Angajarea tinerilor este o provocare pentru multe companii, mai ales în contextul actual, în care generația Z și millennials își doresc mai mult decât un salariu și un program fix. Acești tineri sunt atrași de oportunități de dezvoltare profesională și personală, de un mediu de lucru flexibil și creativ, de o cultură organizațională bazată pe valori și de un impact social pozitiv.
Iată câteva sfaturi pentru a putea răspunde acestor așteptări:
Oferă o misiune clară
Tinerii vor să lucreze pentru o companie care are un scop mai mare decât profitul, care contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau de mediu și care le oferă sens muncii lor. Astfel, se vor simți mai importanți și vor avea și ei un țel, fapt care îi va motiva suplimentar. Comunică-le candidaților și angajaților tăi care este misiunea companiei tale, care sunt valorile și viziunea pe care compania le transmite și cum îi poți implica în atingerea acestor obiective.
Oferă oportunități de învățare și creștere
Tinerii sunt dornici să își dezvolte competențele și să își extindă orizonturile. Oferă-le posibilitatea să participe la proiecte variate și provocatoare, să colaboreze cu echipe multidisciplinare și diverse, să beneficieze de mentorat și coaching, să acceseze cursuri online sau offline, să participe la conferințe și evenimente de networking sau teambuilding. Astfel, îi vei motiva să își depășească limitele și să își aducă contribuția la succesul companiei. Mai mult decât atât, vor simți că au un progres palpabil și nu stagnează, fapt care în lumea modernă și dinamică e un lucru ce îi va motiva mai mult.
Oferă flexibilitate și autonomie
Tinerii nu vor să fie constrânși de un program rigid și de reguli stricte. Ei vor să aibă libertatea de a-și organiza timpul și spațiul de lucru în funcție de preferințele și nevoile lor, de a alege instrumentele și metodele de lucru care le convin cel mai bine, de a lua decizii și de a își asuma responsabilități. Oferă-le posibilitatea să lucreze de acasă sau de la distanță, să își stabilească propriile obiective și indicatori de performanță, să își exprime opiniile și sugestiile și să își folosească creativitatea și inițiativa. Programul flexibil și libertatea de alegere sunt beneficii foarte căutate de către tineri când vine vorba de locul de muncă.
Oferă recunoaștere și apreciere
Tinerii vor să fie apreciați și respectați pentru munca lor. Oferă-le feedback constructiv și recunoaște-le meritele și realizările, atât individual, cât și în cadrul echipei. Oferă-le recompense și beneficii care să le satisfacă nevoile și interesele, cum ar fi bonusuri, tichete cadou, tichete de masă sau vouchere de vacanță cum sunt de exemplu cele de la Pluxee.ro. Mai poți să le oferi și abonamente la săli de sport sau la servicii de streaming, zile libere suplimentare, oportunități de voluntariat, abonamente la librării online etc. Astfel, îi vei fideliza și îi vei încuraja să depună eforturi susținute pentru a atinge obiectivele propuse.
În concluzie, acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care poți să atragi mai mulți angajați tineri dacă ai o companie. Cel mai important, însă, este să îi tratezi pe acești tineri ca pe niște parteneri și nu ca pe niște subalterni, să îi asculți și să îi implici în luarea deciziilor, să îi sprijini și să îi îndrumi, să îi provoci și să îi stimulezi. Astfel, vei crea o cultură organizațională care să îi atragă și să îi rețină pe cei mai talentați și pasionați dintre ei.
Sursa foto: pexels.com