combinație echilibrată de dulce, acrișor și sărat, perfectă pentru a pune în valoare mâncărurile tradiționale sau pentru a aduce un plus de rafinament meselor făcute în casă.
Cum să faci acasă ardei capia murați
Mulți români sunt topiți după ardeii capia murați, aceștia fiind o adevărată delicatesă. Ardeii capia, numiți și ardei dulci, sunt săraci în calorii, dar plini de vitamine și antioxidanți. Introduși în alimentație, ardeii capia pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru această rețetă simplă vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 3 kg ardei capia rosii; 1 litru otet; 2 litri apa; 1 lingurita ulei de floarea soarelui; 150 gr zahar și 100 gr sare.
În primul rând, se spală ardeii, se curăță de sâmburi și se taie pe lungime în patru bucăți cât mai egale. Se pune într-o oală oțetul, apa, sarea, zahărul și uleiul de floarea soarelui, apoi se fierbe acest amestec. Între timp se pregătesc borcanele de sticlă.
Acestea se spală cu apă clocotită și se așază cu gura în jos pe un prosop curat de bucătărie. Se pun bucățile de ardei în oala cu apă clocotită pentru câteva secunde, apoi se transferă în borcanele uscate folosind o lingură.
După ce s-au umplut borcanele cu ardei capia, se adaugă lichidul din oalaă, astfel încât să acoperim ardeii complet. Se înfiletează bine capacul și se lasă borcanele într-un loc cald pentru a se răci treptat. Borcanele trebuie să stea la răcit timp de 24 de ore, înainte de a fi mutate în cămară. Vestea bună este că aceștia pot fi consumați imediat.
Ce beneficii are ardeiul capia
Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziție naturală de excepție, de la vitamine, la antioxidanți și minerale, nutrienți extrem de benefici în buna funcționare a organismului. Cea mai bună formă sub care îi putem consuma este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuțile lor curative continuă și după ce îi murăm sau îi coacem pe plita.
Principala substanță activă din ardei se numește capsaicina și dă culoarea legumei, cea mai multă fiind în cei roșii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantități uriașe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricile, iar ardeiul roșu iute conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală.
Ardeiul roșu este mai sănătos decât cel verde, cu o cantitate de vitamina A și C de două ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii care consumă mari cantități de ardei, și mai ales ardei iuți, au cu 27% mai puține șanse de a face cancer pulmonar și asta în condițiile în care sunt printre cei mai mari fumători din lume.
Gogoșorul este și el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăți medicinale aparte. Aplicată sub formă de frecții sau ca unguent pe părțile dureroas, tinctura de gogoșar este neîntrecută în calmarea și vindecarea suferințelor cauzate de artrită, guta sau lombalgii.
Uleiul de măsline în care s-au macerat gogoșari timp de 10 zile este bun ca unguent împotriva durerilor de gât sau a răgușelii. Ardeii capia murați sunt foarte buni cu fasole, dar și cu mâncăruri mai grase, însă pot fi folosiți foarte bine și la sanvișuri, dar și în salate.