Prima pagină » Cultural » Scriitori » Cum putem evita cacofoniile? De ce este „şi“-ul intermediar inadecvat
Cum putem evita cacofoniile? De ce este „şi“-ul intermediar inadecvat

Cum putem evita cacofoniile? De ce este „şi“-ul intermediar inadecvat

10 aug. 2020, 13:06,
în Cultural

Cum putem evita cacofoniile, aşa numitele greşeli în vorbire, fără să pară un lucru forţat. Disonanta, după cum mai este numită, reprezintă asocierea neplăcută de sunete și de cele mai multe ori trebuiesc evitate. Aceastea mai poartă denumirea de disonanță și sunt întâlnite în lingvistică și în muzică. Eufonia este termenul antonim al cacofoniei.

Cum putem evita cacofoniile şi de ce trebuiesc evitate?

Pentru început trebuie lămurit faptul că disonanta nu este o greşeală propriu-zisă. Faptul că două litere rostite împreună suna urât dă o altă esteica convorbirii care de multe ori este deranjantă. Foarte mulţi lingvişti critica într-un mod dur cacofonia, însă aceasta este foarte des întâlnită la autori.

De ce ar trebui să o evităm? De fiecare dată când evităm o disonanţă discursul nostru va suna mult mai plăcut, lucru care îi va face pe receptori să devină mai atenţi la ceea ce spunem.

Atenţie! În încercarea de a evita cacofoniile se crează greşeli mult mai mari. Spre exemplu, multe persoane tind să reformuleze astfel: „ca,(virgulă) cadou” sau „ca şi cadou”. Ambele variante sunt greşite deoarece atrag şi mai mult atenţia asupra cacofoniei, iar pronunţat „ca virgulă cadou” nu sună bine deloc, ba chiar înrăutăţeşte situaţia. Folosirea acestei sintagme este corectă doar atunci când „ca şi” poate fi înlocuit cu „la fel ca”. Exemplu: „Ca și laptopul, și PC-ul te ajută să intri pe Internet”.

Modul cel mai uşor pentru a evita o cacofonie este acela de a reformula propoziţia sau de a folosi sinonime. Iată câteva exemple în rândurile de mai jos:

Exemple:

Greşit: „I-am dat lui Lucian ca cadou o carte super !”

Corect: „I-am făcut cadou lui Lucian o carte super !”

Greşit: „Te porţi că copii de la colţul străzii !”

Corect: „Te porţi precum copii de la colţul străzii !”

ATENTIE! Evitati adăugărea cuvântului „ŞI“. (Exemplu: „Eu ca cadru didactic“ – poate fi reformulat în: „Eu, în calitate de cadru didactic“. Nu avem de ce să spunem niciodată „Eu, ca şi cadru didactic“).

Cele mai des întâlnite cacofonii din limba romana sunt: la/la; să/să; că/că; că/ce(ci); că/că; cu/co; că/co; că/cu; că/când;

Cacofonii acceptate în limba romană

Cacofoniile sunt intenționat evitate de vorbitori, atât în vorbire cât și în scrierea îngrijită, considerând că astfel de succesiuni de sunete stânjenesc transmiterea corectă a mesajului. În încercarea lor de a evita astfel de situații, anumiți vorbitori ai limbrii romane ajung să facă greșeli gramaticale propriu-zise (cacologii), de exemplu prin introducerea între cele două cuvinte implicate a cuvântului virgulă.

O serie de cacofoníi sunt acceptate în limba română deoarece sunt foarte greu de evitat. Dintre acestea trebuie amintite Ion Luca Caragiale, Biserica Catolică, banca comercială, tactica cavalerească, epoca capitalistă, fizica cuantică etc.

Mai mulți scriitori celebri din România precum Ion Coja, George Pruteanu sau Andrei Pleșu au criticat tendințele excesive ale unora de a evita astfel de cacofonii.

Cacofonile sunt prezente și în alte limbi

Cum putem evita cacofoniile probabil se întreabă şi vorbitorii altor limbi având în vedere că acestea nu se regăsesc doar în limba romană.

Exemple:

Spaniolă: „Y déjame muriendo / un no sé qué que quedan balbuciendo” (San Juan de la Cruz, Cántico Espiritual, siglo XVI).

Franceză: „Non, îl n’est rien que Nanine n’honore” (Voltaire, Nanine, III, 8)

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Ai voie să tractezi pe autostradă o altă mașină? Ce spune legea și ce riscuri implică
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025
Articole similare