Prima pagină » Sanatate » Cum putem proteja aparatul digestiv. Guma de mestecat previne arsurile gastrice?

Cum putem proteja aparatul digestiv. Guma de mestecat previne arsurile gastrice?

01 aug. 2024, 10:35,
în Sanatate

Rolul sistemului digestiv este acela de a descompune și transforma mâncarea, prin procese complexe de digestie mecanică și chimică în vitamine, minerale, nutrienți, elemente vitale bunei funcționari a organismului și de a le separa de substanțele toxice eliminate prin defecație. Iată câteva sfaturi pentru a proteja aparatul digestiv și de a preveni afecțiunile acestuia.

Cum putem proteja aparatul digestiv?

În primul rând, consumul de fibre este foarte important. Alimente precum cireșe, struguri, ardei, fasole, cereale integrale și nuci pot ajuta la reglarea digestiei. Doza recomandată pe zi este de 25-30 de grame. O alimentație bogată în fibre nu numai că protejează sistemul digestiv, dar și este utilă în prevenirea bolilor de inima, a fluctuațiilor de zahăr din sânge și poate preveni chiar și apariția hemoroizilor.

În mod surprinzător, guma de mestecat este benefică organismului datorită faptului că stimulează producția de salivă. Astfel ameliorează refluxul gastroesofagian și arsurilor stomacale. Însă trebuie să vă feriți de cea cu aromă de mentă, această aromă poate face chiar opusul, să provoace arsuri stomacale.

O modalitate de a scăpa de balonare este consumul de mese mici și dese în loc de mese mari. Acest lucru mai poate preveni indigestia și arsurile stomacale. Totodată, mâncarea trebuie mestecată lent. Astfel, se va evita supraîncărcarea sistemului digestiv și se va micșora capacitatea stomacului, fapt ce va face mai puțin probabil mâncatul în exces.

Știm că hidratarea este benefică întregului organism, însă aceasta protejează de altfel și sistemul digestiv. Ingestia lichidelor este recomandată pentru a ușura eliminarea scaunelor și pentru preîntâmpinarea constipației. Apa cu bicarbonat și lămâie, dimineața pe stomacul gol, se spune că are efecte miraculoase asupra organismului.

Alimentația pentru un stomac sănătos

Alimentele sănătoase și recomandate pentru buna funcționare a stomacului nostru sunt: legume cu frunze verzi (varză, spanac, rucola), pește gras (somon, macrou, sardine, ouă, albuș de ouă), fructe de mare, crustacee (nu prăjite), miere de albine, legume cu conținut scăzut de acid (castraveți, cartofi albi, morcovi), fructe cu conținut scăzut de zahăr sau cu conținut scăzut de acid (dovleac, afine, căpșuni, mere, cireșe, căpșuni), brânză ușoară cu conținut scăzut de sare, ovăz, orz, ghimbir, turmeric, iaurt simplu (cu conținut scăzut de grăsimi), alimente bogate în probiotice (iaurt, varză murată, chefir), orez, păsări de curte fără piele (pui, curcan), pâine integrală, paste făinoase, ulei de măsline.

În cazul în care începi să ai probleme la stomac, chiar dureri, e bine să eviți aceste alimente: produse prăjite, alimente sărate, alimente picante, alimente acre, carne roșie procesată, fructele acide (citrice), alcool, ciocolată, cafea, ceai, porumb, produse lactate, băuturi energizante, alimente grase, fast-food, ouă prăjite, usturoi, înghețată, prăjituri, produse de patiserie, bomboane, sucuri și băuturi îndulcite, maioneza, carne afumată, roșii, suc de roșii.

Înainte de a adopta orice formă de regim alimentar, consultă-te cu medicul și cu un nutriționist care vor face un plan alimentar potrivit nevoilor tale.

De asemenea, pentru a preveni posibilele afecțiuni ale stomacului, e bine să ții cont de câteva măsuri de prevenție și anume: să eviți sau să renunți la fumat, să eviți sau să limitezi consumul de alcool, să gestionezi stresul cotidian, să respecți regulile de igienă (mai ales spălarea mâinilor la venirea din oraș, înainte de a manca sau după folosirea toaletei), șă te asiguri că produsele alimentare sunt preparate în condiții de siguranță.

Dacă ții cont de aceste măsuri, dar ai grijă la alimentație și adopți un stil de viață sănătos, aparatul tău digestiv ar trebui să funcționeze normal și să nu ai probleme cu acesta.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
"Bubuitură mare de tot. Am crezut că a căzut tavanul". Băut bine, un şofer din Mehedinţi a ajuns cu maşina în poarta unei case
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce funcții ascunse are Cartea electronică de Identitate
SportpeSurse
Rapid l-a dat afară ACUM, dar „BOMBA BOMBELOR” urmează: Semnează cu MAREA RIVALĂ
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025