Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Cum purtam corect masca sanitara, care devine obligatorie din 15 mai
Cum purtam corect masca sanitara, care devine obligatorie din 15 mai

Cum purtam corect masca sanitara, care devine obligatorie din 15 mai

04 mai 2020, 13:02,
BZI.ro, în WoW!

Cu toţii aşteptăm data de 15 mai. Teoretic, ar fi prima zi de la declararea stării de urgenţă când vom putea circula fără a mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere. În schimb, va trebui să purtăm măşti de unică folosinţă în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. Rolul lor este de a ne proteja cât mai mult de transmiterea virusului.

De ce să purtăm măşti sanitare

Ştim cu toţii că răceala, gripa, viroza respiratorie şi nu numai se transmit prin particule de aer. Cu alte cuvinte, nu trebuie neapărat ca cineva să tuşească ori să strănute în apropierea noastră, ci pur şi simplu e suficient să fim în preajma unei persoane bolnave pentru a fi predispuşi la îmbolnăvire. Pentru evitarea contactului cu particule de virus, masca sanitară este un element foarte important. Practic, ea împiedică transmiterea şi contactarea virusului pe calea aerului.

Om care poarta masca pentru a se feri de microbii din aer

Masca sanitara impiedica contactarea si raspandirea virusului

Indiferent că sunt măşti făcute la croitorie sau sau cumpărate din farmacii, măştile trebuie purtate corect. În caz contrar, utilizarea lor este inutilă.

Cum se poartă corect masca medicală

1. Spală-te bine pe mâini.

Foloseşte, pe cât posibil, un săpun de calitate mai bună şi freacă degetele măcar 20 de secunde. Spuma formată ajută la îndepărtarea eficientă nu doar a murdăriei, ci şi a particulelor de microbi. Clăteşte-te cu apă călduţă.

 

Spalarea corecta a mainilor, cu apa si sapun, in trei pasi simplu

Spalarea corecta a mainilor se face cu sapun si apa calduta

2. Ai grijă cu ce parte a măştii atingi fata.

Întotdeauna, partea albă va fi la interior, iar cea colorată la exterior. Nu urma sfaturile neavizate de pe internet, conform cărora textura albă trebuie să fie pe interior când eşti sănătos şi pe exterior când eşti bolnav. Dacă masca sanitară are vreun defect, cum ar fi o gaură sau o ruptură, chiar şi foarte mic, nu o folosi.

doua masti chirurgicala, dintre care doar cea din dreapta este buna pentru a fi purtata

Masca chirurgicala nu trebuie sa aiba nici un defect

3. Fixează bine partea metalică a măştii pe nas.

Apasă ferm pe ea, astfel încât părţile laterale ale măştii să se lipească de ambii obraji. Astfel, limitezi considerabil traficul aerului pe sub mască, vei respira mai uşor, nu te vei înăduşi şi nici nu se vor mai aburi ochelarii.

Masca chirurgicala, cu tija metalica in partea de sus

Tija metalica trebuie sa se muleze pe forma nasului

4. Masca trebuie să acopere nasul, gura şi bărbia.

De asemenea, este important să nu îţi fie prea largă, întrucât va aluneca, dar nici prea strâmtă, pentru că îţi va îngreuna respiraţia şi vei avea tendinţa de a o da jos.

Cât timp se poartă masca medicală

Important de ştiut este faptul că o mască sanitară se poartă o singură dată. Tocmai de aceea i se mai spune şi masca de unică folosinţă. Nu are un anumit timp de eficientă, dar dacă simţi că s-a umezit, este indicat să o înlocuieşti. De ce? Întrucât prezenţa umidităţii favorizează dezvoltarea agenţilor patogeni.
În momentul în care o schimbi, aruncă în condiţii de igienă masca veche, adică în containerul de materiale reciclate, cu capacul închis.

Masca sanitara pusa intr-o punga si aruncata la containerul de gunoi

Masca sanitara folosita se arunca la gunoi

Ce să eviţi când porţi mască chirurgicală

  • Masca nu trebuie atinsă. Din momentul în care ai fixat-o pe faţă, este indicat să nu o mai atingi.
  • Nu atinge masca propriu-zis, când o dai jos. Pune mâna doar pe cele două elastice cu care ai fixat-o după urechi.
  • Înainte să o pui, dar şi după ce o dai jos, spală-te pe mâini temeinic sau, dacă nu ai săpun la îndemână, foloseşte gel anti-bacterian.

Cine trebuie să poarte masca sanitară

Până la apariţia pandemiei, doar persoanele cu răceală sau gripă trebuiau să poarte masca de unică folosinţă. Astfel, se protejau pe ele însele, întrucât aveau imunitatea scăzută, dar îi protejau şi pe cei din jur, întrucât împiedicau răspândirea virusului.
Acum însă vorbim despre o pandemie care a afectat nu doar o ţară, nu doar un continent, ci toată planeta. Acesta este motivul pentru care absolut toate persoanele care vor circula cu mijloace de transport în comun şi care vor merge la cumpărături vor purta măşti sanitare. Cu alte cuvinte, ideea de spaţiu închis implică automat masca de unică folosinţă.

Masca sanitara purtat corect 15 mai. . În cazul în care nu mai găseşti la farmacie măşti sau ai talent la cusut, îţi poţi face propria mască sanitară. Nu este la fel de eficientă precum cea recomandată de cadrele medicale, dar tot are un rol de protecţie. Măşti sanitare homemade poţi face din mai multe tipuri de materiale. Ţine cont de următoarele lucruri:

  • Masca trebuie să aibă mai multe straturi, pentru a fi mai eficientă. Cu cât are mai multe straturi, cu atât filtrează mai bine aerul.
  • Tesătura trebuie să fie suficient de densă pentru a nu permite pătrunderea particulelor, dar să nu împiedice respiraţia.
  • Dacă se umezeşte foarte repede, mai bine renunţă la a mai confecţiona măşti din acel material, întrucât calităţile hidrofobice sunt scăzute.
  • Măştile confecţionate acasă se pot spăla, iar pentru a fi sterilizate, trebuie să fie călcate la o temperatură de cel puţin 60 de grade Celsius.
  • Masca în sine nu are puterea de a opri răspândirea virusului, întrucât acesta este foarte mic şi trece uşor prin ochiurile materialului. În schimb, ţesătura limitează pătrunderea picăturilor din respiraţie, care pot conţine virusul.
Om care poarta masca pentru a se feri de microbii din aer

Eficienta mastilor sanitare in functie de materialul din care sunt facute

Cine a inventat masca de protecţie şi la ce era folosită iniţial

Masca de protecţie a fost menţionată pentru prima dată în istorie de către Pliniu cel Bătrân, când i-a descris pe minerii din Roma Antică. Pentru a nu inhala oxidul de plumb, atât de toxic, romanii îşi acopereau fetele cu piei de animale. Abia prin anul 1799 apărut un prototip din material textil şi cauciuc, destinat tot minerilor, realizat de inginerul Alexander von Humbolt.

Prima mască chirurgicală, în schimb, a apărut în anul 1897, în timpul unei operaţii efectuate de chirurgul francez Paul Berger. După doar un an, bacteriolog german Carl Flügge, care studiase tuberculoza, a ajuns la concluzia că picăturile de salivă constituie un excelent mod de transmitere a microbului, luându-se astfel deciza ca tot personalul medical să poarte măşti chirurgicale.

Masca sanitara purtat corect 15 mai. În concluzie, trebuie să reţinem că doar utilizarea măştii sanitare nu înseamnă automat protecţie totală în fata virusului. Ea trebuie să fie însoţită şi de o igienă corectă a mâinilor. Iată câteva informaţii şi în materialul video de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *