Prima pagină » Sanatate » Cum recunoști dishidroza și care sunt metodele de tratament

Cum recunoști dishidroza și care sunt metodele de tratament

25 iul. 2024, 12:45,
în Sanatate

Tratamentul dishidrozei variază în funcție de severitatea manifestărilor și extinderea leziunilor veziculare iar pentru formele ușoare de dishidroză nu este necesar niciun tratament.

Tratamentul dishidrozei se concentrează pe tratamentul erupțiilor acute și îngrijirea pielii iar severitatea atât a erupției cât și a simptomelor, indică tipul de tratament adecvat.

Tratament dishidroză

În funcție de particularitățile cazului, tratamentul dishidrozei variază, se instituie de către medicul dermatolog și poate include corticosteroizi sub forma de topice, adică creme și unguente, care diminuează apariția veziculelor cu lichid și favorizează vindecarea celor deja constituite. Absorbția substanței active poate fi îmbunătățită prin acoperirea zonelor la nivelul cărora s-au aplicat unguentele, cu fașă sterilă umedă. Corticoizii orali sunt prescriși de către medicul dermatolog pacienților care prezintă forme severe de deshidroză.

Fototerapia este o altă formă de tratament al infecțiilor provocate de dishidroză, aceasta constă în expunerea la lumina ultravioletă a pielii afectate după aplicarea cremelor corticoide, ameliorează simptomatologia pacientului și limitează perioada de evoluție a leziunilor veziculare.

Unguentele pe bază de imunosupresoare reprezintă o variantă terapeutică recomandată în cazul pacienților care prezintă contraindicații pentru terapia corticosteroidă. Acest tip de tratament trebuie prescris cu dicernământ deoarece imunosupresoarele cresc riscul de infecții ale pielii.
O altă variantă de tratament este administrarea de toxină botulinică injectabilă.

Dieta alimentară ca metodă adjuvantă de tratament pentru dishidroză este utilă în cazul pacienților care prezintă alergie la nichel și constă în evitarea alimentelor reprezentate de fructe de mare, ciuperci, ceapă, porumb, spanac, roșii, ciocolată și praf de copt.
Se recomandă evitarea consumului de către persoanelor cu dishidroză a zahărului, carbohidraților rafinați și a junk food-ului de tip fast food, precum și a alimentelor picante.

Cum prevenim dishidroza?

Dishidroza mai este denumită și eczema dihhidrozică și este caracterizată prin vezicule intens pruriginoase, mici bășici care ne dau senzația de mâncărime sau iritații, care apar pe palme, degetele de la mâini și picioare, tălpi.
Cauzele pot fi hipersudorația palmelor sau a tălpilor, stresul psiho-emoțional, factori de mediu ca temperaturile cald sau prea reci sau umiditatea excesivă care pot exacerba eczema dishidrozică.

Semnele și simptomele bolii sunt reprezentate de dezvoltarea simetrică de vezicule sau bule intens pruriginoase cu localizările mai sus menționate.
În ceea ce privește metodele de prevenție, acestea sunt reprezentate de menținerea unui tegument uscat la nivelul tălpilor și palmelor prin evitarea purtării mănușilor și șosetelor sintetice. Dacă activitatea profesională nu permite acest lucru este recomandată utilizarea unor mănuși care absorb umezeala și a șosetelor cu un conținut ridicat de bumbac.

Este importantă și uscarea corespunzătoare a mâinilor și a picioarelor după baie și activități care implică spălatul frecvent al mâinilor.
Menținerea unui nivel optim de hidratare tegumentară atât prin aport oral de lichide, cât și prin aplicarea regulată de creme emoliente, de asemenea este recomandată evitarea expunerii la substanțe chimice iritante, de felul nichel și cobalt.

O altă modalitate principală de prevenție este utilizarea ustensilelor de bucătărie fără nichel în timpul procesării termice a hranei și nu în ultimul rând, reducerea sau eliminarea factorilor de stres psiho-emoționali.
Așadar, pentru a trata această infecție a pielii se recomandă un consult la medicul dermatolog pentru a stabili un tratament pentru dishidroză care să fie cu adevărat eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`