Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum să crești un lămâi în ghiveci. Sfaturi pentru fructe parfumate crescute în interiorul casei

Cum să crești un lămâi în ghiveci. Sfaturi pentru fructe parfumate crescute în interiorul casei

25 oct. 2023, 11:58,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Pomii de lămâie necesită grijă și atenție pentru a crește în interior, dar poți reuși să îi cultivi și în acest mod. Lămâii pot fi crescuți și în interior, cu condiția să le oferi condițiile potrivite pentru a prospera. Lămâile în ghiveci conferă o aromă elegantă spațiului în care locuiești, datorită florilor și fructelor lor parfumate. Dacă le oferi condițiile ideale pentru a se dezvolta în interior, un astfel de pom poate produce fructe pe tot parcursul anului.

Cum să crești un lămâi în ghiveci

Partea cea mai importantă a îngrijirii lămâilor cultivați în interior este lumina. Plasează pomul de lămâie în locul cu cea mai mare cantitate de lumină naturală din casă, iar acesta te va răsplăti cu frumusețe și fructe delicioase. Lămâii sunt unii dintre cei mai potriviți pomi fructiferi de crescut în ghivece și pot aduce o notă de grădină mediteraneană căminului tău. Dacă te întrebi cum să crești un pom de lămâie în interior, atunci trebuie să înțelegi că lumina este cheia, iar furnizarea cantității de lumină de care are nevoie poate face diferența dintre succes și eșec.

Lămâii au nevoie de 10-12 ore de lumină solară, care poate fi completată cu lumină artificială de creștere dacă este necesar. Acest lucru este probabil necesar în lunile de iarnă. Pomii de lămâie mai mici pot reuși pe pervazurile luminoase. Asigură-te că ții planta departe de aerul condiționat sau de surse de căldură mare, precum conductele de încălzire, deoarece fluctuațiile extreme de temperatură îi pot dăuna.
O locație ideală pentru cultivarea pomilor de lămâie în interior este în apropierea unei ferestre orientate spre sud, cu mult soare. În plus, temperatura ar trebui să fie constant între 13-30 grade Celsius pentru a favoriza o creștere sănătoasă. Pomii de lămâie pot fi toxici pentru pisici și câini, deoarece conțin compuși fototoxici, așa că trebuie să ai grijă să îi ții departe de animalele de companie.

Sfaturi pentru îngrijirea plantei de apartament

Pentru a crește un pom de lămâie în interior, folosește un recipient mare, cu un diametru de cel puțin 30-40 centimetri. Arbuștii de citrice au nevoie de un amestec bine drenant cu un pH al solului ușor acid, între 6 și 6,5. Poți cumpăra amestecuri de ghivece specifice pentru citrice sau, dacă dorești să îți faci propriul amestec, poți opta pentru o combinație de compost făcut în casă din vermiculit, turbă sau fibra de nucă de cocos. Există modalități de a acidifia solul, inclusiv folosind zaț de cafea sau acoperind partea de sus a ghiveciului cu ace de pin sau frunze de stejar.

Udarea plantelor în ghivece poate fi dificil de stăpânit, iar regimul pentru pomii de lămâie se va schimba de la vară la iarnă. Verifică solul câțiva centimetri în adâncime cu ajutorul degetelor pentru a evalua nivelul de umiditate. Pomul trebuie să se usuce și apoi să fie udat din belșug, având grijă să rămână umed, dar nu înmuiat. Nu uita să pui un săculeț sub ghiveci pentru a colecta apa în exces care se scurge. Monitorizează regulat nivelurile de umiditate și nu fi prea zelos, deoarece udarea excesivă poate cauza multe probleme, inclusiv faptul că îngălbenirea frunzelor.

Momentul potrivit pentru a toaleta un lămâi în ghiveci este la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, când începe să crească. Poți profita de acest moment pentru a tăia ramurile moarte sau deteriorate, a da forma copacului și a deschide coroana pentru a îmbunătăți accesul la lumină și circulația aerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *