Chiar dacă pare imposibil, există factori care pot face ca sarcina gemelară să fie mult mai probabilă. Iată cum să ai gemeni.
O sarcină gemelară există atunci când două ovule separate sunt fertilizate în uter sau atunci când un singur ovul fertilizat se divide în doi embrioni. Potrivit studiilor, sarcinile gemelare aproape s-au dublat în ultimii 40 de ani, ceea ce înseamnă că șansele de a avea gemeni sunt mai mari acum decât în trecut.
Este bine cunoscut faptul că femeile au șanse mai mari să aibă gemeni, dacă rămân însărcinate în urma tratamentelor pentru fertilitate sau dacă trec de vârsta de 35 de ani.
Cum să ai gemeni: Factori care favorizează apariția sarcinii gemelare
De-a lungul timpului, s-a demonstrat că o femeie poate să conceapă gemeni dacă: există un istoric familial de astfel de sarcini, au fost făcute tratamente pentru fertilitate, ai peste 35 de ani, ești înaltă și greutatea ta corporală este mai mare, ești de culoare albă sau dacă rămâi însărcinată în anotimpurile cu zile lungi.
Istoricul familial
Se spune că dacă ai un istoric familial de sarcini gemelare, șansele de a avea gemeni cresc. Un istoric familial de gemeni din partea mamei măreşte probabilitatea mai mult decât un istoric familial din partea tatălui. Acest lucru se aplică doar în cazul în care concepția are loc fără a folosi tratamente pentru fertilizare.
Unele persoane sunt de părere că apariția unei sarcini gemelare poate sări peste generații. Astfel că, poți avea gemeni dacă unul dintre bunici are un frate geamăn. Chiar și așa, nu există foarte multe dovezi care să suțină acest fapt.
Tratamentele pentru fertilitate
Dacă faci un tratament pentru fertilitate, cum este cel ce utilizează medicamente stimulatoare ale ovulației, cresc șansele de a avea o sarcină gemelară. Se pare că aceste medicamente pot determina ovarele să elibereze mai mult decât un ovul. În acest fel, spermatozoizii pot fertiliza două ovule, ducând la sarcina gemelară.
O altă modalitate prin care femeile pot naște doi copii este reprezentată de fertilizarea in vitro. Aceasta presupune extragerea ovulelor şi fertilizarea acestora în laborator cu spermatozoizi de la donator. Ulterior producerii embrionilor, aceştia sunt inseraţi la nivelul uterului.
Vârsta
Studiile au demonstrat că femeile, care au depășit vârsta de 30 de ani, au mai multe șanse de a concepe gemeni. Se pare că acestea au mai multe șanse să elibereze încă un ovul în timpul ciclului menstrual, spre deosebire de femeile mai tinere.
Înălţimea şi greutatea
Potrivit unor rapoarte medicale, gemenii dizigoţi sunt mai frecvenţi la femeile mai înalte şi cu greutate corporală mai mare decât la femeile cu dimensiuni mai mici.
Rasa
Statisticile spun că sarcina gemelară este mai frecventă la femeile de culoare albă, decât la cele hispanice sau de culoare neagră.
Anotimpurile cu zile lungi
Se pare că lumina stimulează hipofiza, fapt ce duce la creşterea producţiei de hormoni gonadotropi. În această situație, şansa de a avea o sarcină gemelară este mai crescută.