Vincenzo Bartolomeo, bijutier italian, a explicat în emisiunea BZI LIVE cum poți să recunoști un diamant veritabil. Iată ce caracteristici prezintă piatra de diamant și care este diferența dintre un diamant ieftin și unul scump.
Diamantul este un mineral nativ, dar și o piatră prețioasă. Din punct de vedere chimic este una dintre formele de existență ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf și fulerenele. Puțină lume știe, dar diamantul cristalizează în sistem cubic și poate atinge duritatea maximă (10) pe scara Mohs, duritatea variind însă în funcție de gradul de puritate a cristalului. Fiindcă au o duritate ridicată, cristalele de diamant pot fi șlefuite doar cu pulbere de diamant și fulerenă, notează wikipedia.org.
Cum recunoști un diamant veritabil? Vincenzo Bartolomeo: „Sunt și aparaturi care îți confirmă”
Vincenzo Bartolomeo, bijutier italian care s-a stabilit în Iași în urmă cu șase ani, a explicat că, pentru un diamant, strălucirea este foarte importantă. În momentul în care ești atent la strălucirea unui diamant, observi, de fapt, abilitatea sa de refracție a luminii. Atunci când lumina pătrunde în pavilioane, este condusă spre partea de sus a diamantului, în așa fel încât, pentru ochiul liber, apare ca și o strălucire radiantă. Pietrele care nu sunt diamante, aşa cum este zirconiul cubic, nu refractă lumina la fel de bine. Au mai puţină strălucire sau chiar deloc.
„La clienți nu este așa ușor. Pentru mine, că am ochiul format, atunci da. Dacă am un inel în mână de diamant, imediat mi-am dat seama dacă e diamant. În primul rând cum strălucește piatra, asta e chestia foarte simplă. Și eu, câteodată, nu sunt prea sigur, dar sunt și aparaturi care îți confirmă, care îți zic dacă e diamant sau nu. Ceva foarte important este că în ultimii ani se folosește și moissanite. Este o piatră, care are aceleași caracteristici precum diamantul, dar nu este un diamant. Moissanite este făcută în laborator, dar are aceleași caracteristici.”, a declarat bijutierul Vincenzo Bartolomeo, pentru BZI LIVE.
Care este diferența dintre un diamant ieftin și unul scump?
Potrivit bijutierului italian, prețul este un detaliu foarte important atunci când vorbim despre o bijuterie cu diamant. Acesta este dat de modul în care este lucrată bijuteria respectivă, dar și de calitatea pietrei.
„Prețul este un detaliu foarte important. Bineînțeles că o bijuterie cu diamant nu poate să coste 100 de lei, nici 1000 de lei. Acum depinde despre ce fel de diamant vorbim. În general, pot să spun că o bijuterie, care are un preț așa de elevat, sunt multe chestii care fac prețul. O să fie obiectul în sine, cum e lucrat în primul rând și după pietrele care, împreună, fac bijuteria și după calitatea pietrei. Pentru că eu pot să am, de exemplu, o piatră de 0,50 de carate, care costă 2000 de euro, pot să am 0,50, care costă 10.000 de euro, dar tot acolo, e aceeași piatră. Dar una sigur fără inclusioni, are o culoare excelentă și alta care costă 2000, înăuntru are inclusioni și nu are o culoare foarte frumoasă, dar la ochi nu îți dai seama imediat. Pentru culoare, de exemplu, sunt niște chestii, la noi în Italia se cheamă pietre paragone, sunt niște pietre cu diferite culori. Acolo tu pui piatra și dai o culoare potrivită la piatra pe care o analizezi.”, a completat Vincenzo Bartolomeo, bijutier italian.