Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Cum recunoaştem un preinfarct – Semne importante
Cum recunoaştem un preinfarct - Semne importante

Cum recunoaştem un preinfarct – Semne importante

14 feb. 2020, 07:40,
în WoW!

Preinfarctul sau angina pectorală instabilă reprezintă o urgență medicală, pentru că poate evolua rapid spre un infarct miocardic acut. Principala manifestare a anginei este durerea în piept, provocată de plăcile de aterom. Acestea dezvolta complicaţii, blocând vasele care iriga cordul. .

Simptomele unui preinfarct

Te poţi gândi că ai angina pectorală dacă prezinți măcar unul din următoarele semne sau simptome:

  • dureri în piept, în spatele sternului, care pleacă spre membrul superior stâng, madibula, dinţi sau chiar spre spate;
  • durerea este ca o apăsare, greutate, arsura sau chiar ca o gheară care te strânge în piept;
  • o dată cu apariţia durerii devii agitată;
  • ai greţuri şi vărsături.

Toate aceste manifestări apar când faci efort fizic, dacă eşti strasata, după o masă abundenta sau dacă stai în frig; ele pot persista peste 15 minute în cazul preinfarctului. Se poate întâmpla ca în cazul anginei instabile durerile să apară şi în repaus şi pot dispărea după administrarea de nitroglicerină.

Simptomele preinfarctului în cazul femeilor

Femeile pot avea simptome diferite de ale bărbaților pentru că nu simt preisune sau apăsare în piept. The symptoms can be very different în women În cazul lor, semnele anginei includ înțepături în piept, amețeli, dificultăți la respirare, sau dureri de stomac. Toate aceste simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni, așa că de multe ori, diagnosticarea este întârziată.

Cât de periculos este preinfarctul?

Trebuie să ştii că angina instabilă este cel mai adesea urmată de infarct. Încă de la primele dureri în piept trebuie să te adresezi medicului care îţi va face o electrocardiogramă şi un set de analize. Acestea vor da indicii preţioase despre existenţa riscului de infarct.

Tratamentul anginei instabile

Tratamenul anginei instabile seamănă cu tratamentul infarctului. Trebuie să ştii că, dacă ai o criză de angina instabilă trebuie obligatoriu să fii spitalizată în secţia de terapie intensivă, vei fi monitorizată şi nu vei avea voie să te ridici din pat.

Pentru calmarea durerilor poţi primi sedative şi chiar morfină. În primele ore de la internare, dacă ai senzaţia de sufocare vei primi şi oxigen.Ca medicaţie mai poţi primi nitroglicerina intravenos la fiecare 5 minute, cu condiţia ca tensiunea arterială să nu scadă sub 100 mm Hg; propanololul, nifedipina, xilina sau heparina cu acenocumarol sunt alte medicamente indicate în tratamentul anginei instabile.

Aspirină în doza de 70-160 mg/zi şi clorpidogrelul sunt antiagregante plachetare ce previn formarea de cheaguri care pot bloca vasele coronare. Şi statinele fac parte din medicaţia anginei instabile, fiind recomandate încă din prima zi de tratament. Acestea reduc colesterolul şi acţionează asupra plăcilor de aterom, principalele cauze de infarct.

Angina pectorală poate fi agravata dacă ai febră, anemie, hipo- sau hipertensiune arterială, tahicardie, hipertiroidie sau dacă plămânii nu funcţionează corespunzător.

Factorii de risc cuprind:

  • virsta înaintată peste 60 de ani
  • istoric familial de boli cardiace ischemice
  • nivele înalte de colesterol în sânge
  • hipertensiune arterială, fumatul
  • diabetul tratat cu insulină
  • sedentarismul, obezitatea
  • consumul excesiv de zaharuri rafinate, grăsimi săturate, alcool
  • tipul psihosomatic A: ambiţios, energic, agresiv, nerăbdător
  • profesiunile cu stres crescut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024