Prima pagină » Sanatate » Cum putem trata candidoza bucală la bebeluși
Cum putem trata candidoza bucală la bebeluși

Cum putem trata candidoza bucală la bebeluși

13 oct. 2023, 14:51,
în Sanatate

Candidoza bucală la bebeluși este o infecție cauzată de diverse ciuperci care se găsesc în mod obișnuit în organismul nostru. Candidoza bucală este o problemă frecventă în rândul bebelușilor, deoarece sistemul lor imunitar este mai puțin dezvoltat în comparație cu cel al adulților.

Părinții se îngrijorează atunci când observă că bebelușul are candidoză bucală, deoarece această afecțiune poate provoca disconfort în timpul alăptării, ceea ce poate determina copilul să refuze să mănânce.

Ce este candidoza bucală

Candidoza bucală este o infecție fungică care afectează cavitatea orală și este cauzată de Candida Albicans, un microorganism fungic. Candida Albicans este un tip de ciupercă care se găsește în mod obișnuit în flora intestinală. Totuși, poate deveni patogenă atunci când există un dezechilibru în flora microbiană, cauzat de factori locali sau generali. Printre acești factori se numără perturbările metabolice ale florei saprofite sau utilizarea antibioticelor. Antibioticele pot distruge flora saprofită în mod selectiv, ceea ce poate favoriza creșterea ciupercii.

Diagnosticul definitiv al candidozei bucale se obține doar prin examinarea histopatologică, care presupune investigații paraclinice, cum ar fi cultura mostrelor prelevate de pe limbă (test pentru identificarea culturilor fungice), sau analiza bacteriologică a sputei sau exsudatului faringian.

Principalele cauze care duc la dezvoltarea candidozelor bucale includ:

  • Igiena orală necorespunzătoare, în special în cazul purtătorilor de proteze dentare.
  • Administrarea de antibiotice.
  • Deficiențe imunitare la vârstnici și copiii din primele luni de viață.
  • Imunodeficiențe grave la pacienții cu HIV sau cei care urmează tratamente imunosupresoare.
  • Diabetul zaharat, care poate favoriza apariția infecțiilor candidozice la nivelul gurii datorită nivelurilor crescute de glucoză în sânge.
  • Sarcina.

Candidoza bucală poate fi transmisă prin contact direct cu o persoană afectată sau prin utilizarea în comun a ustensilelor și a tacâmurilor care nu au fost corect igienizate.

Tratament candidoza bucala la bebeluși

La bebeluși, candidoza bucală poate fi ușor confundată cu resturile de lapte rămase după alăptare. În cazul candidozei bucale, petele apărute sunt albe, asemănătoare cu brânza, aderente la mucoasă și nu pot fi îndepărtate cu ușurință. În cazul în care aceste depozite sunt încercate să fie îndepărtate, pot provoca sângerări. Limba și mucoasa bucală devin dureroase, ceea ce poate cauza dificultăți la înghițire. La sugari, aceasta poate duce la pierderea poftei de mâncare și agitație. Infecția orală la sugari poate să treacă neobservată inițial. Cu timpul, un semnal de alarmă poate fi reprezentat de răspândirea infecției la alte organe. Este indicat și să se consume anumite vitamine.

Tratamentul candidozei orale se stabilește în funcție de sensibilitatea germenului izolat la diferitele antifungice testate în cadrul unui test numit antifungigramă. Modalitatea de administrare a tratamentului antifungic variază în funcție de gravitatea infecției și poate include atât administrare locală a tratamentului, cât și administrare sistemică (prin gură), în special în cazul candidozelor recurente sau în cazul celor care s-au extins la nivel esofagian, pulmonar sau sistemic.

Tratamentul este, din fericire, destul de simplu, dar trebuie urmat cu strictețe. Cavitatea bucală a nou-născutului sau a sugarului trebuie curățată de mai multe ori pe zi cu o compresă sterilă înmuiată într-o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu (o linguriță de bicarbonat la 250 ml de apă). Toate zonele unde sunt prezente depozitele trebuie curățate cu atenție. Atenție! Candidoza bucală la bebeluși este o afecțiune care necesită un consult de specialitate. Sub nicio formă nu trebuie să luăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *