Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Cum recunoastem cea mai raspandita boala a unghiilor
Cum recunoastem cea mai raspandita boala a unghiilor

Cum recunoastem cea mai raspandita boala a unghiilor

11 sept. 2017, 12:58,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:76340;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Veste buna pentru persoanele care au unghiile afectate de micoze! Pana de curand tratamentul medicamentos era singura solutie, dar are un dezavantaj important: afecteaza ficatul. Din fericire, acum exista o alternativa: un laser care distruge ciuperca unghiei. Astfel veti avea din nou manichiura si pedichiura impecabile. 
Micozele unghiilor afecteaza intre 2 si 18 la suta din populatie si pot aparea atat la maini, cat si la picioare. Unghiile se ingalbenesc si se ingroasa, dar in acelasi timp se rup usor.
„Incetul cu incetul lamelele cornoase se vor desface, unghia se va infoia ca un pateu. avand in vedere ca o unghie de la picior creste in medie 9 luni si o unghie de la mana creste in medie 6 luni, onicomicozele sunt adesea afectiuni considerate cronice”, spune Viviana Iordache, medic primar dermatolog, pentru digi24.ro.
Ciuperca se poate transmite de la o persoana la alta prin intermediul obictelelor de igiena personala, cum ar fi prosoapele, forfecutele si pilele de unghii. Nu sunt insa singurii factori de risc.
„Apare mai frecvent la varstnici , apare mai frecvent la persoanele cu tulburari de circulatie periferica, pe unghiile de la picioare, intr-un pantof de sport, inchis si insuficient deschis si apare la persoanele cu tulburari de imunitate”, adauga iviana Iordache, medic primar dermatolog.
Tratamentul clasic pentru aceste infectii este cel medicamentos. Din pacate, are un mare dezavantaj: poate afecta ficatul. Medicii vin insa cu o solutie de ultima ora: tratamentul cu laser.
„Lumina va patrunde prin lama unghiala care a fost pregatita in prealabil cu un set de creme, va steriliza deci va omori aceste ciuperci care exista in lama. Vom scapa de infectia cu ciuperca unghiei printr-o metoda mult mai putin riscanta si mult mai putin invaziva decat cele clasice”, afirma Viviana Iordache, medic primar dermatolog.
Pentru tratarea completa a onicomicozei, trebuie sa urmati o cura de zece sedinte, una pe saptamana.
„Tratamentul este mai mult sau mai putin dureros, in functie de gradul de distructie a unghiei. Din fericire, este foarte scurt, deci un shot de lumina are cateva milisecunde. Deci chiar daca e usor neplacut, dureaza atat de putin , incat nu mai are importanta pana in momentul in care a trecut jumatate de minut orice senzatie de disconfort a disparut”, precizeaza medicul dermatolog.
Dupa cele 10 saptamani de tratament unghia nu va arata perfect, dar important este ca infectia sa se vindece. Altfel, va mai fi nevoie de trei sedinte. „Chiar daca ea va arata urat inca jumatate de an, nu inseamna ca mai este bolnava, deci nu putem astepta pentru examenul micologic 9 luni ca sa vedem daca unghia s a sterilizat”, adauga Viviana Iordache, medic primar dermatolog. Costul tratamentului este de 400 de euro pentru cele 10 sedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`