Prima pagină » WoW! » Cum sa... » Cum să dai cu var în locuinţă – Sfaturi pas cu pas
Cum să dai cu var în locuinţă - Sfaturi pas cu pas

Cum să dai cu var în locuinţă – Sfaturi pas cu pas

01 mai 2020, 15:00,
în WoW!

Zugrăveala este foarte importantă pentru orice locuință. Aceasta stabilește tonul încăperii, unește designul și dă încăperilor acel aspect finisat. Văruirea pereților este una dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face singur în casă. De aceea, puțini sunt cei care apelează la ajutorul zugravilor profesioniști, mai ales dacă nu au de pus în aplicare un plan foarte complex. Deși nu este greu să dai cu vopsea pe pereți, este surprinzător de ușor să zugrăvești greșit, în special dacă și tu comiți una dintre aceste greșeli extrem de frecvente:

Te grăbești și sari peste etape

Pentru ca vopseaua să arate perfect pe pereții din locuința ta, este foarte important ca aceștia să fie cât mai drepți și perfect netezi. Nu este suficient doar să alegi vopseaua și să începi zugrăvirea. În primul rând, va trebui să evaluezi starea pereților din casă. Dacă sunt zgâriați, loviți, denivelați sau dacă ai pereți rugoși, este bine să îi îndrepți înainte.

Apoi, dacă pereții au fost zugrăviți cu vopsea lavabilă, va trebui să aplici o amorsă, după ce ai spălat pereții cu un burete înmuiat în apă. După ce amorsa este perfect uscată, urmează gletuirea peretului. Pentru asta, vei avea nevoie de o mistrie, un malaxor, o găleată și un glet de calitate, care să se usuce rapid și pe care vopseaua să poată fi aplicată perfect. Acesta trebuie aplicat cu grijă, fără să te grăbești. Eventualele denivelări se vor corecta după uscare, cu ajutorul șmirghelului.

Nu folosești banda adezivă

Oricât de multe pensule pentru văruit ai avea, acel aspect perfect finisat al încăperilor se obține lipind o bandă peste acele zone pe care nu vrei să le zugrăvești. Este o soluție simplă, ieftină și eficientă, care nu îți va lua mult timp și care îți va face pereții să arate perfect după uscare. Banda se aplică urmărind linia podelei, a ferestrelor sau a tavanului, având grijă să fie cât mai bine lipită.

Aplici vopsea colorată peste un alt strat colorat

Dacă sufrageria ta este verde, dar vrei să o colorezi în nuanța lavandei, va trebui să aplici întâi un strat de vopsea albă. Vopselurile din comerț au acoperire bună, însă pentru a evita întrepătrunderea culorilor și obținerea unei nuanțe departe de ce îți doreai, trebuie întâi să scapi de culoarea inițială. De asemenea, nu te mulțumi cu o vopsea ieftină. Acestea sunt mult mai toxice și pot emana pe termen lung compuși volatili organici în locuința ta, niște substanțe nocive pentru organism, care pot cauza probleme respiratorii, alergii și iritații.

Nu folosești pensule de calitate

La fel cum contează enorm calitatea vopselei, și pensulele sau bidinelele sunt importante pentru a acoperi cât mai bine și mai rapid peretele. Dacă vrei să obții rezultate ca ale profesioniștilor, va trebui să investești într-un set de pensule bune. Avantajul este că le vei putea folosi mulți ani de acum încolo și va merita să îți vezi locuința perfect aranjată datorită lor.

Nu acoperi podelele când văruiești

Indiferent cât de bune ar fi bidinelele sau cu câtă atenție le-ai folosi, este imposibil să nu stropești pe jos cu vopsea. Odată ajunsă pe alte suprafețe, aceasta poate fi imposibil de scos, chiar dacă nu a apucat să se usuce. Astfel, te poți alege cu podeaua sau cu mobilierul pătate de stropi de vopsea și să regreți că nu le-ai acoperit cu o folie de plastic înainte să începi zugrăveala.

Ignori factorii dăunători

Încăperile predispuse mucegaiului sau igrasiei au nevoie de mai multă atenție atunci când văruiești. Poți lua în calcul aplicarea unei vopsele antimucegai sau poți începe prin a trata peretele, pentru a elimina sporii de mucegai și bacteriile. În cazul pereților scorojiți din cauza igrasiei, va trebui să te asiguri că peretele este perfect uscat înainte să aplici vopseaua. Un dezumidificator ar putea rezolva problemele unei încăperi cu umezeală prea mare și predispusă la mucegai sau igrasie, așa că poți opta și pentru o astfel de soluție.

Dacă vei fi atent să nu comiți aceste greșeli atunci când văruiești locuința, casa ta va arăta impecabil, și asta fără să fii nevoit să apelezi la ajutorul unui profesionist, pentru a repara lucrarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *