Cum să conduci pe polei. În sezonul rece, apariția poleiului le dă mari bătăi de cap șoferilor. Iată cum puteti evita evenimentele nedorite.
Printre condiţiile meteo nefavorabile pe timp de iarnă se numără şi poleiul, care poate fi extrem de periculos pentru conducătorii auto. Și aceasta deoarece nu este uşor de observat şi poate pune în pericol siguranţa în trafic.
Cum să conduci pe polei
În cele ce urmează vă prezentăm câteva sfaturi despre cum trebuie să conduceţi pe polei pentru a evita producerea unui accident.
Poleiul este o pojghiţă de gheaţă, care se formează pe carosabil şi pe trotuare, datorită ploii îngheţate sau în urma îngheţării zăpezii topite. Este greu de observat, deoarece are o suprafaţă plană şi transparenta, care nu prezintă bule sau alte denivelări.
Cum să conduci pe polei. Dacă va confruntaţi cu depuneri de polei pe carosabil, trebuie să vă păstraţi calmul şi să nu faceţi manevre bruşte. Evitaţi apăsarea frânei şi încercaţi să ţineţi volanul drept. Dacă simţiţi ca maşina aluneca într-o parte, întoarceţi uşor volanul în partea respectivă. Dacă trageţi brusc de volan în partea opusă, riscaţi să derapați sau ca maşina să se rotească.
Circulați cu viteză redusă
În caz de polei este indicat să reduceţi viteza, luând piciorul de pe acceleraţie şi păstrând poziţia volanului. Astfel, veţi avea un control mai mare asupra maşinii şi veţi putea preveni accidentele.
De asemenea, treceţi într-o treaptă inferioară de viteză, pentru a avea mai mult control asupra maşinii pe polei.
În caz de polei este indicat să părăsiţi carosabilul şi să îndreptaţi maşina spre o porţiune cu aderență mai mare, pentru roți, cum ar fi un trotuar.
Dacă totuşi ajungeţi să derapati, încercaţi să îndreptaţi maşina spre un loc în care să nu o avariaţi prea tare. Ideal ar fi pe un câmp, într-o curte sau într-o acumulare de zăpadă, de pe marginea drumului.
După ce treceţi de porţiunea cu polei, păstraţi-vă calmul şi păstraţi o viteză redusă a maşină, semnalizându-i pe ceilalţi participanţi la trafic, folosind farurile.
Dacă porţiunea de polei este mai întinsă este indicat să scoateţi maşina de pe carosabil şi să aşteptaţi la o benzinărie sau într-o parcare, până când drumul este curăţat.
Cum să conduci pe polei. Măsuri de precauție
Pentru a preveni conducerea pe timp de polei şi pentru ca această condiţie meteo să nu vă ia prin surprindere, puteţi lua următoarele măsuri de precauţie:
– Adaptaţi viteza pe timp de iarnă şi nu acceleraţi prea tare când temperaturile sunt foarte scăzute, deoarece puteţi da de polei.
– Păstraţi o distanţă adecvată față de maşina din faţă.
– Curăţaţi-vă parbrizul de gheaţă, zăpadă sau murdărie, pentru a avea o bună vizibilitate.
– Optaţi pentru cauciucuri de iarna în sezonul rece.