Fosa septică pentru o locuință privată este un recipient etanș cu mai multe compartimente, ce are rolul de a trata lichidele uzate ale casei, în a separa materia organică de lichid. Cu ajutorul ei se captează deșeurile lichide (apele menajere provenite de la băi, bucătării, mașini de spălat) și se extrag elementele dăunătoare din acestea (printr-un proces natural de sedimentare), apoi apa care este eliberată nu va dăuna solului, doar va iriga și fertiliza.
Când bazinul fosei este umplut cu nămol ce a fermentat un timp îndelungat până la mineralizare, el va fi îndepărtat prin vidanjare. Acest proces se face după o anumită perioadă de timp, care poate varia în funcție de capacitatea fosei septice.
Acest tip de canalizare autonomă crește semnificativ nivelul de confort al unei case de la țară sau de la oraș. De asemenea, o asemenea canalizare poate fi utilă și la o cabană, sau la o casă de vacanță.
Care sunt cele mai bune și mai populare fose septice din 2024?
Gama de modele de fose septice este extrem de variată. Alegerea ei se face însă ținând cont de o serie de criterii:
- Volumul fosei – se alege înmulțind numărul de locuitori deserviți cu 500 de litri; alegerea unui volum mai mare duce la costuri de achiziție mai ridicate
- Volumul trapei de nămol – acesta determină frecvența vidanjărilor și se alege înmulțind numărul de locuitori deserviți cu 100 litri, pe o perioadă de vidanjare de 1 an
- Condiții de instalare – trebuie cunoscute înainte de a cumpăra acest produs
- Preț – depinde de caracteristicile fosei septice și de dimensiunile ei
- Respectarea legislației în vigoare – fosa trebuie să fie neapărat în conformitate cu prevederile legale, în caz contrar ea nu se va putea folosi.
Contează și materialul din care este construită fosa septică, deoarece el asigură un sistem bun și durabil de tratare a apelor uzate. Cele mai populare opțiuni sunt:
- Fose septice din plastic – sunt ușor de transportat și de instalat, practice, fiabile, economice; au nevoie de aplicarea unei armături la instalare, pentru că sunt instabile în pământ
- Fose septice ecologice din fibră de sticlă – sunt ușor de instalat și rezistente la presiunea solului; au o durată de viață limitată
- Fose septice din beton – sunt cele mai scumpe, au greutate foarte mare și au caracteristici excelente, rezistă chiar zeci de ani
- Fose septice din polipropilenă – au o durată de viață de până la 50 de ani.
În ziua de azi, cele mai bune produse de acest gen sunt considerate fosele septice ecologice din polipropilenă. Acestea oferă multe avantaje:
- Sunt realizate din polipropilenă rezistentă, sunt ușor de instalat
- Nu produc miros în timpul funcționării
- Pot fi modele cu 3 sau 5 camere
- Asigură tratarea de înaltă calitate a apelor uzate, respectiv purificarea apei menajere cu până la 99%
- Neutralizează adecvat contaminanții
- Apa din șanțul de drenaj nu va dăuna solului, ci va ajuta la irigarea lui
- Apa de ieșire este ecologică, fără culoare, fără miros străin
- Pentru a instala fosa septica dorită trebuie să apelați la o companie specializată în executarea lucrărilor de montaj ale acestui tip de echipament.
Acest sistem de canalizare autonom este unul dintre cele mai întâlnite, pentru că este simplu de realizat și nu contravine legilor în vigoare.
Fosa trebuie să aibă declarație de performanță CE, testată de ICECON TEST. Acest raport se face pentru a verifica dimensiunile, intrările, ieșirile, racordurile, accesibilitatea, etanșeitatea la apă, capacitatea, cum se comportă structura, eficiența epurării și durabilitatea.
Produsele supuse încercărilor (testelor de laborator ICECON) sunt fosele septice folosite în filtrarea apelor uzate menajere din locuințe particulare, case, cabane dar și din hoteluri, imobile diferite, societăți comerciale, secții de producție. Testele se fac cu aparatura din dotarea laboratorului ICECON TEST.
Românii care vor să-și monteze un sistem de epurare sau o fosă septică la casă, trebuie să depună o declarație la primăria din oraș. Cei care dețin deja o fosă septică, sau vor să o înlocuiască cu alta nouă, trebuie să obțină un Aviz și o Autorizație emisă de Gospodăria Apelor în scopul de a dovedi că acea fosă nu poluează. În caz contrar, proprietarii de fose septice vor fi sancționați cu amenzi ce sunt cuprinse între 5.000-10.000 lei.