Cum recuperezi talonul auto în 2025! Registrul Auto Român (RAR) a venit recent cu clarificări importante privind procedura de recuperare a certificatului de înmatriculare (CI) reținut de Poliția Rutieră. Unii posesori auto cred că una dintre atribuțiile RAR este să restituie talonul auto. Iată greșeala pe care mulți șoferi o fac.
Cum recuperezi talonul auto în 2025!
Registrul Auto Român (RAR) a venit cu clarificări oficiale și a precizat că nu are autoritatea de a opri vehiculele în trafic sau de a reține certificatele de înmatriculare, aceste acțiuni fiind doar în competența Poliției Rutiere. În cazul controalelor în trafic mixte RAR-Poliție, specialiștii RAR fac doar verificări tehnice ale vehiculului, urmând ca polițiștii să decidă asupra sancțiunilor. Lipsa certificatului de înmatriculare poate atrage sancțiuni. Amenzile pot ajunge până la 1.620 de lei.
Șoferii trebuie să știe că pentru recuperarea talonului auto, dacă acesta a fost reținut din cauza lipsei Inspecției Tehnice Periodice (ITP), este necesar ca vehiculul să treacă printr-o verificare tehnică la RAR. Dacă vehiculul este considerat admis, se eliberează o dovadă care permite recuperarea certificatului de la Poliție.
„Vrem să fiți informați și să aveți o imagine clară asupra a ceea ce intră în atribuțiile Registrului Auto Român. Colegii noștri nu au dreptul să oprească autovehicule în trafic și nici să rețină un certificat de înmatriculare. În cadrul unui control efectuat de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră, aceste decizii le poate lua doar reprezentantul MAI. Specialiștii Registrului Auto Român doar verifică autovehiculul cu ajutorul echipamentelor disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport cu constatările, pe care îl înmânează polițistului rutier. Acesta poate lua decizia aplicării unei sancțiuni.”, au transmis reprezentanții RAR.
Ce acte sunt necesare pentru verificarea mașinii la RAR
Pentru verificările mașinii la Registrul Auto Român, șoferii trebuie să dețină câteva documente:
- Cartea de identitate a vehiculului.
- Dovada reținerii certificatului de înmatriculare(original) sau declarație notarială în caz de pierdere.
- Raportul constatărilor din controlul tehnic în trafic (doar pentru CI reținut de un echipaj mixt).
- Cererea de activitate RAR, completată și semnată la fața locului.
- Actul de identitate al solicitantului.
O altă precizare din partea RAR este aceea că șoferii români care fac modificări tehnice la mașină trebuie să știe condițiile în care vor fi obligați să facă reomologare la RAR. Una din situațiile în care posesorul auto trebuie să facă o reomologare este atunci când schimbă total distribuția mașinii. Printre modificările care impun reomologarea se află:
- Modificări tehnice: Schimbarea motorului, a sistemului de frânare, a sistemului de iluminat sau a direcției.
- Modificări structurale: Adăugarea sau eliminarea scaunelor, ușilor, sau orice modificare a caroseriei.
- Modificări vizuale: Schimbarea culorii vehiculului.
Aceste modificări pot afecta siguranța vehiculului și a pasagerilor, motiv pentru care reomologarea RAR este un proces esențial pentru a asigura că autoturismul respectă standardele de siguranță pentru a putea circula pe drumurile publice. Există situații în care șoferii pot fi refuzați la RAR. Șoferii trebuie să țină cont de faptul că RAR nu are autoritatea de a opri vehiculele în trafic sau de a reține certificatele de înmatriculare. În situația în care șoferul a rămas fără talonul auto în trafic, documentul se poate recupera de la poliție.