Prima pagină » Lifestyle » Cum să alegeți peștele potrivit din magazin
Cum să alegeți peștele potrivit din magazin

Cum să alegeți peștele potrivit din magazin

09 sept. 2020, 06:00,
BZI.ro, în Lifestyle

Dava vreti sa cumparati pește pentru prânz sau cină nu este întotdeauna un proces ușor și, uneori, necesită anumite abilități. Alegerea peștilor de calitate este ușoară dacă știi ce să cauți și unde. O simplă verificare la magazinul local sau la piața vă va spune dacă peștele este proaspăt sau pre-congelat; dacă este tratată corect sau nu; dacă este sănătoasă sau nu.

Peștele refrigerat este disponibil pe scară largă în supermarketurile mari, medii și mici, dar popularitatea nu înseamnă calitate. Este foarte probabil ca atunci când cumpărați să întâlniți un pește decongelat de mai multe ori sau unul pentru care datele de vânzare frigorifice au apărut acum câteva zile.

Cum să alegi peștele întreg potrivit?

Cele mai importante caracteristici de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți peștele sunt mirosul, culoarea ochilor, branhii și solzi.

Bineînțeles, cea mai importantă caracteristică este mirosul. Peștele proaspăt nu ar trebui să miroasă a … pește, oricât de paradoxal ar părea. Peștele ar trebui să miroasă a „apă” dacă această comparație spune ceva: apa dulce este un habitat pentru pești, dar nu un spirit de pește greu. Orice miros de amoniac sau alte medicamente indică starea de calitate și slaba calitate a peștilor.

Ochii

Începe să verifici peștii cu ochii. De regulă, ochii peștelui proaspăt sunt limpezi, cristalini, umezi și strălucitori. Dacă ochii tăi arată bine, poți paria cu o încredere rezonabilă că peștele este proaspăt și sănătos. De îndată ce peștele începe să se deterioreze, ochii se usucă, devin tulburi și se îneacă.

Înotătoarele

Coada și inotătoarele dorsale ale peștilor trebuie să fie umede și intacte. Înotătoarele peștilor manipulate greșit sunt rupte sau inegale, în timp ce peștii mai în vârstă vor avea aripioare uscate și fragile. Înotătoarele rupte și inegale aparțin peștilor care au fost ținuți în plasă prea mult timp.

Verificarea elasticității

Dacă este posibil, atingeți peștele. Ar trebui să fie rece, umed și alunecos, dar nu lipicios. Când apăsați peștele, pielea ar trebui să revină la forma sa naturală. Dacă nu revine, acesta este un semn sigur că carnea s-a înmuiat și nu mai este demnă de banii tăi. Nu uitați: peștii care și-au pierdut elasticitatea nu mai sunt proaspeți.

Verificarea elasticității

Dacă este posibil, atingeți peștele. Ar trebui să fie rece, umed și alunecos, dar nu lipicios. Când apăsați peștele, pielea ar trebui să revină la forma sa naturală. Dacă nu revine, acesta este un semn sigur că carnea s-a înmuiat și nu mai este demnă de banii tăi. Nu uitați: peștii care și-au pierdut elasticitatea nu mai sunt proaspeți.

Branhii

Verificați branhiile pentru vitalitate și culoare. Când sunt prinși pentru prima dată, branhiile peștilor devin roșu aprins și se întunecă încet în timp. Cu cât culoarea este mai strălucitoare, cu atât peștele este mai proaspăt. Brăncile ar trebui, de asemenea, să fie curate și reci. Brăncile întunecate indică faptul că mioglobina din sângele peștelui s-a oxidat și s-a transformat în metmioglobină (o proteină care nu poate transporta oxigen), ceea ce duce la întunecarea țesuturilor branhiale.

Solzii

La peștele proaspăt, solzii sunt strălucitori, duri, strâns atașați de corp. La pești, solzii învechiți se desprind ușor, cad și par uscați.

Dacă preferați să cumpărați părți de pește (mai degrabă decât pește întreg), sfaturile de mai jos vă vor ajuta să alegeți cel mai proaspăt produs posibil.

Verificați culoarea și consistența

Pentru peștii albi precum codul sau halibutul, carnea trebuie să fie translucidă. Dacă este opacă și albă, este un semn că carnea nu este proaspătă.

Pentru carnea închisă la culoare, cum ar fi tonul sau somonul, carnea trebuie să fie strălucitoare și foarte bogată în culoare. Căutați un contrast clar de culoare între grăsime și mușchi.

Pentru orice tip de pește, asigurați-vă că carnea este umedă și strălucitoare. Este probabil ca peștele lipicios și uscat să fi fost manipulat necorespunzător (de exemplu, păstrat la o temperatură caldă), congelat și decongelat de mai multe ori sau pur și simplu vechi.

Cum se alege peștele congelat?

Peștele congelat poate fi surprinzător și mai bun și mai gustos decât peștele proaspăt. De fapt, cel mai bun ton din lume îngheață aproape întotdeauna în mare după ce a fost prins. Iată câteva sfaturi pentru alegerea și utilizarea peștelui congelat:

Verificați cu vânzătorul cum a fost înghețat peștele. Peștele congelat primește adesea un nume rău, deoarece companiile și vânzătorii de pește așteaptă să îmbătrânească pentru a le îngheța. Cu toate acestea, dacă este înghețat imediat după ce a fost prins, are un gust bun atunci când este dezghețat. Ar trebui să fie înghețat foarte repede, de preferință imediat după moarte și la temperaturi foarte scăzute, în jurul valorii de -30 ° C, pentru a minimiza deteriorarea țesuturilor.

Amintiți-vă că cel mai corect mod de a dezgheța peștele este în frigider: trebuie doar să așezați peștele congelat pe o farfurie sau tavă în frigider timp de 24 de ore. Da, se va dezgheța mai repede pe blat, dar dezghețarea în frigider vă va proteja mai bine mâncarea.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *