Un somn bun este foarte important pentru buna funcționare a organismului și pentru o bună calitate a vieții. Tocmai de aceea, multe persoane care au dificultăți când vine vorba de adormit și cărora le este greu să doarmă profund pe parcursul nopții se întreabă cum să adormi mai repede.
Din punct de vedere medical, insomnia este definită ca o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Potrivit statisticilor, mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și peste 75% suferă de epuizare.
Insomnia este considerată în prezent una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, care lăsată netratată poate afecta sistemul cardiovascular, scădea puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.
Programul de somn poate varia în funcție de vârstă, de sex, dar și de alte particularități ale fiecărui individ în parte. Totuși, există un număr de ore de somn necesar, stabilit prin consens științific. Astfel, persoanele adulte au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn, adolescenții trebuie să doarmă între 8 și 10 ore pe noapte, copiilor le este necesar aproximativ 9-12 ore de somn, în timp ce nou-născuții și copiii trebuie să doarmă in jur de 11-14 ore.
Insomnia poate să apară chiar și în situația în care o persoană a a dormit numărul de ore recomandat, dar somnul a fost de slabă calitate, din cauza trezirilor frecvente.
Care pot fi cauzele insomniei
Cauzele care duc la insomnie sunt multiple, iar stresul este una dintre cele mai frecvente. Astfle, perioadele mai lungi cu insomnii pot accentua nivelul de stres, dar ți gradul de anxietate, ceea ce poate duce la depresie.
Cele mai des întâlnite cauze pentru apariția insomniei sunt grijile la locul de muncă sau în viața de zi cu zi, stările de anxietate, dar și zgomotele puternice.
De asemenea, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute din dormitor pot afecta calitatea somnului și pot da insomnii.
Lipsa confortului în timpul somnului, fumatul, alcoolul și cafeină și consumul de substante stupefiante pot fi alte cauze ale insomniei.
În plus, afecțiunile psihice, precum bipolaritatea sau depresia, problemele de natura medicală, precum dureri cronice, oboseala cronică, afecțiuni respiratorii, reflux gastroesofagian, astm, apnee, hipertiroidism sau artrita, dar și dereglările hormonale pot fi alte cauze ale apariției insomniei.
Alți factori, cum ar fi dormitul lângă o persoană care sforaie, infecții parazitare, probleme genetice sau chiar graviditatea, pot duce la insomnie.
Cum să adormi mai repede: Trucuri pentru a păcăli insomnia
Există mai multe trucuri pentru a adormi mai repede. Atfel, trebuie în primul rând să respecți un program de somn. Organismul are propriul sistem care îl reglează, numit ritm circadian. Acesta îi dă semnale corpului, și de aceea te simți alert în timpul zilei și somnoros noaptea. Trezindu-te și mergând la culcare la aceeași oră, în fiecare zi, vei ajuta acest ceas intern să își mențină un program regulat și să îl respecte. Înb plus, trebuie ținut cont de lumina zilei și întunericul din timpul nopții. Expunerea neregulată la lumină poate duce la tulburarea ritmurilor circadiene, ceea ce înseamnă că îți va fi mai greu să adormi și să stai adormit. În timpul zilei, când îți expui corpul la lumină puternică, acest lucru îi spune organismului tău să fie alert. Noaptea, întunericul are și el rostul său, făcându-te să ai acea senzație de somnolență.
Dacă trezitul în timpul nopții este normal, incapacitatea de a adormi la loc poate strica un somn bun. Tocmai de aceea ar fi bine să nu te uiți la ceas. Acest comportament poate provoca anxietate în legătură cu lipsa somnului.
Un alt sfat pentru a scăpa de insomni ieste să renunți la somnul din timpul zilei deoarece acesta poate duce la o calitate slabă a somnului în timpul.