Penalul Costel Alexe devine specialist în risipirea banului public fără sens. Noua idee a acestuia este achiziționarea unui sistem de vot electronic portabil pentru ședințele din Consiliul Județean Iași
Plenul CJ Iași se va reuni pe data de 24 februarie 2025 pentru a supune dezbaterilor și votului peste 35 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și cel cu privire la achiziționarea unui sistem de vot electronic portabil și mobil care să fie folosit în ședințele de plen.
Penalul Costel Alexe risipește alți bani din bugetul Consiliului Județean Iași. Peste 100.000 de lei vor fi cheltuiți pentru achiziționarea sistemului de vot
Este incredibil cum președintele Consiliului Județean Iași propune cheltuirea a peste 130.000 de lei, fără TVA, pentru un sistem de vot prin apăsarea unui buton, în loc să investească banii în proiecte importante din județ, precum modernizarea drumurilor sau asfaltarea celor de pământ. Însă, acesta, după „rețeta” PNL, cheltuie banii publici după propriile mofturi, probabil din cauză că votul prin ridicare de mână îl solicită fizic prea mult.
În cadrul proiectului de hotărâre, Costel Alexe susține că acest sistem ajută la eficientizarea procesului decizional și a creșterii transparenței în cadrul ședințelor de plen, însă, în aceste ședințe, președintele CJ este vătaf și închide microfoanele consilierilor județeni, și le pune „pumnul în gură” ori de câte ori aceștia îi cer explicații în legătură cu anumite probleme din județ sau pur și simplu pentru că subiectul abordat l-ar putea pune într-o lumină proastă.
„În vederea eficientizării procesului decizional și creșterii transparenței în cadrul ședințelor Consiliului Județean Iași, se impune adoptarea unui sistem de vot portabil/mobil. Implementarea acestuia va asigura o mai bună gestionare a voturilor, va reduce posibilitatea erorilor umane și va permite accesul rapid la rezultatele votului. În plus, utilizarea tehnologiei digitale este aliniată la strategiile naționale și europene privind digitalizarea administrației publice, asigurând o administrare modernă și eficientă”, se arată în proiectul de hotărâre publicat de CJ Iași.
Sistemul de vot electronic va fi implementat anul acesta
În cadrul documentelor este specificat faptul că sistemul de vot electronic ar urma să fie achiziționat în anul 2025, după aprobarea bugetului CJ.
„Din punct de vedere tehnic, sistemul poate fi achiziționat în anul 2025, după aprobarea bugetului, și implementat în termen de 3 – 6 luni de la finalizarea procedurilor de achiziție. Având în vedere avantajele tehnice și economice, soluția este fezabilă în condiții de utilitate, legalitate, regularitate, economicitate, eficiență și eficacitate. Pentru implementarea acestui sistem, este necesară alocarea unei sume de 130.000 de lei în bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2025. Menționăm că suma trebuie să includă achiziția, instalarea și mentenanța inițială pe perioada de garanție a sistemului”, se mai arată în documentele publicate de Consiliul Județean Iași.
Așa risipește penalul Costel Alexe, președintele CJ, banii din bugetul Consiliului Județean Iași fără sens, în loc să folosească sutele de mii de lei pentru problemele esențiale ale județului. Și așa, acesta nu lasă aleșii județeni să își spună punctul de vedere în plen, și de cele mai multe ori le închide microfoanele.
Cum este posibil ca conducerea spitalului Providenta din Iasi sa angajeze un borfas inspector vamal ,,operator ,,cu cazier de 4 ani inchisoare cu suspendare ?Magistraţii Tribunalului Vaslui au finalizat cercetarea judecătorească în dosarul în care un vameş şi un poliţist de frontieră de la Vama Albiţa au fost judecaţi pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au fost complici la transporturi de contrabandă cu butaşi de viţă de vie.
Judecătorii vasluieni i-au găsi vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pe agentul Alberto R şi pe vameşul D Prepeliţă, stabilind pentru fiecare câte o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Timp de doi ani de zile, cei doi au stabilite o serie de obligaţii, le este interzis să părăsească teritoriul României, fără încuviinţarea instanţei şi nu mai au voie să exercite funcţia de poliţist de frontieră, respectiv inspector vamal. În plus, ei au fost obligaţi de judecători să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Alberto agent în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, şi D Prepeliţă, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Albiţa, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA fiind acuzaţi că au măsluit un transport cu butaşi de viţă de vie, permiţând intrarea unui camion încărcat cu aproape 13.000 de butaşi, în valoare de peste 77.000 lei, fără a fi înregistrat şi fără a fi convocaţi specialiştii fitosanitari care au obligativitatea de a controla importul şi tranzitul de plante şi produse vegetale.
Moldovenii care au introdus ilegal butaşii în România intenţionau să îi vândă pe piaţa din Huşi. La intrarea în municipiul Huşi au fost opriţi de un echipaj de Poliţie, pentru un control de rutină.
Iniţial, poliţiştii au sesizat procurorii huşeni, însă ulterior, pe parcursul cercetărilor s-a constatat că intrarea ilegală în ţară a transportului cu butaşi a fost sprijinită de vameşi şi poliţiştii de frontieră, dosarul fiind preluat de procurorii anticorupţie.
Parola de trecere a frontierei: ”Sunt vorbit!”
Potrivit procurorilor DNA, poliţistul Alberto şi vameşul D Prepeliţă se aflau împreună de serviciu pe sensul de intrare în ţară. Primul se ocupa de controlul de frontieră al călătorilor, iar al doilea de controlul vamal al autocamioanelor şi autocarelor.
”Agentul de poliţie (colegul lui Chiriac – n.r.) l-a informat că nu poate intra în România cu astfel de plante, însă acesta (cetăţeanul moldovean – n.r.) i-a solicitat permisiunea continuării deplasării, afirmând că «este vorbit». Imediat după efectuarea acestei constatări, poliţistul l-a informat pe inspectorul vamal, inculpatul Prepeliţă D, cu privire la faptul că respectiva autoutilitară conţinea o cantitate mare de butaşi de viţă de vie şi că nu îi va permite intrarea pe teritoriul României”, se arată în actul de sesizare al instanţei.
Şoferul moldovean a fost informat că nu poate intra cu respectiva canitate de butaşi în România pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale. Basarabeanul s-a conformat şi a plecat din vamă spre Republica Moldova. După o oră, camionul a intrat din nou în vamă. Poliţistul de frontieră care îl verificase anterior se afla în procedura de verificare a altui mijloc de transport, astfel că a solicitat colegului său, Remus Alberto , să efectueze controlul de frontieră, avertizându-l totodată că repectiva autoutilitară se mai prezentase în vamă în urmă cu o oră în vamă şi era încărcată cu butaşi de vie.
Citește și: VIDEO Un poliţist de frontieră ajuns contrabandist de ţigări a fost condamnat de două ori la închisoare cu executare în mai puţin de o lună
Cum se mimează un control de frontieră
După verificarea documentelor, poliţistul Chiriac a cerut cetăţeanului moldovean să deschidă autoutilitara ocazie cu care a observat că aceasta avea aceeaşi încărcătură cu butaşi de viţă de vie. În calitate de coordonator al echipei de control, ”inculpatul prepeliţă D a mimat efectuarea controlului şi, fiind în cunoştinţă cu natura transportului efectuat, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la nesesizarea specialiştilor fitosanitari din cadrul Inspecoratului de Carantină Fitosanitară Vamală Albiţa a permis intrarea autoutilitarei pe teritoriul României”, spun procurorii DNA.
În plus, poliţistul Remus Alberto şi-a minţit colegul care efectuase anterior controlul, afirmând că în autoutilitară nu mai erau decât două legături cu butaşi. Mai mult, spun procurorii anticorupţie, poliţistul Chiriac a apăsat butonul de deblocare a barierei şi a permis intrarea în România a transportului cu butaşi, fără a înregistra în aplicaţia informatică intrarea pe teritoriul României a celor doi cetăţeni moldoveni şi a autoutilitarei.
Omisiunile care i-au dat de gol pe funcţionari
La rândul său, vameşul Prepeliţă, pe tot parcursul zilei controloase cateva mijloace de transport, iar în registrul consemnase pentru fiecare în parte felul controlului (fizic, sondaj, control amănunţit etc) precum şi rezultatul controlului (liber vamă, întors din trafic, bunuri taxate, sancţiuni din). A avut însă, o singură excepţie: transportul de viţă de vie, unde nu a consemnat nimic.
În ultimii ani, peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, contrabandă sau infracţiuni de crimă organizată !!!
sunt vorbit ))))))mafie peste tot )))))
mueeee pnl mueeeepsd
FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE !
suji nielu ali
Până să se libereze
Don’ primar de la ţuhaus
Jura cu mâna pe maus,
Că n-o să mai candideze.
Văzându-se liber iar
Zburdând pe acest pământ
A uitat de jurământ…
Şi se vrea din nou primar.
Cu M. Stoian şi Enceanu
Şi cu lăutari o droaie,
Cu bere şi mici de oaie
Vrea să câştige… la anu’!
Un nou mandat în oraşul,
Mereu, prost administrat
Şi în anii de mandat
Să-şi servească-n tihnă… caşul!
Noi îl ştim că-şi face treaba
Şi că jură strâmb pe maus,
Că va intra la ţuhaus…
Fi’nd deprins… să pună laba!
Domnule presedinte ar fi bine ca banii propusi pt sistemul de vot sa fie trecuti la spitalele din subordine! De exemplu la pneumo de 1 an de zile , bolnavii se plang nu este functional aparatul pentru analiza plamanului?? Nu va intreseaza acest aspect decat in campanie???
Votul sa fie obligatoriu
Are nevoie mare de sponsorizare(ciordeală) ca de aer–și nu știe cum să prostească consilieri săi aprobe șmecheriile marca ciorrrrrdeleului meeeeeuuu–învățate de la tătucul lui korban–bam bam–
În ţara mea, paradoxal,
Hoţia-i sport naţional,
Iar cel mai mult, ştiu şi votanţii,
Azi fură si guvernanţii…
Domnule Costel Alexe,faceți ceva și cu drumul județean dintre satul Moreni, comuna Prisăcani si satul Osoi, comuna Comarna.Sunt aproximativ 4 km de drum plin de gropi, dezastru pentru mijloacele de transport.
Cu siguranță cunoașteți acest drum și problemele lui, având în vedere desele vizite la Prisăcani in campania electorală.
Succes in activitate!
alexe doar fira nu face …oilor