Prima pagină » Local » Cum s-a desfăşurat greva de avertisment la Iaşi. Profesorii din învățământul preuniversitar își cer drepturile
Cum s-a desfăşurat greva de avertisment la Iaşi. Profesorii din învățământul preuniversitar își cer drepturile

Cum s-a desfăşurat greva de avertisment la Iaşi. Profesorii din învățământul preuniversitar își cer drepturile

19 ian. 2022, 14:41,
în Local

Miercuri, 19 ianuarie 2022, în intervalul orar 11:00-13:00 s-a desfășurat la nivelul țării, o Grevă de Avertisment la care au participat angajații din învățământul preuniversitar românesc. În județul Iași, salariații din 99% dintre unitățile de învățământ preuniversitar s-au aflat în grevă de avertisment.

„Participarea masivă a colegilor noștri la această acțiune de protest, confirmă nemulțumirea profundă existentă în rândul salariaților din învățământ. Dincolo de modul exemplar în care s-a organizat acțiunea la nivelul fiecărei unități școlare, trebuie să apreciem solidaritatea și unitatea pe care au demonstrat-o astăzi membrii de sindicat din învățământul preuniversitar al județului Iași, dar și din restul țării.

Guvernul României trebuie să ia act de această acțiune și să convoace urgent la discuții, reprezentanții Federațiilor din învățământ. Nu ne dorim să intrăm în grevă generală, dar dacă Executivul va avea aceeași poziție, nu vom avea altă soluție pentru a ne câștiga drepturile conferite de lege și nu în ultimul rând, demnitatea lezată de Guvernele care s-au succedat în ultimii 3 ani la conducerea României. Conducerea USLIP Iași dorește să mulțumească membrilor noștri de sindicat pentru unitatea și angajamentul total pe care și l-au asumat astăzi, 19 ianuarie 2022!”, a transmis prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iaşi.

Grevă a profesorilor și la nivel național

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a transmis că profesorii sunt nemulțumiți de faptul că majorările salariale nu se aplică corespunzător.

„Nu este vorba doar de personalul didactic de predare, ci vorbim și de personalul didactic auxiliar și cel nedidactic. Școlile nu pot funcționa la capacitate maximă și asigurăm condiții de sănătate a copiilor atâta vreme cât avem o resursă umană motivată și suficientă pe partea de personal didactic auxiliar și nedidactic. Pe baza referendumului declanșat de federațiile sindicale reprezentative, colegii noștri s-au pronunțat într-un procent de peste 70% pentru declanșarea grevei de avertisment. Între orele 11:00 – 13:00, nu se vor desfășura activități specifice actului educațional, dar copiii vor fi supravegheați de către cadrele didactice, nedidactice și personalul auxiliar (…).

Vom face tot ceea ce depinde de noi ca siguranța elevilor să nu fie pusă în pericol (…). Elevii vor fi supravegheați în acel interval de timp și ne vom face datoria de supraveghetori. Se mai poate întâmpla un lucru foarte interesant, lansat de colegii noștri, pentru acei elevi care au capacitatea necesară de a înțelege demersul nostru, și sunt mulți care vor înțelege. Vom face o oră de educație civică, explicându-le clar că la un moment dat trebuie să te lupți pentru drepturile tale, să te lupți pentru respectarea legii într-o țară. Este halucinant că trebuie să te bați pentru respectarea legii“, a precizat Marius Nistor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025