Prima pagină » Sanatate » Cum putem scăpa de tusea convulsivă
Cum putem scăpa de tusea convulsivă

Cum putem scăpa de tusea convulsivă

02 nov. 2023, 13:40,
în Sanatate
Tusea convulsivă sau pertussis este o infecție respiratorie extrem de contagioasă caracterizată de episoade de tuse violentă și incontrolabilă. Această afecțiune poate afecta toate grupele de vârstă și poate persista timp de săptămâni sau chiar luni. Diagnosticul tusei convulsive se stabilește pe baza anamnezei și examenului clinic al pacientului. În unele cazuri, medicul curant poate solicita câteva investigații paraclinice de laborator pentru a confirma infecția cu Bordetella pertussis.Confirmarea infecției cu Bordetella pertussis se realizează prin intermediul investigațiilor de laborator, cum ar fi cultivarea pe medii specializate și tehnici de biologie moleculară care utilizează reacția de polimerizare în lanț (PCR) pentru izolarea patogenului din probele patologice. Aceste proceduri se efectuează de obicei pe secrețiile nazo-faringiene ale pacientului.

Cauze, simptome și mod de transmisie tuse convulsivă

Tusea convulsivă este în mare parte cauzată de infecția cu Bordetella pertussis și, mai puțin frecvent, cu Bordetella parapertussis. B. Pertussis este o bacterie care provoacă inflamația mucoasei respiratorii și distrugerea celulelor ciliare de la nivelul arborelui traheobronsic prin producerea de toxine. Această infecție se transmite în principal prin intermediul aerului, de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, în special prin picăturile de salivă eliberate în timpul tusei sau strănutului. De asemenea, trebuie menționat că o persoană infectată cu Bordetella pertussis poate fi contagioasă chiar înainte de apariția primelor simptome, ceea ce facilitează răspândirea infecției. Simptomele infecției cu Bordetella pertussis se dezvoltă într-un interval de aproximativ 10 zile de la contactul cu agentul patogen și includ:
  • Rinoree (secreție nazală)
  • Episoade de tuse rapidă, care îngreunează respirația și se încheie cu un sunet de inspir caracteristic
  • Apnee (oprirea temporară a respirației)
  • Expectoraţii vâscoase de la nivelul arborelui bronşic, cu aspect transparent
  • Vărsături în timpul sau după atacurile de tuse
  • Extrem de obositor după episoadele de tuse convulsivă.
În etapa inițială a bolii, simptomele pot fi „mai ușoare”, cum ar fi strănutul, tusea iritativă sau congestia nazală, pentru ca apoi să se accentueze în timp.

Tratament tuse convulsivă

Tratamentul tusei convulsive cauzate de infecția cu Bordetella pertussis implică utilizarea antibioticelor specifice acestei bacterii și obține rezultate optime atunci când este inițiat la debutul bolii, înainte de agravarea episoadelor de pertussis. În plus, tratamentul preventiv al tusei convulsive se realizează prin intermediul vaccinării împotriva Bordetella pertussis, care este disponibilă sub formă combinată și oferă protecție împotriva tetanosului și difteriei, asigurând imunitatea. Atunci când vă confruntați cu tusea convulsivă, este recomandat să:
  • Odihniți-vă suficient pentru a ajuta la recuperarea organismului.
  • Consumați lichide în mod regulat pentru a preveni deshidratarea și pentru a menține hidratarea adecvată.
  • Asigurați-vă că antibioticul prescris este administrat conform instrucțiunilor medicului, respectând doza și durata tratamentului prescrisă.
  • Nu utilizați alte medicamente în afara celor recomandate de medicul dumneavoastră, deoarece pot interacționa sau agrava simptomele.
  • Evitați fumatul și expunerea la alți iritanți, deoarece aceștia pot accentua simptomele tusei convulsive și pot îngreuna recuperarea.
Trebuie să menţionăm faptul că acest articol este unul general și nu poate să înlocuiască sfaturile specialistului. Dacă aveți orice fel de simptome este absolut necesar să vă adresați medicului specialist pentru un consult și o bază de tratament adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *