Prima pagină » Lifestyle » Cum să alegi și să păstrezi uleiul de măsline?
Cum să alegi și să păstrezi uleiul de măsline?

Cum să alegi și să păstrezi uleiul de măsline?

27 aug. 2020, 12:32,
în Lifestyle

Măslinul, arborele național al grecilor, crește pe coasta Marii Mediterane și Asia Mică. Producția de ulei din acest fruct a început la mijlocul secolului al IV-lea î.Hr., așa cum o demonstrează vasele de amforă găsite pe teritoriul Cretei moderne pentru depozitarea acestui produs. Cea mai mare parte din uleiul de măsline este produs astăzi în Spania și Italia, deși uleiurile grecești, siriene și chiar marocane pot fi găsite în magazine. Este imposibil să vă imaginați bucătăria modernă a majorității țărilor fără acest ingredient, iar pentru dietă mediteraneană, uleiul de măsline este un lucru esențial.

Ce este uleiul de măsline?

Uleiul de măsline este rezultatul presării fructelor de măsline. Această metodă nu s-a schimbat de aproximativ 6 mii de ani. Fructele de măsline sunt mai întâi zdrobite, apoi masă rezultată este amestecată lent, după care uleiul este stors. Amestecarea a avut loc în mod tradițional pe o varietate de prese, dar acum se folosesc în principal centrifugele. Desigur, acum totul a devenit mult mai avansat din punct de vedere tehnologic, iar noile tehnologii ne permit să facem un produs mult mai bun, dar principiul rămâne același.

Cum să alegeți uleiul de măsline?

În primul rând, acordați atenție țării de origine. Cel mai bine este să alegeți uleiul spaniol (uleiul de măsline este un produs național din Grecia, Italia și Spania, dar ultima țară produce aproape 50% din tot uleiul de măsline din lume).  Este de dorit că ambalajul să fie mai opac, caz în care există o șansă mai mare că produsul să nu își schimbe culoare în timp.

Vă sfătuim să alegeți doar Extra Virgin. Acest ulei nu este supus unui tratament termic și păstrează un maxim de substanțe utile. De asemenea, se folosește o recolta timpurie pentru o aromă mai intensă. Toate aceste lucruri trebuie să se regăsească pe ambalajul sticlei.

Nu tot uleiul de măsline este bun pentru gătit.  De multe ori, aceste informații pot fi găsite și pe etichetă sau în descrierea produsului. Dacă doriți să utilizați un singur ulei pentru orice, puteți găși unul care funcționează la fel de bine pentru mâncărurile reci și calde. În general, uleiul cu o aromă puternică și activă este cel mai bine utilizat pentru salate simple și pentru mâncăruri reci complexe un ulei cu un gust mai echilibrat.

Cum se păstrează corect uleiul de măsline acasă?

Foarte simplu – evitați căldura și lumina directă a soarelui pe ambalaj. De regulă, uleiul în ambalaje sticle de calitate poate fi păstrat nu mai mult de doi ani. Acest lucru este valabil daca ambalajul a fost manevrat corespunzator inainte de a ajunge la dumnevoastra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *