Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Cum sa bei alcool ca sa nu iti faca rau
Cum sa bei alcool ca sa nu iti faca rau

Cum sa bei alcool ca sa nu iti faca rau

16 mart. 2014, 20:43,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:41226;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Indiferent daca esti in club, la o petrecere, la o nunta sau pur si simplu bei acasa cu baietii, trebuie sa ai grija ce bauturi amesteci. Asta, desigur, in caz ca telul tau nu este cumva sa petreci minute in sir la baie si, bonus, sa te trezesti cu o durere groaznica de cap a doua zi. Fiecare are propriile teorii in legatura cu ordinea si cantitatea in care trebuie consumate bauturile, insa de la teorie la practica e drum lung.
Am vrut sa aflam de la cineva care chiar se pricepe care sunt combinatiile pe care nu este indicat sa le faci. Desigur, vorbim aici de cantitati mai mari, nu de cazurile in care degusti cate putin din mai multe bauturi. Si cine ar putea sti mai bine aceste lucruri, daca nu cineva caruia ii trec prin mana toate tipurile de alcool? Am rugat-o pe Alina Hasan, barman la Sky Club, sa ne impartaseasca secretele unei betii… cu stil.

La cat timp dupa o betie ne putem urca la volan
Ce semnifica abuzul de alcool?

Berea dupa vin e un chin, vinul dupa bere e (placere) durere
Alina ne da peste cap de la inceput ceea ce stiam despre combinatul bauturilor. Ea ne spune ca berea si vinul nu fac casa buna impreuna indiferent de ordinea in care sunt baute. Pai si cum ramane cu vinul dupa bere e placere? “E doar un mit”, spune Alina. “Ambele bauturi au acizi de fierbere si iti afecteaza stomacul atunci cand se amesteca.”
Asadar, desi nu tinem neaparat sa ne punem in cap adeptii intelepciunii populare, iti recomandam sa alegi inca de la inceputul serii daca o sa bei vin sau bere. Stomacul tau o sa te intampine dimineata cu un “multumesc” in locul clasicului “ce-ai zice de niste arsuri?”.
Combini vinul cu taria: iti furi singur palaria
“Daca bei votca, whisky sau orice alta bautura de peste 40 de grade in combinatie cu vin, e un dezastru. Iti provoaca ameteli, iar a doua zi vei avea probleme cu stomacul”, continua Alina.
Bun, am mai eliminat o combinatie de pe lista. Asadar, daca planul tau este sa incepi cu cateva pahare de tarie iar apoi sa o lasi “mai moale” si sa bei toata noaptea vin, iti sugeram sa te mai gandesti. Dupa cum am spus la inceputul articolului, aceste reguli se aplica atunci cand vorbim de cantitati mai mari. Un pahar de whisky si unul de vin nu o sa te omoare, insa ai grija sa nu intreci masura.
Bere cu digestive, consecinte negative
“Bauturile digestive, de exemplu Jagermeister, Amaretto sau Disaronno nu merg amestecate cu bere, altfel o sa iti petreci seara in baie, nu in club. E ok sa iei un shot de digestiv dupa masa, iar apoi, dupa 15 minute, sa bei o bere, dar daca ai baut jumatate de seara Jager si treci pe bere, e nasol.”
In caz ca deja te gandeai la asta, nici daca inversezi ordinea nu e mai bine. Deci, nu, bautura digestiva dupa bere nu e nici ea o placere. Dupa cum le spune si numele, aceste bauturi contin deja substante care ajuta la digestie, asa ca nu este deloc inspirat sa le combini cu o bautura care “fierbe”.
Combini strohul cu absint, n-apuci nunta de argint
Cand vorbim despre o bautura cu o concentratie de alcool de 70 %, e clar din start ca trebuie sa fii precaut cand o consumi, dar mai important decat atat este sa ai grija cu ce o combini. Cea mai proasta solutie ar fi o alta bautura la fel de tare.
Nu trebuie sa ne crezi pe noi, uite ce spune Alina: “Strohul are 80 de grade, iar absintul 70, iti fac capul varza daca le combini intre ele. Daca chiar esti dispus sa risti o combinatie, strohul are la baza rom, asa ca ai putea sa le combini. Cat despre absint, el merge mai bine cu votca ”.
Ouzo, raki si sambuca, sa nu combini cu… nimica
La fel ca in cazul celorlalte bauturi tari, nu este indicat sa le combini nici pe acestea trei cu bere. Dar restrictiile se pare ca nu se opresc aici. “In principiu, nu e bine sa le amesteci cu nimic. Totusi, recomand sa se evite in special amestecul cu energizant. Am incercat din neatentie pe pielea mea si provoaca o greata teribila”, marturiseste barmanita noastra.
Pai bine, mai Alina, aia nu, aia nu, dar noi ce mai avem voie sa bem? “Votca se bea cel mai bine cu sucuri acrisoare, care sa ii taie greata. De asemenea, nu e gresit nici sa o bei dupa sau inainte de digestive. Whiskyul se bea sec sau in combinatie cu energizant sau cola. Berea se poate combina numai cu tequila, de unde a aparut si Salitos. Totusi, ca sa mergi la sigur, e bine sa nu amesteci bauturile si sa nu bei mult dintr-o data, deoarece alcoolul are efect intarziat, ii ia ceva timp sa intre in sange pana sa faca ravagii. Si, foarte important, sa nu te apuci sa bei daca te simti obosit sau ai mancat alimente grele pentru stomac.” (sursa: gq.ro)

Abuzul de alcool te omoara mai repede decat tigarile
Femeile care beau putin alcool seara sunt mai sanatoase
Ce se intampla daca consumi alcool in timpul sarcinii 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025