Prima pagină » Informații utile » Cum să acorzi primul ajutor în atacul de panică

Cum să acorzi primul ajutor în atacul de panică

13 nov. 2024, 13:42,
în Informații utile

Să știi să acorzi primul ajutor în atacul de panică este esențial pentru a calma persoana care suferă de el, dar și de a o ajuta să depășească momentul. Principalele simptome sunt bătăi rapide ale inimii, dificultăți în respirație, tremurături, transpirație excesivă, amețeală, senzație de sufocare.

Atacul de panică este o manifestare brusc de frică intensă sau neliniște, care poate apărea fără un motiv evident și care afectează o persoană atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. De obicei, acesta durează câteva minute, dar poate părea extrem de îngrijorător pentru cel care îl trăiește.

Cum acorzi primul ajutor în atacul de panică

Primul pas în acordarea primului ajutor este să rămâi calm. Persoana aflată în mijlocul unui atac de panică se simte copleșită de frică și îngrijorare, iar dacă tu îți păstrezi calmul, acesteia îi va fi mai ușor să se calmeze și să te asculte. Vorbește cu voce blândă și liniștitoare pentru a-i transmite că ești acolo pentru a o ajuta. De asemenea, este important să îi spui că atacul de panică nu este periculos și va trece.

Un atac de panică adesea duce la hiperventilație, adică la respirație rapidă și superficială, ceea ce poate agrava senzația de amețeală și leșin. Ajută persoana să își controleze respirația, pentru a preveni aceste simptome. Îi poți recomanda să respire adânc și lent, inspirând pe nas timp de 4 secunde, ținând respirația 4 secunde și, expirând lent pe gură, tot timp de 4 secunde. Repetarea acestui exercițiu de respirație ajută la restabilirea ritmului respirator și poate reduse intensitatea atacului.

Atacurile de panică sunt adesea însoțite de gânduri anxioase și de frica de a pierde controlul sau de a muri. Încurajează persoana să își concentreze atenția asupra momentului prezent, pentru a o ajuta să se ancoreze în realitate. Îi poți cere să observe lucrurile din jurul său – culori, obiecte, sunete – sau să numere lucruri din jurul ei (de exemplu, numără 5 obiecte pe care le vede). Această tehnică de distragere a atenției poate ajuta la diminuarea fricii și a gândurilor negative.

Asigură un mediu sigur și liniștit

Un atac de panică poate fi declanșat sau agravat de un mediu aglomerat sau zgomotos. Dacă persoana se află într-un loc public sau într-un mediu cu multă agitație, ajut-o să se îndepărteze de sursele de stres. Dacă este posibil, du-o într-un loc liniștit, unde să poată respira liber și să se calmeze. Asigură-te că persoana are suficient aer proaspăt și că nu se simte constrânsă sau agitată.

Persoanele care suferă de atacuri de panică pot simți nu vor putea scăpa niciodată de acea stare intensă de frică. Este important să le reamintești că atacul este temporar și că va trece în câteva minute. Le poți spune: „Totul va fi bine, te voi ajuta să treci prin asta” sau „Acesta este un atac de panică, nu este periculos, o să treacă foarte curând”.

De obicei, atacurile de panică sunt inofensive din punct de vedere fizic și nu necesită intervenție medicală imediată. Totuși, dacă persoana afectată continuă să aibă dificultăți în respirație, dacă atacul de panică durează mai mult de 30 de minute sau dacă sunt prezente simptome care sugerează o problemă de sănătate (cum ar fi durere în piept, greață sau confuzie mentală), este important să soliciți ajutor medical imediat, apelând numărul de urgență 112.

Primul ajutor în caz de atac de panică presupune calm, sprijin emoțional, tehnici de respirație și asigurarea unui mediu liniștit. Cu o intervenție calmă și adecvată, persoana afectată poate să depășească această stare într-un mod mai ușor.

Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Ce trebuie să faci cu 48 de ore înainte de a stropi plantele și pomii de pe proprietate. Detaliul de care mulţi uită
observatornews.ro
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O procedură estetică banală te poate băga în spital. E alarmant cât de multe femei o fac
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Imagini șoc cu Andrada, soția lui Dan Alexa, acasă la Alex Bodi. Scandalul capătă amploare
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025