Ce este hemoglobina, de ce să-i verificăm nivelul și cum să o facem acasă? Răspuns la întrebări importante despre celulele roșii din sânge.
Hemoglobina este unul dintre cele mai importante elemente sanguine. Aceasta este o proteină care conferă sângelui o culoare roșie, ajută la realizarea metabolismului oxigenului și colesterolului, participă la procesul de hematopoieză și oferă corpului fier – globulele roșii conțin aproximativ 70% din tot fierul din corp. Este necesar să se monitorizeze nivelul hemoglobinei nu numai pentru femeile care pierd mult sânge în fiecare lună, ci și pentru bărbați și copii – aceasta este o proteină foarte importantă, a cărei lipsă duce la agravarea stării.
Pentru a preveni problemele de a vă depăși, trebuie să vă asigurați că nivelul de hemoglobină este menținut în intervalul normal: pentru femei este de 120-140 g / l, pentru bărbați – 130-160, iar la copii nivelul se modifică odată cu vârsta, iar pentru fiecare grupă de vârstă nivelul al tau. Puteți afla nivelul de hemoglobină făcând un test în laborator. Acesta este singurul test precis care poate ajuta la determinarea nivelului de proteine care conțin fier în sânge. Este imposibil să o determinați acasă fără teste – tot ce puteți face este să acordați atenție semnelor indirecte care apar din cauza nivelului scăzut al acestui element. Ce semne pot indica faptul că este timpul să consultați un specialist și să aveți grijă de problema hemoglobinei?
Starea pielii, părului, unghiilor
Culoarea pielii depinde nu numai de caracteristicile genetice, ci și de conținutul de oxigen din sânge, de cantitatea de sânge în sine din corp și de numărul de celule roșii din sânge. Dacă nu există suficient sânge și fier în el, pielea își pierde culoarea și culoarea, devine palidă. Cu anemie (anemie), pielea nu doar devine palidă, ci capătă o nuanță albăstruie. În același timp, pielea în sine devine uscată din cauza deficitului de fier și pot apărea fisuri care nu se vindecă în colțurile gurii.
Părul și unghiile se deteriorează, de asemenea. Părul devine mai fragil, mat și cade, de asemenea unghiile se rup mai des, devin palide, se exfoliază și se „înfășoară”. Aceste semne externe pot indica un nivel scăzut de hemoglobină și o lipsă de alți nutrienți. Apropo, dacă observați astfel de probleme la voi înșivă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu vă grăbiți la un magazin de înfrumusețare și să cumpărați toți agenții de întărire de acolo, ci să mergeți la un test de sânge și, dacă într-adevăr cumpărați ceva, atunci doar complexele de vitamine din farmacie.
Stare generală și sănătate
Lipsa de oxigen și excesul de carbon din sânge duce la slăbirea corpului. Dacă acest element este insuficient saturat de acest element, lichidul roșu nu merge bine la inimă și creier. Din acest motiv, este posibil să simțiți oboseală constantă, pierderi de energie, somnolență. În același timp, chiar dacă în timpul zilei simți că nu te poți ridica de pe scaun fără să faci eforturi titanice, poți suferi de insomnie noaptea. Din această cauză, dimineața te simți din nou rău și așa mai departe ad infinitum. În plus, apar frecvent dureri de cap severe și amețeli. Există posibilitatea de a leșina.
Bătăile inimii confuze, rapide, dificultăți de respirație și senzația de respirație pot fi un alt semn al deficitului de fier.
Fii atent și la starea ta de spirit. Melancolia constantă, furia, lipsa emoțiilor pozitive pot semnala, de asemenea, un nivel scăzut de hemoglobină. Din acest motiv, pot apărea stres, lacrimă, iritabilitate, apatie și chiar depresie prelungită.
Întreruperea schimbului de gaze prin celulele roșii din sânge duce la scăderea imunității și adesea vă îmbolnăviți sau deveniți purtător de sinuzită cronică, laringită și alte boli lente.
Preferințe de gust ciudate
Dacă vrei brusc să gusti nisip, cretă, argilă, hârtie, pulbere sau să adulmeci constant acetonă, vopsea sau benzină, există două opțiuni: fie ești gravidă, fie ai anemie cu deficit de fier. Dependența de mirosuri și gusturi neobișnuite semnalează lipsa anumitor elemente din corp. Cel mai adesea, se referă doar la fier sau calciu. În acest caz, nu este nevoie să mâncați cretă școlară – este slab absorbită. Este mai bine să donați sânge pentru analiză și să stabiliți care element este puțin disponibil.
Dispozitive medicale
Este bine că medicina avansează nu numai în domeniul medicamentelor și tehnologiei, ci și în trusa de prim ajutor la domiciliu. Probabil știți că există un dispozitiv pentru măsurarea nivelului de glucoză acasă – un glucometru. Astăzi, glucometrele sunt capabile să determine nu numai zahărul din sânge, ci și nivelul colesterolului și al hemoglobinei. Pentru a face acest lucru, trebuie să cumpărați benzi speciale (teste exprese) la farmacie, apoi să efectuați operația obișnuită și să obțineți rezultatul. Desigur, nu toate glucometrele au o astfel de funcție, mai întâi trebuie să citiți instrucțiunile pentru a înțelege dacă dispozitivul dvs. este capabil de o astfel de operație.
Acestea sunt principalele semne care pot indica lipsa hemoglobinei. Dacă observați oricare dintre acestea sau chiar simțiți că întregul set de semne vă privește, nu întârziați și consultați-vă medicul pentru a efectua teste normale și pentru a primi un tratament adecvat.
Nu-ți place să mergi la medici? Încercați să vă protejați de anemia cu deficit de fier. Prevenirea lipsei acestei proteine în sânge constă în reguli simple:
include în dietă alimente care conțin fier: ficat, carne de vită, crustacee și pește roșu, leguminoase, caju și alte nuci, fructe uscate, mere, ciocolată neagră, hrișcă, suc de roșii;
consumă vitamine și elemente care ajută la absorbția mai bună a fierului. Acestea sunt vitamina C, acizii succinici și citrici, aminoacizii, fructoza;
donați sânge pentru analiză cel puțin o dată pe an. Acest lucru este valabil mai ales pentru donatori, adesea bolnavi, femei cu perioade lungi și grele.
Boala este mai ușor de prevenit decât de vindecat, așa că acordați cât mai multă atenție stării dumneavoastră, mergeți în aer curat, mâncați bine și încercați să vă ascultați corpul pentru a răspunde semnalelor sale la timp.