Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum recunosti o persoana isterica
Cum recunosti o persoana isterica

Cum recunosti o persoana isterica

19 iun. 2011, 16:17,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:4470;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

O femeie care tipa, gesticuleaza sau loveste in stanga si in dreapta. Aceasta este imaginea unei persoane isterice, in mentalul colectiv, imagine care, potrivit specialistilor psihiatri, este reala doar in cazurile extreme. Adesea persoana isterica este descrisa ca fiind de regula o femeie, „cu nervii la pamant”, dand din maini, tipand lovind in stanga si-n dreapta. Aceasta imagine este insa reala numai in cazuri extreme. In spatele unui barbat tacut se poate ascunde, la fel de bine, un isteric ca la carte.

Isteria sau nevroza isterica este o boala ciudata, misterioasa, cu simptome bizare, care apare din senin, posibil in urma unui soc. Primele mentiuni despre isterie le fac egiptenii si sumerienii, cu aproape 3.000 de ani inainte de Hristos. Mai mult decat o manifestare neplacuta, isteria este o tulburare de personalitate caracterizata de reactii si atitudini tipice. Iata cateva semne ale unei persoane isterice:

– sunt teatrali, dramatizeaza sau au o excesiva exprimare a emotiilor;
– manifesta un grad crescut de sugestibilitate; 
– labilitate emotionala, putand trece usor de la o emotie la alta;
– cauta in permanenta situatii in care pot fi in centrul atentiei;
– „cersesc” tot timpul aprecierea celorlalti, mai ales a persoanelor apropiate;
– au tendinta de a seduce pe oricine;
– excesiva preocupare referitoare la aspectele fizice ale atractiei;
– dau dovada, frecvent, de egocentrism, fiind axati doar pe problemele lor si pe tot ce are legatura cu persoana lor;
– arata totala lipsa de consideratie celor din jur, avand comportamente manipulative; 
– sunt indulgenti, fata de propria persoana: nici o greseala de-a lor nu este mare, nici o incurcatura de nerezolvat.

Formele isteriei
Isteria se manifesta sub doua forme. Una dintre aceste forme, isteria de conversie, este caracterizata de faptul ca, datorita efectelor psihice, pacientul manifesta anumite simptome fizice (de exemplu pierderea temporara a vederii, auzului). Cealalta forma – isteria disociativa are ca semne pierderea memoriei, tulburarile de somn, predispozitia la hoinareala.

Istericii sunt imaturi din punct de vedere emotional, sunt superficiali, plang sau rad, sunt exaltati sau dispera cu usurinta. Simtul realitatii lipseste aproape in totalitate, gresesc adesea in legatura cu aprecierea oamenilor si a situatiilor. Obligatiile si visurile sunt amestecate, iar daca ceva ingreuneaza realizarea acestora isi pierd cumpatul, ii acuza pe ceilalti, plang. Sunt predispusi la exagerari si, in ciuda eventualelor succese, adesea simt ca nu sunt apreciati la valoare justa.

O tulburare tratabila
Isteria este o boala de excludere, adica poate fi diagnosticata dupa ce elimini orice alta posibilitate. Unii medici fac greseala si trateaza istericul ca pe un bolnav obisnuit. „In spitalele de provincie, istericii sunt tratati pentru boli organice! Cand ajunge un pacient in camera de garda a unui spital mic, din teritoriu, si i se pune „stampila” de isteric, de regula i se face un calciu in vena si e trimis acasa. Boala asta e considerata, de catre vulg, incurabila! Am avut o pacienta care, sapte ani de zile, a crezut ca are scleroza multipla. Asta era dignosticul unui neurolog! Saraca, nu avea decat o isterie ce putea fi tratata in trei-sase luni!”, a declarat pentru Evenimentul Zilei dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru la Spitalul „Alexandru Obregia” din Bucuresti.  

Isteria se trateaza cu medicamente – quetiarina, carbamazepina si sertralina – si sedinte de psihoterapie. Tratamentul dureaza minim trei luni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`