Prima pagină » Sanatate » Cum putem proteja aparatul digestiv. Guma de mestecat previne arsurile gastrice?

Cum putem proteja aparatul digestiv. Guma de mestecat previne arsurile gastrice?

01 aug. 2024, 10:35,
în Sanatate

Rolul sistemului digestiv este acela de a descompune și transforma mâncarea, prin procese complexe de digestie mecanică și chimică în vitamine, minerale, nutrienți, elemente vitale bunei funcționari a organismului și de a le separa de substanțele toxice eliminate prin defecație. Iată câteva sfaturi pentru a proteja aparatul digestiv și de a preveni afecțiunile acestuia.

Cum putem proteja aparatul digestiv?

În primul rând, consumul de fibre este foarte important. Alimente precum cireșe, struguri, ardei, fasole, cereale integrale și nuci pot ajuta la reglarea digestiei. Doza recomandată pe zi este de 25-30 de grame. O alimentație bogată în fibre nu numai că protejează sistemul digestiv, dar și este utilă în prevenirea bolilor de inima, a fluctuațiilor de zahăr din sânge și poate preveni chiar și apariția hemoroizilor.

În mod surprinzător, guma de mestecat este benefică organismului datorită faptului că stimulează producția de salivă. Astfel ameliorează refluxul gastroesofagian și arsurilor stomacale. Însă trebuie să vă feriți de cea cu aromă de mentă, această aromă poate face chiar opusul, să provoace arsuri stomacale.

O modalitate de a scăpa de balonare este consumul de mese mici și dese în loc de mese mari. Acest lucru mai poate preveni indigestia și arsurile stomacale. Totodată, mâncarea trebuie mestecată lent. Astfel, se va evita supraîncărcarea sistemului digestiv și se va micșora capacitatea stomacului, fapt ce va face mai puțin probabil mâncatul în exces.

Știm că hidratarea este benefică întregului organism, însă aceasta protejează de altfel și sistemul digestiv. Ingestia lichidelor este recomandată pentru a ușura eliminarea scaunelor și pentru preîntâmpinarea constipației. Apa cu bicarbonat și lămâie, dimineața pe stomacul gol, se spune că are efecte miraculoase asupra organismului.

Alimentația pentru un stomac sănătos

Alimentele sănătoase și recomandate pentru buna funcționare a stomacului nostru sunt: legume cu frunze verzi (varză, spanac, rucola), pește gras (somon, macrou, sardine, ouă, albuș de ouă), fructe de mare, crustacee (nu prăjite), miere de albine, legume cu conținut scăzut de acid (castraveți, cartofi albi, morcovi), fructe cu conținut scăzut de zahăr sau cu conținut scăzut de acid (dovleac, afine, căpșuni, mere, cireșe, căpșuni), brânză ușoară cu conținut scăzut de sare, ovăz, orz, ghimbir, turmeric, iaurt simplu (cu conținut scăzut de grăsimi), alimente bogate în probiotice (iaurt, varză murată, chefir), orez, păsări de curte fără piele (pui, curcan), pâine integrală, paste făinoase, ulei de măsline.

În cazul în care începi să ai probleme la stomac, chiar dureri, e bine să eviți aceste alimente: produse prăjite, alimente sărate, alimente picante, alimente acre, carne roșie procesată, fructele acide (citrice), alcool, ciocolată, cafea, ceai, porumb, produse lactate, băuturi energizante, alimente grase, fast-food, ouă prăjite, usturoi, înghețată, prăjituri, produse de patiserie, bomboane, sucuri și băuturi îndulcite, maioneza, carne afumată, roșii, suc de roșii.

Înainte de a adopta orice formă de regim alimentar, consultă-te cu medicul și cu un nutriționist care vor face un plan alimentar potrivit nevoilor tale.

De asemenea, pentru a preveni posibilele afecțiuni ale stomacului, e bine să ții cont de câteva măsuri de prevenție și anume: să eviți sau să renunți la fumat, să eviți sau să limitezi consumul de alcool, să gestionezi stresul cotidian, să respecți regulile de igienă (mai ales spălarea mâinilor la venirea din oraș, înainte de a manca sau după folosirea toaletei), șă te asiguri că produsele alimentare sunt preparate în condiții de siguranță.

Dacă ții cont de aceste măsuri, dar ai grijă la alimentație și adopți un stil de viață sănătos, aparatul tău digestiv ar trebui să funcționeze normal și să nu ai probleme cu acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024